Medicii acuzați că au fraudat fondul pentru medicamentele bolnavilor de cancer furau din farmacia spitalului tratamentele care îi țineau în viață pe bolnavii internați la Institutul Clinic Fundeni, potrivit procurorilor. Medicii scriau rețete și pe numele unor pacienți care muriseră tocmai pentru că nu avuseseră medicamente, potrivit digi24.ro.
Medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu Mizil și Aristica Poenaru au ajuns după gratii. Procurorii au arătat că „medicii din cadrul Spitalului Clinic Fundeni sustrăgeau medicamente indispensabile tratamentului și supraviețuirii pacienților bolnavi de cancer”.
Ca să nu fie prea evident, medicii aveau grijă să mai dea totuși unor bolnavi internați medicamente. Aveau și altă metodă să fure din tratamente.
Pacienții primeau medicamentele necesare în spital, dar doctorii, în același timp, scriau rețete pe numele lor. La audieri, în fața procurorilor, bolnavii nu și-au recunoscut nici scrisul și nici semnătura.
Pacienții audiați de procurori au confirmat că nu primeau atât de multe medicamente pe cât prescriau medicii.
Pacientă: Doamna doctor, am primit o citație către Poliția Capitalei.
Emilia Niculescu Mizil: Da, știu că au mai primit și la alți pacienți.
Pacientă: Și stați să vedeți că pe rețetă scrie de o doamnă care a ridicat medicamentele și eu nu o cunosc pe doamna aia și am spus că nu o cunosc. Pe rețetă scrisul dumneavoastră se vede, se vede numele meu.
Emilia Niculescu Mizil: Da, stai liniștită, dragă. Nu am făcut nimic ilegal…(Sursa: referatul procurorilor)
O contrazic însă procurorii, cu mărturiile a 130 de pacienți și alte persoane implicate fără voia lor în ilegalitățile grupării de medici. Așa s-a aflat că rețetele au fost emise pe numele unor persoane care nu au avut niciodată cancer sau pe numele unor persoane decedate, potrivit procurorilor.
Imediat după ce polițiștii au început investigațiile, medicii și farmaciștii au început să își stabilească împreună alibi și ce declarații vor face. Interceptările surprind o convorbire între diriginta unei farmacii și unul dintre administratorii unei societăți implicate.
Alina Mănescu: Mie mi s-a făcut rău! Este groasă situația!
I: De ce?
Alina Mănescu: Au fost scrise niște date de la pacienți și toți ăștia care sunt ai noștri fideli de aici sunt citați. Ce vor ăștia să descopere? Ce vor să facă? Ce vor? Deci, mie mi s-a făcut rău. Ne punem oamenii în cap! (Sursa: referatul procurorilor)
Ancheta în acest dosar este abia la început. Anchetatorii au stabilit că rețeaua a decontat ilegal 1100 de rețete, toate emise între anii 2008-2010.
Sumele decontate de la Casa de Asigurări de Sănătate pe baza rețetelor false intrau în contul societății care administrează farmaciile Rețeta. De aici, spun procurorii în referatul cu propunere de arestare, banii erau transferați în conturile unor firme fantomă, declarate inactive cu mulți ani în urmă și fără niciun fel de aviz de la Agenția Națională a Medicamentului. Iar profitul era scos de la bancomate sau de la ghișeele băncilor de unul din distribuitorii de medicamente arestați în acest dosar.
În felul acesta toată lumea avea de câștigat, mai puțin cei afectați de boli incurabile. Farmaciile își rotunjeau conturile prin decontarea medicamentelor, farmaciștii implicați primeau bonus din vânzări, iar intermediarii își păstrau un comision pentru că rulau banii prin firmele fantomă. Specialiștii spun că aproape 1.400 de pacienți ar fi putut beneficia de tratament gratuit din banii pe care această filieră i-a decontat ilegal de la Casa de Asigurări de Sănătate.