Home Actualitate Referendumul din Găgăuzia, începutul sfârșitului așa zisei Republici Moldova

Referendumul din Găgăuzia, începutul sfârșitului așa zisei Republici Moldova

DISTRIBUIŢI

Așa zisă Republică Moldova, deoarece este un stat artificial, o zonă tampon de fapt, un pseudo stat lipsit de atributul suveranității de vreme ce pe teritoriul său staționează de 20 de ani trupe rusești, un teritoriu controlat în cea mai mare parte de serviciile (și mafiile) rusești.
Referendumul din această duminică, ca și referendumul pentru independență din 2009, din Transnistria, bate încă un cui în coșciugul „Republicii“. Un cui ce vibrează cu rezonanță aparte, deoarece în perioada recentă zona s-a cam încins. Transnistria invocă un  referendum similar, de acum câțiva ani, din 2009, pentru a se racorda la sistemul juridic al Rusiei ceea ce de facto s-a întâmplat deja de mult. Am fost prezent la referendum în aceea vreme și se vede cu ochiul liber și acum aceeași mână a „regizorului“ de la Moscova.
Referendumul are doua două întrebări: una referitoare la vectorul politicii externe a Republicii Moldova și cea de a doua întrebare – statutul de independență amânată a Găgăuziei, până când Republica Moldova își va pierde independența și suveranitatea.  Pe scurt, ca și transnistrenii, găgăuzii rusofili încearcă cartea confrun­tării și secesiunii. O provocare ce intere­sează în cel mai înalt grad România, mai ales conform noii doctrine de securitate națională votată și adoptată în 2011, în raport cu direcțiile impuse de intrarea în NATO.
Premierul Leancă, cu școală solidă rusească la bază și optică asemenea, s-a declarat deja gata să acorde autonomie sporită Transnistriei. ?ê?£i rușii de la Tiraspol și găgauții rusnacilor de la Comrat. vorbesc aceeași limbă și invocă, ca și extremiștii maghiari, precedentul Kosovo, regiune a Serbiei, conform dreptului internațional, devenită prin secesiune și în urma bombar­da­mentelor americane „republică“ a mafiei albaneze și a rețelelor islamice.
Găgăuță înseamnă conform DEX – bleg, nătăfleț, nătărău, nătâng, neghiob, nerod, netot, prost, prostănac, stupid, tont, tontălău. venetic, dobitoc, gângav, fără caracter. Se pare că le au pe toate găgăuții, acum își vor și țara lor, deși ca neam turcic și-ar pute găsi loc destul în Turcia mamă, nu pe pământul României, în zona deocam­dată numită R. Moldova, parte a Basara­biei, pământ românesc de veacuri.
Cu o populație de aproximativ 155.000 de persoane, dintre care peste 80% sunt de origine turcă,  Găgăuzia are propriul Guvern – Comitetul executiv – și Parlament – Adunarea Populară – și este condusă de un bașcan (guvernator), care este șeful puterii executive. În regiune se vorbesc trei limbi oficiale: în primul rând rusa, apoi găgăuza și, mai puțin, româna. Bașcanul este bunul prieten al dușmanului vocal al României, Dmitri Rogozin, vicepremierul Rusiei. (vezi foto – Guvernatorul regiunii Gagauz Eri, Nicolae Furmuzal, alături de vicepremierul rus Dimitrii Rogozi)
Interesant, deși turcici, găgauzii vorbesc exclusiv rusa, sunt complet rusificați și n-au nicio legătură cu Turcia, mare putere a NATO. Rușii au făcut eforturi considerabile în ultimii 20 de ani pentru a-i separa pe găgăuzi de propriul neam, propria limbă și le-a reușit și deoarece aceștia sunt neam migrator, de nomazi, ca și ungurii, fără rădăcini.
Un duh al secesiunii, al ruperii străbate întreaga Europă, de o bucată de timp, alimentat în unele cazuri, nu întâmplător de organizații aflate într-un fel sau altul cu Moscova.

