Codul penal al Romaniei ar putea intra in vigoare la 1 septembrie, daca toate modificarile propuse actualelor reglementari in materie penala vor reusi sa fie discutate pana atunci. Amanarea intrarii in vigoare a noilor reglementari a survenit la cererea judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a Ministerului Public, a 14 Curti de Apel si 13 Parchete de pe langa acestea, precum si la cererea avocatilor din cadrul Baroului Bucuresti.
In motivele inaintate Ministerului Justitiei (MJ) se arata ca unele institutii penale noi, prevazute de Codul penal, nu au corespondent in Codul de procedura penala, fapt care poate genera disfunctionalitati in activitatea instantelor, exemplificandu-se cu institutia renuntarii la pedeapsa sau amanarea aplicarii pedepsei pentru persoanele fizice. Mai mult, se apreciaza ca noul Cod penal al Romaniei, care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 iunie 2005, contine reglementari -greoaie-, -inadecvate- sau -neconstitutionale-.
Ministerul de resort a supus dezbaterii publice un proiect de lege privind modificarea si completarea Codului penal si unul de modificare a Codului de procedura penala. Printre altele, se propune dezincriminarea infractiunilor de insulta si calomnie (urmand ca aceste fapte sa atraga numai o raspundere civila), precum si faptele de adulter si vagabondaj, care nu mai prezinta gradul de pericol social al unor infractiuni.