Un brailean sustine ca a gasit solutia de rezolvare, in buna parte, a actualei crize a restantelor la intretinere, fenomen ce a cuprins cele mai multe orase din tara. Ion Miron, in varsta de 46 de ani, se angajeaza ca poate recupera orice restanta, de la orice locatar din municipiu, in maximum 90 de zile. Recuperatorul de restante cere in schimbul serviciilor sale doar un comision rezonabil din sumele pe care asociatia le incaseaza efectiv de la rau-platnici.
Care este procedura?
Ion Miron este somer de trei luni. Nevoia si faptul ca atat de multi datornici sunt tolerati in fiecare asociatie din oras l-au facut sa se gandeasca si sa porneasca aceasta afacere. El s-a pregatit pentru noua -meserie- invatand toata legislatia care i-ar permite sa poata recupera eficient sumele pe care locatarii le datoreaza la plata intretinerii.
Pentru ca recuperatorul sa actioneze legal, este nevoie, in primul rand, de o hotarare a adunarii generale a proprietarilor si de o delegatie de reprezentare, autentificata la notariat, valabila 90 de zile, prin care Ion Miron este imputernicit s-o reprezinte fata de terti si in fata instantelor de judecata. Obiectul imputernicirii se refera -exclusiv la recuperarea partiala sau totala, pe cai si prin mijloace legale, in numele si in contul asociatiei, a debitelor restante- pe care unii membri ai asociatiei le au fata de aceasta.
-In primul rand, eu voi incerca o consiliere, si anume sa-i conving verbal pe restantieri sa-si achite intretinerea. Le voi explica tot ceea ce inseamna actionarea lor in instanta. Poate vor intelege si vor plati de bunavoie. Insa principala cale e cea a justitiei, pana la executarea silita-, spune Ion Miron.
Imputernicirile pe care le-ar putea semna asociatiile ar urma sa contina urmatoarele clauze: reprezentantul (Miron) nu va incasa efectiv banii de la debitori; persoanele debitoare consiliate de acesta vor achita debitele restante direct la casieria asociatiei, pentru activitatea sa, reprezentantul va primi un comision, neimpozabil, din valoarea sumelor de bani real si efectiv recuperate de la persoanele debitoare; plata comisionului se va face la data si in ziua in care are loc recuperarea (incasarea) sumelor de bani.
Garantie totala
-Daca eu, in 90 de zile, nu recuperez datoriile pentru care ma angajez, nu am nici o pretentie de la asociatie pentru munca depusa in acele trei luni. Oricum, pentru restante mai mici de cinci milioane nici nu ma amestec.- Ion Miron nu se teme ca procesele se pot intinde chiar ani la rand, ca oamenii se lasa greu evacuati de bunavoie sau ca unii prefera sa iasa cu toporul la usa decat sa lase sa i se ia televizorul sau frigiderul din casa. -Din momentul actionarii in judecata a unui rau-platnic, voi incepe sa caut cumparator pentru apartamentul sau, astfel ca la executarea silita va exista deja un client care sa plateasca pentru apartament. Procesele nu au de ce sa dureze mult, daca stii sa le pregatesti bine-, spune recuperatorul Miron. El e hotarat sa lupte pentru eradicarea acestui flagel, care este neplata intretinerii, punand chiar bazele unei organizatii non-guvernamentale care, printre altele, are ca obiectiv si monitorizarea restantelor si a restantierilor la plata intretinerii, organizatie care se numeste -S.O.S. Intretinerea-.
Tranzactii imobiliare cu acordul Primariei
Proprietarii de apartamente de pe raza sectorului 6 nu vor mai putea sa-si vanda locuintele fara acordul Primariei de sector, a declarat, ieri primarul Dan Darabont. Potrivit Ordonantei 85/2001 privind organizarea si functionarea asociatiilor de locatari/proprietari, persoanele care isi instraineaza locuinta sau spatiile cu alta destinatie trebuie sa faca dovada achitarii la zi a obligatiilor aferente apartamentului, printr-un act eliberat de asociatia de locatari, iar Biroul Relatii cu Asociatiile de Proprietari din cadrul Primariei va certifica inscrisul eliberat de asociatie. Pentru obtinerea acestui aviz, proprietarul locuintei trebuie sa prezinte adeverinta eliberata de asociatie privind achitarea la zi a intretinerii, a fondului de rulment si a altor cheltuieli administrative, un extras de pe ultima lista de intretinere, precum si o copie de pe ultima chitanta de plata a intretinerii.
Decizia mentionata nu implica interzicerea vanzarii locuintelor pentru care exista datorii la intretinere. Cel care vinde apartamentul ar trebui, in cazul in care are datorii, sa scada cuantumul acestora din pretul casei, urmand ca noul proprietar sa plateasca sumele datorate la intretinere.