Procesul de reorganizare a Politiei Romane este aproape de final, iar echipa chestorului Dan Fatuloiu a prezentat ideile generale pe care s-a mers la reforma. Pe hartie, lucrurile stau bine, desi seful politiei anunta faptul ca, peste sase luni, ofiterii numiti in functii de conducere acum vor fi reevaluati. Pana atunci, oamenii legii se pregatesc sa cheltuiasca mai putini bani. In acelasi timp, politistii par sa lase pe seama procurorilor cazurile grele, despre care nu vor sa vorbeasca decat la statistici. Acestea reprezinta de asemenea o alta problema, deoarece lipsa lor de credibilitate ar putea determina Uniunea Europeana sa aplice una din clauzele de salvgardare, fapt care poate intarzia integrarea Romaniei.
Reforma inedita propusa de chestorul Dan Fatuloiu a fost prezentata de acesta la trei luni din momentul in care a luat fraiele politiei in maini. Cu sondaje de opinie externe si interne, cu psihologi angajati la IJP-uri sau cu externalizarea popotelor, numarul 1 din Politia Romana face o incercare temerara de a obtine rezultate in timp scurt.
36 de ofiteri superiori promovati de Fatuloiu
Dupa controalele si evaluarile efectuate imediat dupa numirea in functie, chestorul Dan Valentin Fatuloiu a schimbat din functie opt inspectori, 18 preferand sa se pensioneze in aceeasi perioada. Pana acum au fost numiti in functie 22 de inspectori sefi, sapte adjuncti, un sef de politie municipala si sase directori la nivel central. La sapte inspectorate judetene urmeaza sa fie organizate concursuri pentru ocuparea functiilor de sefi ai IJP-urilor.
In total, in ultima perioada s-au pensionat 476 de politisti, din care 139 ofiteri. De asemenea, controalele si evaluarile noii conduceri s-au soldat cu 34 de demisii. Pierderea acestor oameni nu este ingrijoratoare, seful politiei dorind sa incadreze in acest an peste 4.600 de persoane. Printre acestea se vor numara 86 de psihologi si sociologi, pe care politistii ii vor folosi la realizarea de sondaje si pentru asistarea victimelor.
Cheltuieli minime pentru IGPR
Chestorul Dan Fatuloiu doreste sa directioneze cat mai bine bugetul Politiei Romane. In acest sens, el a decis sa externalizeze popotele si sa renunte la o parte din gospodariile agrozootehnice pe care le are in subordine.
Totodata, seful IGPR a fost consternat sa afle ca -productia- unui subofiter costa 265 milioane de lei, motiv pentru care doreste sa reduca perioada de scolarizare la numai un an.
Politia lasa PR-ul pe mana procurorilor
Desi aproape 1.000 de politisti sunt delegati de IGPR sa lucreze alaturi de procurorii din diverse Parchete, nimeni nu vrea sa vorbeasca despre aceste cazuri. Oamenii legii refuza sa discute, chiar generic, despre munca pe care o presteaza alaturi de procurori. Chiar daca uneori se creeaza imaginea falsa ca politistii nu fac nimic, in vreme ce procurorii duc greul anchetelor mari, sefii politiei nu vor sa rupa tacerea si sa dea declaratii despre dosarele la care lucreaza impreuna cu Parchetul. In acest fel, relatia de cooperare dintre IGPR si Ministerul Public se transforma intr-una de subordonare. Acest lucru se petrece in conditiile in care, in 2004, pe ruta Parchet – politie s-a descoperit ca 34% din dosarele solutionate de IGPR nu au continut probe suficiente.