Home Actualitate Republica Moldova, amanetată spiritual la „Sfânta Gazprombank”

Republica Moldova, amanetată spiritual la „Sfânta Gazprombank”

DISTRIBUIŢI

Dacă bisericile în general se autofinanțează, fie din sponsorizări, fie din donații sau mici afaceri, peste Prut situația economică a Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove este una aparte, care pune un fel de sechestru moral asupra acestei instituții. Dacă aparent politica energetică a Rusiei se dorește a fi una acaparatoare din punct de vedere politico-economic, instrumentul principal folosit în această luptă – respectiv colosul Gazprom – începe să fie folosit și în alte domenii, precum cel al activităților clericale. În acest spirit ecumenist, credința și hidrocarburile par să meargă mână în mână la Chișinău, acolo unde activitățile bisericești încep să fie stipendiate din bani scoși din energie. Mai concret, este vorba despre donația de cinci milioane de dolari americani făcută de Gazprombank, banca oficială a gigantului energetic rus Gazprom, sub forma unor donații către Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, subordonată canonic Patriarhiei Ortodoxe Ruse, informează agenția de știri Karadeniz Press, care citează surse oficiale ale băncii ruse. Cele cinci milioane de dolari urmează a fi folosite oficial atât pentru renovarea unor lăcașuri de cult, cât și pentru finanțarea activităților Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove în timpul vizitei patriarhului rus Kiril, programată pentru luna octombrie 2011.

Biserica, paravanul banilor rusești

Această stipendiere generoasă dinspre Moscova către Chișinău pe „linie bisericească“ vine la doar câteva luni după întrevederea din data de 23 martie 2011, desfășurată la Moscova, între o delegație a Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove, condusă de mitropolitul Vladimir Cantarean (colonel în rezervă făcut de fostul ministru al Apărării și șef al SIS, Valeriu Păsat – n. red.), și reprezentanții Gazprombank, inclusiv locțiitorul președintelui SA Gazprombank, V. Coritov, și reprezentantul conducerii SA Gazprombank, V. Condratiev. La această întâlnire, susține sursa menționată, părțile și-au exprimat dorința de a deschide la Chișinău o reprezentanță a Gazprombank în decursul următoarelor 6 luni.

Gubernie spirituală și mesajele subliminale

Mișcarea Gazprombank și a Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove vine la mai puțin de un an de la momentul când patriarhul Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii afirma că Republica Moldova trebuie să facă parte spiritual din Federația Rusă. „Ne rugăm pentru Republica Moldova, pentru prosperitatea poporului moldovenesc, ca orientarea politică a Republicii Moldova să ajute la păstrarea unității Sfintei Rusii.“ „Uneori suntem întrebați: dar de ce atribuiți Moldova Sfintei Rusii, căci moldovenii vorbesc o altă limbă, neslavă? Și eu răspund că Sfânta Rusie este o noțiune nici etnică, nici politică, nici lingvistică, este o noțiune spirituală“, a mai spus Kiril, în cadrul unei întâlniri cu arhiereii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei (episcopii Sava de Tiraspol și Dubăsari, Anatolie de Cahul și Comrat, Petru de Hâncu, Marchel de Bălți și Fălești), în frunte cu ÎPS Mitropolitul Vladimir Cantarean, la Mănăstirea Solovki. În anii ’90, Kiril, supranumit și „Țarul tutunului“, era acuzat că s-a  folosit de reducerile de taxe, de care beneficia Patriarhia Rusă, la alcool și țigări, produse care erau incluse pe lista de produse de ajutor umanitar. Cum Republica Moldova este cunoscută ca o poartă a traficului cu țigări, interesul lui Kiril pentru teritoriul de peste Prut poate fi justificat și din acest punct de vedere.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.