Finanțatorul referendumului – un general rus, consilier al ministrului Apărării din Rusia

În Găgăuzia, organizarea referendu­mului a fost plătită de un „om de afaceri“ , un misterios Iacubov, care s-a oferit să dea un milion de lei moldovenești. Iacubov este consilierul ministrului Apărării din Federația Rusă din 2010 și din 2003 deține gradul de general de armată. În anul 1985 era prim-vicecomandant al Trupelor Sovietice în Germania, generosul „om de afaceri“ de azi.
În plan politic suporterii la vedere ai referendumului au fost comuniștii lui Voronin, iar cei mai puțin vizibili, de genul lui Victor Plahotniuc au aplicat non-combatul în chestiunea referendumului, deși PD-ul lui Plahotniuc are o fracțiunea majoritară în adunarea populară de la Comrat. Acest referendum este desigur ilegal  și nu va fi recunoscut oficial de Chișinău, însă va avea o importanță totuși în plan politic și de imagine a Moldovei deoarece rezultatele referendumului vor arăta voința unei zone în care minoritățile sunt majoritate, ca la noi în HarCov, de a se îndrepta nu către UE ci către Eurasia, un proiect intens vehiculat la noi și aiurea de un strateg al lui Putin, „profesorul“ Dughin, ce și-a stabilit un fel de bază la Chișinău și tot bate coclaurile Bucureștiului, ba pe la Năstase ba pe la Gușă, ba pe la „profesorul“ lui Gușă, fostul consilier al lui Năstase, vechiul agent moscovit Mircea Popa.
Fantasma Eurasiei este relansată de panslavismul bolșevic – Alexandr Dughin a lucrat în anii '90 pentru comuniștii lui Ziuganov. După eșecul sistemului sovietic, rușii au inventat o nouă schemă imperialistă care este mișcarea eurasiatică născută din național-bolsevism. o linie ideologică, creată de Eduard Limonov.. Aleksandr Dughin a transformat ideologia național-bolșevică într-un plan geopolitic, adoptînd perspectiva unei uniuni eurasiatice, alăturând Europa și Asia contra Statelor Unite. Ar urma să iasă din haloimăsul ăsta un fel de la IV-lea Reich Eurasiatic. La noi, Dughin a primit o replică aplicată ferm, din partea directorului Centrului de Sociologie D. Gusti al Academiei Române, Ilie Bădescu, lider al ?ê?£colii de sociologie de la București, cel care a inventat practic cultura de securitate și analiza geopolitică la București, încă de acum peste un deceniu, mulți dintre absolvenții săi de frunte funcționând astăzi în instituții din trei litere.

Dughin, strategul lui Putin, un leninist în haine imperiale cu croială panslavistă

