Home Actualitate -Republica- Ferdinand Stanescu

-Republica- Ferdinand Stanescu

DISTRIBUIŢI

Tiganii din Grajduri (Iasi) traiesc ca in sanul lui Avram. Zecile de palate cu sute de turnulete formeaza o enclava autonoma unde legea o face bulibasa

Oficial, cel mai mic stat din lume este Vaticanul, insa cine s-a apucat sa numere toate -republicile autonome tiganesti- insirate prin Romania? La Grajduri, de exemplu, la o aruncatura de bat de Iasi, comunitatea tinuta in frau de bulibasa Ferdinand s-ar putea numi foarte bine -Republica- Stanescu. Au venit acum 50 de ani cine stie de unde si s-au oprit la poalele unui deal mai inalt decat celelalte, tocmai pentru a-i apara de vant si de crivat. Sunt vreo 400 de suflete si pe toti ii cheama Stanescu. Nu-si amesteca sangele cu strainii, in general nu le place sa se amestece nimeni in ciorba lor, dreptul la autonomie fiind primul articol din Constitutia pe care si-au facut-o singuri. Singurul care face legea in -Cartier- este bulibasa.

Gresia verde de acasa

In palatele clanului Stanescu gasesti bai cu jacuzzi, bideuri, masini de spalat vase cu programare electronica, porti de lemn in stil maramuresean, trofee de vanatoare agatate prin cele mai neasteptate colturi si gresie, mai ales gresie, care ajunge sa paveze pana si curtile. Stanestii din Grajduri au renuntat la carpete, la statuete din ipsos si la alte gablonzuri si ornamente sclipitoare, plasandu-se pe o treapta mai sus fata de rudele din Zanea. De fapt, tiganilor lui Ferdinand le si merg afacerile ceva mai bine decat celor din Ciurea, aflati sub domnia lui Colea. Nimic nu pare imposibil pentru cei mai bogati oameni din familia Stanescu. In deal se gasesc casele in care locuiesc rudele bulibasei, Ferdinand Stanescu, zis Feri, iar in vale, cele ale rivalului sau, Gagarin Stanescu. Fara picturi exterioare, vila bulibasei se distinge de restul constructiilor din cartier printr-o anumita nota de sobrietate. Peretii exteriori au fost zugraviti in alb, impodobiti cu incrustatii florale si geometrice. Portile masive din lemn, pazite de caini lupi, nu se deschid oricarui curios.

Bulibasa a fost si arhitect, si inginer

Palatele sunt creatia lui Ferdinand. -Cine mai stie cat a costat… La vremea aia, in *93, m-am gandit sa fac o vila. Pe terenul asta era proprietar Mihai Cocea, care mostenise vreo 2.500 de metri patrati. Cu banii de pe pamant, omul si-a cumparat o casa buna mai la vale. Intr-o vara am ridicat tot ce se vede aici. O echipa de oameni a lucrat dupa planurile mele. Le-am spus sa toarne fundatia la 80 centimetri adancime, apoi le-am zis sa faca o camera de 18 pe 16 metri, o bucatarie de 3 pe 4 metri si asa mai departe, cu tot restul casei. Le-am aratat cum sa faca legaturile cu otel-beton. Am facut totul singur. Nu avea cine sa ma invete. Modelul de acoperis din tabla l-am adus de la Strehaia. Toti tiganii au luat apoi modelele aduse de mine. Am deschis ochii la toti tiganii. Aici s-a construit dupa imaginatia mea. Eram inginer si arhitect. Am chemat meseriasii si le-am spus ce sa faca-, povesteste Ferdinand Stanescu.

Vremea tiganilor cu corturi a trecut

Om cu vederi liberale, Ferdinand Stanescu le-a impus tiganilor sa-si dea copiii la scoala. In cartierul de la Grajduri nu exista copii nescolarizati, fiecare urmand clasele I-VIII la scoala din comuna. -Mai mult de-atat nu le trebuie. La ce folos sa faca o facultate, daca nu castiga mai mult de doua milioane de lei pe luna?! Avem oameni cu studii superioare care muncesc la noi. Mai bine sa invete afaceri-, spune bulibasa. In fiecare familie exista o firma. Totul se vinde si se cumpara. Nimeni nu sta ziua pe-acasa. Sunt plecati in targ dupa afaceri-, povesteste bulibasa. Tiganii din Grajduri incearca sa traiasca o noua viata, supusa regulilor acceptate de toata lumea, insa adaptata la gusturile proprii. In fiecare zi se confrunta cu refuzul societatii de a crede ca au devenit oameni de treaba. Datori la bugetul local cu trei miliarde de lei pentru impozite si taxe, tiganii au inceput sa plateasca cateva milioane de lei de familie. -E un inceput. Speram sa plateasca si restul-, spun autoritatile locale. In catastifele Tribunalului, in dreptul numelui Stanescu se gasesc zeci de dosare pentru inselaciune, evaziune fiscala, ramase de pe vremea afacerilor infloritoare cu tabla de la Sidex. Zeci de miliarde de lei s-au topit in cecuri si bilete la ordin fara acoperire. Politistii cred ca acesta este secretul averii familiei Stanescu, afacerile infloritoare cu tabla.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.