Home Actualitate Regionala Cluj isi arunca angajatii in strada

Regionala Cluj isi arunca angajatii in strada

DISTRIBUIŢI

Visul Regionalei Cluj de a ridica un hotel de lux pentru fotbalistii de la Clubul Sportiv CFR va deveni in curand realitate, chiar daca asta presupune evacuarea, ilegala, a peste 120 de persoane.

Afacerea, daca poate fi numita asa, s-a derulat cu girul Directiei Finantelor Publice Cluj, care a pus sechestru pe imobilul respectiv, in contul datoriilor pe care Compania Nationala Caile Ferate (CNCFR) le are fata de bugetul de stat.

Desi conducerea Regionalei Cluj spune ca actiunea n-a fost premediata, in sensul ca nu au fost indicate mijloacele fixe care urmau sa fie puse sub sechestru pentru plata datoriilor, imediat cum s-a anuntat licitatia pentru vanzarea imobilului, Clubul Sportiv al CFR si-a anuntat intentia de a cumpara imobilul, deoarece CNCFR nu putea participa direct la licitatie.

Locatarii din imobilul cu pricina, fosti sau actuali angajati ai Regionalei Cluj, au acum la dispozitie doar doua alternative pentru a-si pastra locuintele: fie le cumpara direct de la Directia Finantelor Publice, la un pret pe care putini si-l vor permite, fie se vor judeca cu fostul proprietar, adica cu CNCFR, pentru nerespectarea contractelor de vanzare-cumparare.


Pentru a cumpara ieftin camarutele de 11 metri patrati de la angajatii sai, care asteapta de peste trei ani sa le cumpere, CNCFR a oferit blocul de pe strada Gruia 28A Finantelor Publice, in schimbul datoriilor pe care le are fata de bugetul de stat. Desi mai existau alte bunuri pe care CNCFR Cluj le putea oferi in schimbul datoriilor, conducerea companiei a preferat ca Finantele sa sechestreze blocul de pe Gruia, un altul din depoul clujean si gradinita CFR. Daca cele 120 de persoane care asteapta sa cumpere apartamentele de pe strada Gruia vor fi evacuate, CNCFR va putea sa cumpere ieftin, la licitatie, intregul bloc pentru a-si realiza marele vis – construirea unui hotel.

Marea tergiversare

In blocul de pe strada Gruia nr. 28A locuiesc peste 120 de persoane, angajate sau foste angajate ale societatilor desprinse din SNCFR, inghesuite in camarutele a caror suprafata totalizeaza, impreuna cu baia, 11 metri patrati.

Desi demersurile pentru cumpararea acestor locuinte au fost facute inca din 1999, pana in prezent nu s-a intamplat nimic cu exceptia zilelor trecute, cand Finantele Publice au anuntat ca vor sechestra cladirea si o vor vinde la licitatie.

Povestea incepe in 27 august 1999, cand Adunarea Generala a Actionarilor a CNCFR SA a aprobat, in baza Legii 85/1992 si a Decretului-lege nr. 61/1990, o hotarare potrivit careia s-a decis vanzarea camerelor catre chiriasi. Dupa o evaluare tehnica, Divizia Patrimoniu Cluj a intocmit contractele de vanzare-cumparare, dupa care a urmat marea tergiversare. Pe rand, serviciile Regionalei CFR Cluj (seful Oficiului Juridic, Ioan Jurma, dar si seful Agentiei Exploatare Patromoniu) au tergiversat redactarea si semnarea contractelor de cumparare. Cand in cele din urma actele au ajuns la directorul regionalei, ing. Dan Ghidel, acesta a fost destituit din functie. Noul director al regionalei, ing. Ioan Pintea, numit in urma cu o luna in functie, a semnat contractele de vanzare-cumparare, iar actualii chiriasi credeau ca si-au atins scopul.

Angajatii CFR – tinta usoara pentru conducere

In urma cu o saptamana, locatarii blocului din strada Gruia nr. 28 au aflat nu numai ca nu vor cumpara camarutele in care locuiesc, dar si ca blocul a fost sechestrat de catre Directia Generala a Finantelor Publice, in contul datoriilor pe care regionala clujeana le are catre bugetul de stat si, potrivit legii, va fi vandut la licitatie pentru a se recupera banii. Desi putea sa ofere finantelor alte bunuri, conducerea regionalei Cluj a preferat sa -puna la bataie- caminul de pe strada Gruia, un altul din depou si gradinita aflata in apropierea sediului regionalei. Explicatia consta in faptul ca societatea nu mai vrea sa vanda chiriasilor blocul, ci si-l doreste pentru a construi un hotel, care sa fie folosit inclusiv de echipa de fotbal, cea mai simpla solutie fiind de a-l cumpara ieftin de la Finantele Publice, care il vor scoate la licitatie. Astfel, pentru a-si face jocurile, conducerea CNCFR Cluj e dispusa sa arunce in strada 120 de oameni care au slujit-o si, care, sunt de drept proprietarii camarutelor de pe strada Gruia.

Conducerea CNCFR Cluj da vina pe Directia Finantelor Publice

Contactat telefonic de catre reporterii nostri, directorul regionalei Cluj, Ioan Pintea, spune ca nu compania se face vinovata de situatia in care se afla cele 120 de persoane care urmeaza sa fie evacuate, ci Directia Finantelor Publice. -Noi am vrut sa rezolvam situatia locatarilor din aceste imobile, insa Directia Finantelor Publice ne-a informat ca a pus sechestru pe aceste mijloace fixe. Mi s-a parut ciudat ca au ales tocmai aceste imobile, dar asta este-, ne-a declarat Ioan Pintea. Directia Finantelor Publice nu sustine insa aceasta varianta.

In ceea ce priveste rascumpararea mijloacelor fixe puse sub sechestru, Pintea spune ca Regionala Cluj nu are voie sa participe la licitatie. Este adevarat, numai ca acesta uita sa spuna ca persoana juridica care participa la licitatie, adica Clubul Sportiv CFR, se afla tot sub umbrela Regionalei Cluj.

Referindu-se la situatia chiriasilor, Pintea spune ca acestia pot sa-si cumpere apartamentele in care stau, de la Directia Finantelor Publice. Teoretic, acest lucru este posibil, numai ca putini vor fi in masura sa cumpere aceste apartamente dupa ce vor fi reevaluate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.