Bădescu a demonstrat natura strâmbă a judecăților lui Dughin spre exemplificare – un fragment din critica sofismelor utilizate de Dughin, prin care se încearcă „justificarea“ bolșevismului și a crimelor lui Lenin: „(…) Cu totul neașteptată este interpretarea leninismului, mai riguros spus, a teoriei leniniste a imperialismului în care A. Dughin vede un document simpto­ma­tologic pentru „lupta antiimperialistă planetară“ (…)asimilarea leninismului doctrinar la o asemenea linie a istoriei este cu totul sofistică.“
Pe fond Dughin, marele arhitect al temei eurasiatice, vrea să impună Moldovei obiectivul principal al Moscovei respectiv integrarea R. Moldova în Uniunea Euroasiatica – formă ocolita de refacere a URSS. Teoriile eurasiatice și le-a preluat de la un notabil savant rus, Lev Gumiliov, un tip cu adevărat senzațional, fie și ca biografie, care la rândul său l-a urmat pe Piotr Savițki, un alt rus cu o viață teribilă, victima a bolșevismului ca și Gumiliov.
Mentorul lui Putin a susținut că: „Pentru Rusia, obiectivul numărul unu este apărarea granițelor și că blocul NATO să nu fie la hotar. Acesta este obiectivul primordial. Pentru asta vom face orice scheme și formule. Trupele rusești din Transnistria garantează că NATO nu va intra în acest spațiu. Rusia va face apel la folosirea forței în Transnistria, doar dacă NATO va veni în Moldova“
Dughin se face că uită că stepa lor asiatică este la mare, mare de tot distanță. Pretinde că Rusia are hotar cu Basarabia, și din acest motiv ar fi gata oricând să „facă apel la folosirea forței în Transnistria“. Rusia se afla la 1400 de kilometri de granița cu R. Moldova. De ce nu sare Rusia la bătaie și cu focile de la Cercul Polar, ca și acolo rușii au „hotar“, în opinia lor?
Până una alta Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin, a precizat că sarcina Ambasadei sale este susținerea Autonomiei Găgăuză și a raionului Taraclia, zone în care valorile Uniunii Vamale Eurasiatice sunt mai prețuite decât cele ale Uniunii Europene. Ambasadorul a declarat că Autonomia Găgăuză și raionul Taraclia sunt exemple demne de urmat pentru celelalte unități teritorial-administrative din Moldova și că vor beneficia de toată atenția Rusiei.
Autoritățile găgăuze afirmă că sunt ancora independenței și suveranității Republicii Moldova și, într-un moment de mare pericol, sunt forțați de circumstanțe să purceadă la desfășurarea acestor așa-zise „referendumuri“ – mai exact Moldova trebuie ținută, ancorată, în afara României, prin efortul găgăuzilor rusofoni, cât mai departe de Uniunea Europeană.
Referendumul din Găgăuzia a „inspirat“ și conducerea raionului Taraclia, din sudul R. Moldova, care ar dori, de asemenea, organizarea unei consultări populare privind obținerea unei autonomii „pe modelul găgăuz“ în cadrul țării.
Contextul politic al acestui an este deosebit de fierbinte, în această toamnă Chișinăul se pregătește pentru alegerile parlamentare iar sondajele de opinie arată o ascensiune a Partidului Comuniștilor. De asemenea, semnarea  Acordului de Asociere cu UE va avea loc tot în aceea perioadă iar liderii ruși de la Tiraspol deja au anunțat că pregătesc secesiune imediat după acest moment.
Rusia are tot interesul să fragmenteze Europa iar organizațiile separatiste, dintre care unele au folosit și mâna armată au fost, absolut toate, de la IRA la ETA, antrenate și pregătite ani de-a rândul de KGB.
Spania, țara europeană cea mai descentralizată țară din Uniunea Euro­peană, având cele mai autonome regiuni – Țara Bascilor, Navarre și Catalonia se confruntă acum cu intenția secesiunii Cataloniei, ce va crea un precedent ce riscă să aprindă întreaga Europă.
Mișcări similare ar putea avea loc în Scoția, Flandra, Padania, Madeira, Bavaria (luând în calcul numai Europa Occidentală) și din alte locuri ale Uniunii Europene vor cere cu insistență secesiunea imediată de statele din care fac parte ceea ce ar putea constitui un model exploziv,  susceptibil a pulveriza stabilitatea întregii Europe. Majoritatea statelor sunt plurietnice, multiconfesionale și pluriculturale, în consecință, acceptarea enclavizărilor, a fărâmițărilor, ar distruge bazele.juridice ale statelor suverane, readucând haosul si conflictele interetnice in inima Europei. Erodarea edificiului statal al construcției europene, aceasta este ispita autonomiilor, a etnonaționalismelor, a căror înflorire marchează un regres teribil, o decădere de la ideea casei comune a natiunilor la conceptul devastator al tribalizării. Dacă tendințele separatiste ar fi acceptate, state ca Italia, Spania, Franla, Belgia ar trebui sa se fărâmiteze, revenind la entităîi asemănătoare celor care existau in feudalism. Singurul teritoriu – ce cuprinde un spațiu cât China, India și Europa la un loc, neatins de „duhul“ ăsta ciudat al fărâmițărilor este…Rusia. Ca să vezi.
Exact în perioada în care se organiza în Catalonia referendum pentru independență și secesiune, premierul Moldovei sl intens școlit la Moscova, afirma public că e gata să ofere Tiraspolului o autonomie largă regiunii, după modelul Cataloniei.  „Nu intenționăm să inventăm bicicleta. Suntem o țară europeană și trebuie să căutăm soluții europene, cum ar fi Catalonia a afirmat Iurie Leancă pentru publicația rusească „Vedomosti“.
Un mai bun pretext decât chiar afirmațiile oficialului de la Chișinău nici nu puteau găsi autoritățile locale de le Comrat, centrul regiunii autonome Găgăuze, zonă creată de președintele Snegur în decembrie1990 – ianuarie 1991. Fost CAP-ist, căsătorit cu o fată de cadru de vârf al KGB-ului regional, Snegur a fost toată viața sa o cârpă kaghbistă, ca și Ilici la noi, și el controlat în casă de o rusoaică, Nina Iliescu, conlucrând cu toții pentru a bloca orice proiect al Reîntregirii firești a României. Iar astăzi se văd consecințele lucrării lui Nina, rusoiaca care a blocat în 1991, conform dezvăluirilor lui Neagu Djuvara, proiectul Unirii susținut la vremea aceea de Statele Unite. Basarabia este pe cale să fie ruptă în mici bucățele de neamurile blestemate ale lui Ilici.

George Roncea

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.