Home Actualitate Rețeaua de infractori implicați în jaful Oil Terminal

Rețeaua de infractori implicați în jaful Oil Terminal

DISTRIBUIŢI

Afacerea Byotech – Oil Terminal ar fi putut avea consecințe dezastruoase, societatea find gata-gata să rămånă fără autorizarea activității de antrepozit fiscal. Această „ambuscadă“ ar fi împins spre faliment societatea, care pe de altă parte are acum de plată, în contul combinației cu Byotech, o sumă aproape cåt întreg profitul pe un an. Conexiunile penale ale afaceriștilor cu care lucra Oil Terminal sunt însă mai mult decåt interesante, iar căpușarea de către mafia petrolieră a societății are nu doar prezent, ci și trecut, mai ales dacă ne referim la perioada glorioasă, de vårf, a corupției instituționalizate de guvernarea PSD.
Revenind la prezent și la recentul tun la adresa Oil Terminal tras de firma din Prahova – locul unde se înnoadă multe dintre combinațiile mafiei petrolului –  Byotech s-a prezentat la terminal cu documente de cumpărare a cca. 2000 tone de motorină de la CC Master Chem Oil ltd Malta, marfă cumpărată ITT (in tank transfer), marfă ce are taxele și accizele în regim suspensiv pånă la ieșirea dintr-un antrepozit fiscal. Marfa a fost descărcată de pe nava Selay Challenger în data de 21.05.09 în Oil Terminal CTA și societatea Master Chem Oil ltd Malta confirmă preluarea acestei cantități de marfă în regim suspensiv de către Byotech Prod General SRL prin scrisorile de garanție sau release ale băncii, transmise în copie.
Numele societății Master Chem Oil ltd Malta este legat, ca și în cazul Byotech, de personaje cu bogat trecut penal, după cum se vede deveniți „doctori“ în produse petroliere. Și nu de azi, de ieri, dacă avem în vedere că numele acționarului Master Chem, un anume Dan Berendel, apare în celebra afacere Jimbolia, de trafic de produse petroliere în Iugoslavia.
Principala furnizoare de păcură a țării, Master Chem Oil, o societate mai puțin cunoscută publicului larg ai cărei acționari au avut și au în contiuare mari probleme cu legea, inclusiv dosar pe rol la Tribunalul București pentru fraudarea bugetului de stat cu nu mai puțin decåt vreo 20 miliarde lei.
În spatele societății Master Chem Oil se află de fapt o firmă mai veche, Master Mind Oil, soră geamănă cu firma Master Mind Consulting, care a fost acuzată de procurori că a făcut parte dintr-o filieră de firme care au prejudiciat bugetul de stat cu peste 20 de miliarde lei vechi. Dosarul se află încă pe rol la Tribunalul București, procesul începånd în anul 2006. În același an, acționarii societății i-au schimbat denumirea din Master Mind Oil în Master Chem Oil, pentru a șterge referințele din palmaresul acestui nume. Afacerile de pe Master Mind Consulting au fost suspendate, iar datoriile de 1.370.570 de lei înregistrate în anul 2007 au fost transferate ulterior pe Master Chem Oil. Astfel, societatea a reușit să-și ascundă trecutul și să devină partener de nădejde al statului.
Acționarii firmei Master Chem Oil sunt Dan Florin Berendel și Cristian Berendel, firma avånd în 2007 o cifră de afaceri de 18.374.438 de lei cu doar trei angajați și un profit de doar 210.733 de lei.
Dan-Florin Berendel mai este acționar majoritar la Master Mind Consulting SRL și asociat la Petrochemical Industrial SRL, Fin Consult SRL și Trialum-Comimpex SRL.

