Home Actualitate Referat DNA: Horia Georgescu a acceptat pasiv prejudicierea bugetului statului

Referat DNA: Horia Georgescu a acceptat pasiv prejudicierea bugetului statului

DISTRIBUIŢI

Horia Georgescu și ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din cadrul ANRP au asistat pasivi la prejudicierea bugetului statului cu 70 de milioane de euro, prin acceptarea unor rapoartelor de evaluare neconforme cu realitatea, se arată în referatul prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a inculpaților.

„Inculpații (…) au acționat cu intenție indirectă în scopul producerii rezultatului, respectiv prejudicierea bugetului statului, acceptând producerea rezultatului periculos. Sub acest aspect sunt relevante probele administrate în cauză, din care rezultă că (…) au constatat pur și simplu pasivi și au votat fără niciun minim demers profesional, pe baza evaluărilor realizate de inculpații experți evaluatori, chiar în absența oricărui element explicabil, pe care în mod legitim membrii CCSD aveau obligația să-l solicite evaluatorilor. Dar au decis să-și asume rapoartele de evaluare, ceea ce relevă fără dubiu că au acceptat posibilitatea producerii rezultatului (…) prejudiciabil”, se arată în referat.

În opinia procurorilor, gravitatea faptelor comise de membrii CCSD rezultă și din faptul că suma de 70 de milioane de euro, plătită în cele trei dosare de despăgubire care fac obiectul anchetei, este mai mare decât totalul despăgubirilor plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 de lei.

„La aprecierea pericolului concret al faptelor trebuie avută în vedere și valoarea deosebit de ridicată a sumelor care formează obiectul infracțiunilor de corupție, precum și contextul social și economic, caracterizat prin insuficiența resurselor publice”, se mai arată în referat.

Procurorii DNA consideră, totodată, că arestarea preventivă a inculpaților se impune și din cauză că aceștia și-au exercitat în mod abuziv atribuțiile de serviciu și nu au avut grijă de banul public.

„Generalizarea la nivelul autorităților publice a unui comportament prin care se stabilește o legătură directă, aproape automată, între plățile efectuate din fondurile publice și exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu de către cei desemnați cu grija banului public la nivelul ANRP reprezintă un fenomen extrem de periculos pentru buna funcționare a statului. Extrapolarea acestui model duce la concluzia că majoritatea dosarelor de despăgubire soluționate (…) sunt bazate pe abuzul membrilor comisiei și conivența experților, așa încât, în mod constant, fondurile destinate persoanelor îndreptățite sunt diminuate, iar aceste fapte limitează potențialul de dezvoltare al societății, deoarece statul este condamnat la CEDO sau de către instanțele naționale pentru aceste abuzuri”, se mai menționează în referatul DNA.
Evitarea tensiunilor politice ar fi fost argumentul invocat de unii membri pentru rămânerea în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, se arată în referatul DNA înaintat instanței supreme pentru arestarea preventivă a șefului ANI, Horia Georgescu și a altor șapte persoane.

Procurorii susțin că din probele administrate în cursul urmăririi penale până în prezent reiese că, practic, pe baza elementelor de evaluare, total diferite de tipul terenurilor, construcției evaluate, membrii Comisiei au oferit, „furând din bugetul statului român prin deciziile abuzive luate”, beneficiarilor sumele de echivalentul a 75 milioane euro, dar și-au realizat și folosul personal, de natură materială, cazul expertului evaluator Hanu, care a primit 10.000 euro de la beneficiarul Valentin Vișoiu.

Anchetatorii îl dau ca exemplu și pe Sergiu Diacomatu, față de care se efectuează cercetări în dosarul disjuns sub aspectul infracțiunii de luare de mită în cuantum de 400.000 euro, ca urmare a exercitării abuzive a atribuțiilor de serviciu în legătură cu soluționarea dosarelor de despăgubire.

„Alți membrii ai aceleiași comisii au obținut foloase de natură profesională (ex: cei 4 inculpați: au acceptat să rămână în comisie, deși nu erau interesați de atribuțiile profesionale, argumentele fiind mai degrabă de tipul: am rămas să evit tensiunile politice, ca și cum scopul ar fi fost de a nu supăra, de a nu-și fragiliza poziția personală, de a-și conserva poziția, și nu acela de a-și îndeplini îndatoririle profesionale acționând în folosul beneficiarilor sumelor prin acceptarea posibilității producerii rezultatului infracțional); cei patru beneficiari au obținut foloase de natură materială: toți patru au fost înscriși la Fondul Proprietatea și au beneficiat, pe lângă despăgubiri, de acțiuni pe care le-au valorificat pe bursă (cei 2 au fost dobânditori de bună credință, cercetările efectuate până în prezent nestabilind că a existat o legătură infracțională între aceștia și Vișoiu Valentin)”, se spune în document.

La Înalta Curte de Casație și Justiție au fost prezentați marți cu propunere de arestare preventivă fostul șef al ANI, Horia Georgescu, Mihnea Remus Iuoraș (fost vicepreședinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP), Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepreședinte al Comisiei), Constantin Cătălin Canangiu (membru al Comisiei), Gheorghe Vișoiu, Alexandru Florin Hanu, Dorin Cornel Drulă, Neculai Nistor, ultimii patru fiind experți evaluatori.

În același dosar, deputatul PNL Theodor Nicolescu a fost pus sub urmărire penală pentru săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de Ingrid Zaarour, fost președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, în dosar fiind pus sub acuzare și Remus Baciu.

Potrivit procurorilor anticorupție, în ianuarie 2015, Guvernul a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008 — 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

„Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro (467.448.907 lei)”, arată DNA.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.