Home Actualitate Retea-fantoma de telefonie mobila la Oradea

Retea-fantoma de telefonie mobila la Oradea

DISTRIBUIŢI

O firma din Oradea a creat o retea de telefonie mobila cu acoperire locala fara sa aiba autorizatie de functionare. Atlas Telecom este unul dintre cei mai activi operatori de telefonie din vestul tarii si, beneficiind de pasivitatea autoritatilor, a reusit sa functioneze fara a avea aviz.

Practic, Atlas Telecom utilizeaza o frecventa care, conform normelor Uniunii Europene, este destinata exclusiv uzului particular. Mai mult, firma vinde clientilor accesul la aceasta frecventa. Pentru inca trei euro fata de abonament, clientii Atlas Telecom pot sa utilizeze telefoanele cordless in tot orasul. Firma a pus pe picioare aceasta afacere cu mult tupeu, pacalindu-i pe reprezentantii Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiilor ca nu au nevoie de o autorizatie . In timp ce oamenii ministrului Zsoltan Nagy au trecut neobservata aceasta afacere, numarul abonatilor Atlas Telecom a crescut la 12.000 in Oradea.


Povestea retelei de telefonie mobila pusa la punct de Atlas Telecom incepe in urma cu doi ani. Atunci firma lansa la Oradea o retea de telefonie semi-mobila. Costurile mici au facut ca oamenii sa migreze masiv spre aceasta companie.

Frecventa acaparata cu tupeu

-In noiembrie 2003, Atlas Telecom lanseaza prima retea de telefonie fixa cu <mobilitate limitata> din Romania printr-o solutie proiectata de specialistii proprii-, se arata intr-o prezentare a serviciilor de pe site-ul companiei. Realitatea este insa alta. -Specialistii proprii- nu au facut altceva decat sa monteze prin Oradea o multime de antene care sa amplifice semnalul telefoanelor fixe cordless in asa fel, incat acestea sa poata fi utilizate peste tot. Operatiunea nu ar fi fost deloc interzisa daca frecventa pe care opereaza aceste telefoane nu ar fi inclusa in Tabelul Armonizat de Frecvente.

IGCTI a sarit la gatul Atlas

Dupa aproape doi ani de functionare fara autorizatie, Atlas Telecom a intrat in sfarsit in vizorul autoritatilor. Astfel, in iunie 2005, Directia Teritoriala Cluj a IGCTI a declansat un control la Oradea. -IGCTI este abilitat, prin OUG 79/2002 cu modificarile ulterioare si prin Legea 510/2004 privind reorganizarea IGCTI, sa efectueze controale privind utilizarea frecventelor radioelectrice-, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Cu toate acestea, a fost nevoie sa se schimbe conducerea o data cu alegerile din 2004 pentru ca cineva sa aiba curajul sa verifice o firma a carei afacere de sute de miliarde de lei se baza pe tupeu.

Dupa controlul specialistilor de la IGCTI a rezultat ca -aceasta companie folosea o banda de frecventa DECT in aplicatie retea WLL, pentru care era necesara eliberarea unei licente de utilizare a frecventei-, se arata in acelasi comunicat. Practic firma ajunsese la 12.000 de utilizatori, iar Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei habar nu avea, oamenii ministrului Zsolt Nagy (foto) neindraznind pana in momentul respectiv sa deranjeze Atlas Telecom.

Ministrul Zsolt tace si face

Contacati pentru a lua pozitie fata de aceasta afacere, oficialii MCTI au spus ca Zsolt Nagy este ba intr-o intalnire privata, ba la o scoala de vara. Pana la urma ei nu au dat nici o declaratie despre faptul ca o companie s-a dezvoltat in ilegalitate si a realizat fara sa plateasca un ban statului o retea locala de telefonie mobila.

De altfel, pasivitatea lui Nagy i-a determinat pe patronii de la Atlas Telecom sa isi doreasca extinderea in 20 de orase si 1.000 de comune in viitorul apropiat.

-In urma notificarii, la inceputul lunii iulie, Atlas Telecom a depus, legal, documentatia pentru obtinerea acestei licente. In prezent, IGCTI analizeaza documentatia in vederea eliberarii acestei licente-, sustin specialistii inspectoratului. Acestia se afla in situatia de a interpreta legea deoarece, conform Tabelului Armonizat de Frecvente si a normelor UE, sistemele DECT nu pot fi utilizate decat casnic.

Atlas Telecom nu comenteaza


Oficialii firmei Atlas Telecom nu au dorit sa comenteze. Directorul tehnic Ovidiu Ardelean nu a fost de gasit, iar ceilalti reprezentanti ai companiei care au fost contactati de noi nu au dorit sa vorbeasca despre acest subiect. Conform datelor financiare, Atlas Telecom este o companie care nu a realizat profit niciodata in cei cinci ani de existenta, in ciuda unei cifre de afaceri destul de mari (316 miliarde de lei vechi conform Ministerului Finantelor Publice).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.