Afaceri cu produse petroliere coordonate de urmăriți general și inculpați

Pentru a ne lămuri mai în clar cine este Dan Berendel cităm din raportul Poliției întocmit în data de 27 ianuarie 2002: „Un bărbat din București, dat în urmărire generală pentru prejudicierea statului cu aproximativ zece miliarde lei, a fost prins, ieri, la punctul de frontieră Petea, în timp ce încerca să iasă din țară. Numitul BERENDEL DAN FLORIN era căutat de organele de Poliție, deoarece se sustrăgea urmăririi penale. El a ajuns la graniță în jurul orei 16.00, cu un autoturism Mercedes în care se mai aflau două persoane, dintre care una era garda sa de corp. După o tentativă de ripostă din partea celor trei, în momentul în care polițiștii de frontieră l-au identificat pe numitul Berendel Dan Florin și au vrut să-l rețină, acesta a fost dus în arestul Poliției. Bărbatul, care este acuzat de înșelăciune, fals, uz de fals, asociere în vederea comiterii de infracțiuni, va fi transferat la București, pentru continuarea cercetărilor“. Cercetările au tot continuat pånă astăzi și vor mai continua probabil mult și bine…
Dan Berendel, administrator la SC Master Mind SRL, făcea parte dintr-un lot de fårtați în ale jafului, alături de Gheorghe Lalu, administrator la SC Israrom SRL, Ștefan Iriza, administrator la SC Closani SRL, Alexandru Lenghel, administrator la SC Business SRL, și Dan Grigoriu, administrator la SC Tracia SRL, ce au achiziționat de la rafinării cantități de motorină fără taxa MTR, pe care au comercializat-o prin intermediul unor firme-fantomă la prețuri care includeau taxele MTR, totalizånd 72 miliarde lei. Cu toții erau cercetați pentru evaziune fiscală, înșelăciune și fals în declarații.

Onaca neagă orice legătură cu interesele din jurul Oil Terminal

În numărul viitor al „Curentului“ vom reveni cu detalii asupra derulării fraudei Byotech, iar acum alocăm spațiu la încheierea ediției, unui drept la replică primit din partea lui Doru Viorel Onaca, care ne-a sunat pentru a ne declara că nu are în niciun fel de-a face cu Oil Terminal și cu afacerile cu petrol în general.
Acesta mai susține că nu știe nimic despre firma Exoil Services, despre care sursele noastre, care au afirmat că „firma este controlată în totalitate de Onaca avånd ca administrator pe Anghel Emil, persoana care a preluat toate firmele lui Onaca după alegerea acestuia într-o funcție publică“. Consemnăm punctul său de vedere și negarea categorică a legăturilor sale cu afacerile cu petrol revenind însă asupra acestei declarații cåt de curånd. Sursele noastre au reconfirmat, ulterior acestei convorbiri telefonice, că Doru Viorel Onaca s-a întålnit personal cu fostul director Vasile Miu pentru a-l determina să accepte un contract cu firma Exoil, legat de aducerea de motorină neconformă din Serbia – D2, interzisă în Uniunea Europeană, datorită conținutului ridicat de sulf.

Secretarul de stat Șerban Tudor a intervenit pentru a impune un contract

Deoarece fostul director general a refuzat să dea curs solicitării, firma Exoil a beneficiat de intervenția directă a secretarului de stat Șerban Tudor, demonstrată prin adresa nr. II 10924/ 23.06.2009, în care rezoluția secretarului de stat aviza ferm inițierea unui „contract de prestație cu firma Exoil Services“, rezoluția secretarului de stat nefiind bazată pe un calcul economic în prealabil referitor la tipurile de marfă ce urmau a se derula prin intermediul Oil Terminal, ci cu o impunere categorică a unui contract.
Implicarea secretarului de stat este, evident, fără bază legală și fără o analiză a rentabilității și posibilităților tehnologice de realizare a acestui tip de contract. Tranzitul motorinei D2 (neconformă), impune investiții care sunt prea mari și nu justifică costurile aferente acestora, capacitatea terminalului putånd fi acoperită sau extinsă pentru tipuri de motorină conformă – EURO5, pentru care firmele importatoare își manifestă deja intenția de a o tranzita.
Documentul ce poartă semnătura secretarului de stat este o elocventă dovadă a imixtiunii unui factor politic într-o afacere ce implică o rețea de interese creată în jurul Oil Terminal care merită a fi cercetată mai îndeaproape de Parchet, dar și de instituțiile ce privesc siguranța națională, avånd în vedere importanța strategică a obiectivului.
(va urma)

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.