Home Actualitate Regele asfaltului din Argeș a fost reținut de procurorii DIICOT

Regele asfaltului din Argeș a fost reținut de procurorii DIICOT

DISTRIBUIŢI

Omul de afaceri Cătălin Spătaru, supranumit Regele asfaltului din Argeș, a fost reșinut, ieri, de procurorii DIICOT Mehedinți, după ce s-a prezentat pentru audiere. Spătaru fusese dat în consemn la frontieră în urmă cu o săptămână, după ce procurorii, în urma mai multor descinderi care au avuit loc împotriva unui grup infracțional suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani, nu l-au găsit la domiciliu. Potrivit șefului Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Mehedinți, Petri Althamer, pe numele lui Spătaru fusese emisă o citație în care acesta era chemat la audieri duminică la prânz. Potrivit lui Althamer, Spătaru a venit la DIICOT împeună cu avocatul său, dar și însoțit de mai multe rude. Anchetatorii i-au confiscat omului de afaceri două mașini – un Mercedes X 6 și un Audi A 6. Cu una dintre mașini, respectiv cu autoturismul Mercedes, Spătaru venise la audieri la DIICOT, iar cu cealaltă mașină au ajuns rudele acestuia.

Spătaru va fi prezentat luni instanței

Omul de afaceri argeșean a fost reținut ieri după mai puțin de o oră de audieri. Anchetatorii au anuțat că-l vor prezenta luni în fața Tribunalului Mehedinți cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, în dosarul de evaziune fiscală în care procurorii apreciză că prejudiciul se ridică la peste 20 de milioane de euro. Anchetatorii vor lua în discuție astăzi și situația celorlalți șase membri ai grupării, pentru care existau mandate de aducere și care nu au fost găsiți. Omul de afaceri argeșean Cătălin Spătaru și liderii grupului infracțional acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani, Mihai Gheorghe și Mihai Ion, au fost dați în consemn la frontieră luni, 27 februarie, după ce, cu o zi în urmă, procurorii efectuaseră împotriva rețelei 30 de percheziții domiciliare – 13 în localitatea Strehaia, nouă în județul Hunedoara, patru în municipiul Cluj, trei în municipiul Timișoara și una în judetul Argeș. În urma descinderilor au fost ridicate pentru audieri 29 de persoane. În urma perchezițiilor au fost ridicare înscrisuri ale societăților înființate de inculpați, peste 200.000 de lei, cinci mașini de lux, trei seifuri și două arme de foc.

Pentru două persoane dispărute există mandate de arestare

Tribunalul Mehedinți a admis propunerea de arestare preventivă în cazul a patru persoane: Fănel Daniel Jianu, Florin Mihai, Ilie Mihai și Petre Măndoiu, toți din Strehaia. În schimb, instanța a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă în cazul altor șapte membri ai grupării: Elena Mihai, Lucia Bimbai, Ofelia Frîncu – din Strehaia; Ioan Gabriel Tomuță, Vasile Chiru, Cornelius Silvan Toma și Daniel Constantin Sârbu – din Hunedoara, luând însă decizia măsurii preventive a obligării de a nu părăsi țara pe o durată de 28 de zile, începând cu 28 februarie până la 26 martie inclusiv. Doi dintre cei care au primit mandate de arestare, respectiv Ilie Mihai și Florin Mihai, din Strehaia, nu au fost găsiți. Potrivit anchetatorilor, liderii grupării, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au identificat 50 de societăți comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri și în înțelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operațiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor și impozitelor aferente bugetului de stat, înființând în acest scop firme-fantomă.

Bogdan Cristescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.