Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) Târgu Mureş, dr. Leonard Azamfirei, susţine că suprasolicitarea profesională, fizică şi emoţională la care este supus personalul medical, inclusiv sub presiunea străzii, duce la cazuri precum cel al tânărului rezident de la Timişoara, el adăugând medicii nu îşi doresc să fie declaraţi eroi sau să fie urcaţi pe un soclu, însă nici să fie prăbuşiţi în „huiduieli groteşti”.
„Zilele acestea am primit cu toţii trista veste a morţii fulgerătoare a unui tânăr medic rezident ATI de la Spitalul Judeţean Timişoara, care lucra pe o secţie ATI, suport COVID. Suprasolicitarea profesională, fizică şi emoţională la care este supus personalul medical, mai ales în ultima perioadă, sub presiunea străzii şi a nedreptelor reproşuri şi acuzaţii primite, îşi spune cuvântul (…) M-au revoltat în ultimele zile anumite manifestări care au promovat ura împotriva personalului medical şi culpabilizarea acestuia. În faţa unui spital municipal manifestanţii strigau: ‘Hoţii!’, ‘Asasinii!’. Pe Facebook proliferează postări care susţin că pacienţii infectaţi cu COVID-19 sunt ucişi de ‘protocoalele criminale ale OMS’, prin complicitatea ‘eroilor din linia întâi’. Un medic nu îşi doreşte să fie declarat erou pentru munca sa, ci doar respectat. Nu are nevoie să fie urcat pe un soclu, dar nici să fie prăbuşit în huiduieli groteşti sau să devină ţinta frustrărilor sociale. Medicii nu sunt instrumente ale sistemului politic”, a afirmat dr. Leonard Azamfirei, într-o postare pe Facebook.
Rectorul UMFST Târgu Mureş susţine că sindromul burnout (epuizării n.r.) este o realitate ce loveşte cadrele medicale, mai ales pe cele aflate în prima linie în cumplita luptă anti-COVID şi că îşi poate închipui, ca tată, prin ce tragedie trece familia tânărului doctor din Timişoara.
„Sunt rector al UMFST Târgu Mureş şi medic primar anestezie-terapie intensivă, dar înainte de toate sunt tată. Fiul meu a îmbrăţişat cariera medicală şi are o vârstă apropiată de a colegului din Timişoara, dar cu toate acestea cu greu îmi pot imagina durerea unei familii care îşi pierde copilul la o vârstă care promitea atât de mult. Un părinte care îşi îngroapă copilul trăieşte o tragedie nemărginită. Transmit familiei regretele mele profunde şi condoleanţe. Se pare că sindromul burnout (epuizare fizică şi stres) este o realitate ce loveşte cadrele medicale, mai ales pe cele aflate în prima linie în cumplita luptă anti-COVID. Un studiu efectuat la Spitalul de Boli Infecţioase ‘Victor Babeş’ din Timişoara arată că peste 50% din cadrele medicale suferă de formă de burnout. Medicii din linia întâi sunt extenuaţi emoţional (55,88%), au un nivel ridicat de stres (67,16%), reclamă oboseala şi lipsa odihnei (64,22%), au un grad crescut de anxietate (34,80%) sau chiar de depresie (9,31%)”, a arătat dr. Leonard Azamfirei.
El susţine că trebuie să se înţeleagă că nu este suficient doar să se mărească numărul de paturi sau de echipamente dintr-un spital, ci se impune şi suportul psihologic acestor medici şi asistenţi, creşterea numărului personalului medical.
„Din păcate, în linia întâi nu sunt doar medici salvatori, ci şi medici şi restul personalului medical care îşi pierd viaţa luptând pentru dreptul semenilor lor la ‘ocrotirea sănătăţii’. Trebuie să se înţeleagă că nu este suficient doar să mărim numărul de paturi sau echipamentele dintr-un spital, ci să asigurăm suportul psihologic acestor medici şi asistenţi eroi, să suplimentăm numărul lor, nu să-i supraepuizăm şi să-i descurajăm pe cei rămaşi.”, a mai afirmat dr. Leonard Azamfirei.