B1 Tv, luni seara.
Subiect: Rețeaua lui Vântu – episodul 1 PRESA.
În studio, invitații Mbelei Ntuzi sunt Iulia Nueleanu, George Roncea și Silviu Sergiu.
Grigore Cartianu intră prin telefon.
Redăm astăzi paragraful pe care l-am scris în ziarul de ieri:
„Grigore Cartianu și Ion M. Ioniță, șefi la «Adevărul», s-au dedulcit și ei la banii lui Vântu
Grigore Cartianu, cel care s-a prezentat lui Paulo Coelho în redacția EvZ ca Gregoire Ecrivain, a fost plătit de SOV cu un contract pe drepturi de autor încheiat în 2009 pentru suma de 186.560.000 de lei vechi. De ce să nu sugi bani din două surse dacă se poate, și-a spus probabil Cartianu, fără să-și facă prea mari probleme legate de moralitatea unui asemenea demers. Ne-ntrebăm doar cåte anchete și materiale de investigație care ar fi putut viza afacerile lui Våntu au rămas în sertarele lui Cartianu. Pentru orice eventualitate, SOV și-a mai asigurat un nume important din redacția «Adevărul» pe statul său de plată. Este vorba de redactorul-șef adjunct Ion M. Ioniță, care avea experiențe mai vechi cu mogulul de la Realitatea. E adevărat, însă, că prețul pentru deontologul Ion M. Ioniță a fost mai mare. Astfel, Ioniță a încasat de la Realitatea Media, în 2007 – 18.022 RON, în 2008 – 25139 RON și în 2009 – doar 7419 RON (deh, era criză și nu se mai simțea nici SOV ca înainte), în total peste jumătate de miliard de lei vechi“.
Cartianu, foarte agitat, ne-a acuzat că nu facem bine articolele și că nu putem să-i punem pe toți ziariștii în aceeași oală. Pånă aici suntem de acord: unii sunt într-o oală, alții în cazane, alții în butoaie, fiecare după valoarea contractului.
După care ne-a explicat nervos că el nu a luat bani de la postul de televiziune Realitatea așa cum l-am acuzat (unde?), ci de la Telesport. Ok, au spus invitații. Dar ați semnat un contract cu Realitatea Media. Da, a spus el, dar aceștia erau niște bani pe care mi-i datora Telesport, și cum Realitatea Media a cumpărat Telesport, eu am luat banii de la Realitatea Media.
Aoleu, domnu’ Cartianu, dar aveți o problemă: tocmai ce ați recunoscut, în direct la B1, că ați fost complice la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.
Iată ce prevede Legea 241/2005:
Art. 9. – (1) Constituie infracțiuni de evaziune fiscală și se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani și interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvårșite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale:
… c) evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive;
Acum, ce ați declarat dvs. că ați făcut: Cånd licența Telesport era operată de fostul proprietar (Telesport Intermedio SRL) ați avut un contract cu respectiva firmă pe care ei nu l-au onorat. Realitatea Media a cumpărat licența audiovizuală TELESPORT! Pentru ca dvs. să vă puteți lua banii de la Realitatea Media trebuia să faceți o cesiune de creanță, nu să încheiați un contract în 2009 cu Realitatea Media pentru ceea ce ați prestat dvs. pentru Telesport Intermedio, pentru că acest contract este unul fictiv și care pentru Realitatea Media înseamnă evidențierea în alte documente legale (contractul din 2009) a cheltuielii cu dvs., care nu are la bază o operațiune reală, ci una executată pentru o altă firmă, cu ceva timp înainte = evaziune fiscală, iar dvs. sunteți complice la făptuirea ei, pentru că ați semnat contractul și pentru ridicarea banilor sau cheltuirea lor dacă v-au fost virați pe un card.
Vai, vai, vai, domnule Cartianu, ați ales calea cea mai rapidă de a vă recupera banii chiar dacă ați fost complice la încălcarea legii. Dacă erați un om care respecta legea și ordinea, trebuia, ca orice justițiabil romån, să dați în judecată firma Telesport Intermedio SRL și să vă recuperați banii. E adevărat că suma fiind sub 30.000 RON nu puteați „să-i dați la faliment“, și un eventual proces ar fi putut dura între doi și opt ani, să zicem (am ales doi și opt ani ca să facem legătura cu limitele pedepsei, să fie mai amuzant), și cu tot cu executarea judecătorească probabil că nu mai găseați să luați nimic.
Grupul Realitatea Cațavencu nu există din punct de vedere juridic
Și ca să ne înțelegem odată pentru totdeauna: „Grupul Realitatea Cațavencu“ nu există din punct de vedere juridic. În Romånia, s-a reglementat acest mod de asociere în grup prin Legea 161/2003 care definește Grupul de Interes Economic, GIE, înregistrarea fiind obligatorie la Registrul Comerțului. Niciodată firmele Realitatea Media, Cațavencu, Poligraf (editorul „Cotidianul“), Romantica etc nu au format un GIE la ONRC. Prin urmare, explicațiile de genul: „Nistorescu lucra la «Cotidianul», era în trust“ nu țin din punct de vedere juridic și fiscal. Dacă o persoană fizică a luat bani de la firma Realitatea Media, acest lucru s-a întåmplat pentru activitatea acestei societăți și PUNCT. Orice alt ban plătit de către Realitatea Media și înregistrat pe cheltuieli reprezintă evaziune fiscală. Nu-ți dă voie legea să înregistrezi în contabilitatea unei firme cheltuielile altei firme. Deci ori Nistorescu a luat peste 4 miliarde pentru activitatea Realitatea Media, ori e un alt complice la evaziune fiscală.
Peter Imre – girant pentru Cartianu
și Ion M. Ioniță
Contactat telefonic, managerul Holdingului Adevărul, Peter Imre, ne-a declarat că pentru acest trust subiectul este încheiat. „Vă spun, din punctul meu de vedere, ca manager al trustului, pentru noi acest subiect e încheiat. Eu personal girez pentru integritatea fiecărui ziarist care lucrează în această instituție. Nu am niciun semn de întrebare că cei care lucrează aici sunt profesioniști“, a declarat Peter Imre. Vom vedea dacă garanția sa va mai rămåne valabilă și cånd se va pune problema evaziunii fiscale, în cazul lui Cartianu.