Home Actualitate Reuniunea Consiliului Afaceri Externe – Agenda discuţiilor a avut drept punct principal...

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe – Agenda discuţiilor a avut drept punct principal situaţia din Ucraina

DISTRIBUIŢI

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat marți, la Bruxelles la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE.

Agenda discuţiilor a avut drept punct principal situaţia din Ucraina, alături de ultimele evoluţii din Orientul Mijlociu şi Irak. Au fost adoptate Concluzii ale Consiliului privind situaţia din Ucraina şi Concluzii privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu.

Miniştrii de Externe ai UE şi-au exprimat regretul profund pentru tragica pierdere de vieţi omeneşti cauzată de prăbuşirea, în estul Ucrainei, a aeronavei Malaysian Airlines. Au exprimat condoleanţe guvernului olandez şi solidaritate cu guvernele tuturor statelor ale căror cetăţeni s-au numărat printre victimele tragediei. Au lansat un apel ferm tuturor părţilor prezente în teren, în special grupărilor separatiste care acţionează în regiune, să permită neîntârziat accesul echipelor de experţi la locul prăbuşirii, în vederea recuperării trupurilor neînsufleţite. Au susţinut necesitatea lansării unei anchete internaţionale amănunţite şi credibile în vederea identificării circumstanţelor tragediei şi a persoanelor responsabile pentru aceasta.

Şefii diplomaţiilor europene au reiterat sprijinul UE pentru unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi au subliniat necesitatea punerii în aplicare cât mai rapide a planului de pace lansat de preşedintele Petro Poroşenko. Au exprimat dezamăgirea faţă de lipsa unor acţiuni substanţiale ale Federaţiei Ruse în acest sens, în special în ceea ce priveşte dezescaladarea conflictului armat din Estul Ucrainei.

În linia celor stabilite la Consiliul European din 16 iulie 2014, Consiliul a aprobat un pachet substanţial de măsuri restrictive. Miniştrii au aprobat extinderea criteriului de listare, pentru a include entităţi și persoane care contribuie la subminarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii naţionale a Ucrainei. De asemenea, au decis accelerarea adoptării de măsuri la adresa persoanelor şi entităţilor care acordă sprijin material şi financiar acţiunilor care ţin de anexarea ilegală a Crimeei şi destabilizarea părţii de est a Ucrainei, respectiv formularea de noi restricţii la investiţiile în Crimeea. Totodată, miniştrii au mandatat Consiliul şi Comisia Europeană să finalizeze pregătirile pentru adoptarea de noi măsuri sancţionatorii, care să acopere, printre altele, sectorul apărării, inclusiv produsele cu dublă utilizare, cel al tehnologiei de vârf, inclusiv în domeniul energetic, precum şi accesul la piaţa de capital.

A fost adoptată Decizia Consiliului de înfiinţare a Misiunii UE de Consiliere pentru Ucraina (EU Advisory Mission / EUAM Ukraine). Misiunea, cu un mandat iniţial de 2 ani, va avea drept scop sprijinirea reformei sectorului civil de securitate şi al statului de drept din Ucraina.

Alături de omologii săi europeni, ministrul Titus Corlăţean a subliniat că prăbuşirea aeronavei Malaysian Airlines aduce în atenţie, într-un mod tragic, modul în care conflictul din Ucraina afectează întreaga comunitate internaţională şi semnalează încă o dată imperativul soluţionării cât mai rapide a acestuia, în mod paşnic şi durabil. A amintit că, printre victimele tragediei aviatice din 17 iulie, s-a aflat şi un cetăţean român. A reiterat sprijinul României pentru consolidarea în continuare a regimului de sancţiuni al UE, în relaţie directă cu acţiunile Federaţiei Ruse în Ucraina. A indicat hotărârea României de a contribui substanţial la activitatea EUAM Ucraina, proiect pe care l-a susţinut puternic încă din etapele sale incipiente.

Miniştrii de Externe ai UE şi-au exprimat profunda îngrijorare faţă de deteriorarea gravă a situaţiei din Orientul Mijlociu, pe fondul intensificării violenţelor din Israel şi Teritoriile Palestiniene. Au condamnat cu fermitate atacurile cu rachete împotriva populaţiei israeliene şi au solicitat încetarea imediată a acestora. Totodată, au solicitat guvernului israelian să acţioneze cu reţinere şi să asigure protecţia populaţiei civile, în conformitate cu normele dreptului umanitar. Au subliniat necesitatea încetării violenţelor şi revenirii la masa negocierilor, în vederea realizării unui acord de pace cuprinzător, pe baza soluţiei celor două state. Au arătat disponibilitatea UE de a sprijini acest proces prin toate mijloacele aflate la dispoziţia sa. Au fost adoptate Concluzii.

Ministrul român de Externe a subliniat necesitatea rezolvării cât mai rapide a crizei umanitare severe din Fâşia Gaza. A condamnat, alături de omologii săi, răpirea şi uciderea a patru adolescenţi (trei israelieni şi unul palestinian), precum şi atacurile ulterioare cu rachete împotriva civililor. A subliniat imperativul dezescaladării cât mai rapide a situaţiei din regiune, ca precondiţie a reluării negocierilor pentru un acord de pace având ca obiectiv soluţia celor două state. 

De asemenea, în cadrul reuniunii, şefii diplomaţiilor europene au analizat evoluţiile politice şi situaţia de securitate din Irak, inclusiv consecințele dramatice asupra comunității creștine din această țară.  Au  exprimat susţinerea UE pentru o soluţie politică ce va duce la păstrarea unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.