Home Actualitate Rectorul UMF Iași, Vasile Astărăstoae și complici săi, trimiși în judecată

Rectorul UMF Iași, Vasile Astărăstoae și complici săi, trimiși în judecată

DISTRIBUIŢI

Corupții cu gulere albe

Proaspătul și vechiul rector al UMF Iași, Vasile Astărăstoae va ajunge în fața judecătorilor pentru a-și susține punctul de vedere în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție. Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a trimis în judecată, alături de rectorul UMF Iași, Vasile Astărăstoae, pe fiica acestuia, Daniela Astărăstoae, prorectorul Dragoș Pieptu, directorul Centrului de Comunicații al Universității Adrian Ciureanu, precum și trei societăți comerciale. Biroul de presă al DNA informează, miercuri, că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a lui Vasile Astărăstoae, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași (UMF Iași), manager de proiect și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziție a platformei de e-learning, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial; tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele, conflict de interese, în formă continuată.
DNA l-a deferit justiției și pe Ioan Adrian Ciureanu, director al Centrului de Comunicații din cadrul UMF „Gr. T. Popa” Iași, coordonator tehnic al proiectului și membru al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziție a platformei de e-learning, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, trei infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fiecare în legătură directă cu infracțiuni de corupție și din care două în formă continuată; dare de mită, complicitate la infracțiunea de conflict de interese și luare de mită. Totodată, Daniela Astărăstoae, fiica rectorului, asistent comunicare-promovare relații publice, parteneriate și mass-media în cadrul Institutului de Medicină Legală (IML) Iași,este acuzată de complicitate la infracțiunea de conflict de interese, iar Dănuț Mușat și Dan Alexandru Verner – ambii consilieri în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (MCSI-OIPSI) – vor fi judecați pentru complicitate la infracțiunea de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false , inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, luare de mită, participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual și uz de fals. În cadrul acestui proiect, inculpații Astărăstoae Vasile, rector al UMF Iași și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, Druguș Daniela, director general-administrativ al UMF Iași și membru al comisiei de evaluare a ofertelor și Ciureanu Ioan-Adrian, director al Centrului de calcul al UMF Iași și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, cu încălcarea principiilor transparenței, proporționalității, nediscriminării și liberei concurențe în domeniul achizițiilor publice, au decis atribuirea ilegală a contractului de lucrări în favoarea SCMAGUAY IMPEX SRL BUCUREȘTI, firma inculpatului Pughin Corvin-Gabriel.  Acest lucru a fost posibil cu ajutorul inculpaților NUME EDITAT ÎN URMA ACHITĂRII, administrator al DENUMIRE EDITATĂ ÎN URMA ACHITĂRII, și Pughin Corvin-Gabriel. Pe parcursul derulării proiectului, inculpatul Ioan Adrian Ciureanu a confirmat în fals efectuarea de către SC MAGUAY IMPEX SRL a serviciilor de instruire deși această activitate nu a fost realizată, astfel că UMF Iași a plătit ilegal aceste servicii în sumă de 160.000 de lei.
La data de 16 decembrie 2010, inculpatul Astărăstoae Vasile, a întocmit și depus la MCSI-OIPSI mai multe documente prin care a solicitat rambursarea sumei de 1.292.714,64 lei (cerere de rambursare, raport de progres) și în care a atestat în mod nereal că proiectul a fost finalizat atât din punct de vedere tehnic cât și din punct de vedere al instruirii personalului, în condițiile în care platforma era nefuncțională. Ca urmare a efectuării cercetărilor în acest dosar penal, MCSI-OIPSI a suspendat această plată. De asemenea, în cursul lunii noiembrie 2009, inculpații Astărăstoae Vasile și Druguș Daniela, cu ajutorul inculpatului NUME EDITAT ÎN URMA ACHITĂRII, au atribuit în mod ilegal firmei acestui inculpat DENUMIRE EDITATĂ ÎN URMA ACHITĂRII, un contract de prestări servicii de audit a securității IT în cadrul aceluiași proiect. UMF Iași a fost prejudiciată cu suma de 30.000 de lei, sumă ce a fost recuperată.
În scopul de a obține în mod preferențial contractul de prestări servicii în cadrul proiectului și pentru a încasa plata serviciilor prestate la diferite etape de implementare, inculpatul Pughin Corvin-Gabriel a oferit și dat inculpaților Ciureanu Ioan-Adrian și Druguș Daniela, la solicitarea acestora, cu titlu de mită, mai multe bunuri, după cum urmează: Druguș Daniela a pretins și primit un laptop în valoare de 10.248 lei (echivalentul a 2.476,47 euro). Pentru a crea aparența de legalitate, inculpații Ciureanu Ioan-Adrian și Pughin Corvin-Gabriel, în cursul lunii ianuarie 2010, au întocmit în fals mai multe documente ce atestă în mod nereal că respectivul laptop a fost dat cu titlu provizoriu UMF Iași sub pretextul testării și apoi a fost restituit firmei inculpatului Pughin Corvin-Gabriel. DNA susține că Ciureanu Ioan-Adrian a pretins și primit, în cursul lunii iulie 2010, echipamente IT în valoare de 93.518 lei, bunuri ce au fost înregistrate, pe baza unor documente contabile false, în evidențele firmei lui Ciureanu Ioan-Adrian SC CONGREX.NET SRL Iași, în timp ce Druguș Daniela și Ciureanu Ioan-Adrian au pretins suma de 54.000 lei în folosul UMF Iași în vederea finanțării unui eveniment al instituției de învățământ desfășurat în cursul lunii decembrie 2010. Din banii pretinși, Pughin Corvin-Gabriel a achitat universității, prin firma sa, suma de 4.000 lei cu titlu de „sponsorizare” a evenimentului, iar diferența a fost plătită în contul unor alte firme sub pretextul prestării de servicii pentru eveniment și pe baza unor documente justificativ false, întocmite la instigarea inculpatei Druguș Daniela. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Iași.

Olga Dumitrescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.