Pe Strada Pajurei nr. 6 din Bucuresti se afla numeroasele blocuri -tip nefamilisti-. Este un imobil intr-o stare avansata de degradare, dar care, pentru oamenii nevoiasi, chiriasi aici, a devenit -acasa-. Cladirea este proprietatea SC Administratie, Cazare, Cantine SA, iar pentru a intra in posesia unei camarute, doritorii trebuie sa accepte plata in regim hotelier, adica, in acest moment, 47.000 lei/zi. Daca nu tinem cont de criza locuintelor din Capitala, am putea spune ca nimeni nu este obligat sa accepte aceste conditii daca nu-i convin, mai ales ca tarifele au fost stabilite de conducerea SC ACC SA si sunt actualizate lunar, in functie de indicele de inflatie. Intr-adevar, locatarii nu au fost obligati sa-si inchirieze camerele, ci au venit manati de nevoie, acceptand conditiile, dar nu si neregulile pe care ni le-au semnalat.
O ruina care aduce bani
Pe geamul din fata intrarii, un afis scris cu markere de diferite culori anunta locatarii sumele pe care le au de plata pentru luna precedenta. Adica 1.457.000 lei, pentru cazare si circa 1.200.000 – intretinerea, in care intra consumul electric, de apa si colectarea gunoiului. Cel putin aceasta din urma operatiune pare sa nu se faca prea des, pentru ca pe holuri domneste un miros greu de suportat, iar in fata fiecarei usi sunt pungi cu gunoi menajer. Instalatia electrica de pe coridoare s-a stricat de mult. La etajul I, la capatul holului din dreapta, se afla un grup sanitar intr-o stare jalnica. Ar fi trebuit sa existe si niste dusuri, dar instalatia e defecta si mica incapere a fost transformata in spalatorie. Alaturi mai sunt trei wc-uri cu rezervoarele ruginite, iar peretii n-au mai vazut de ani intregi bidineaua cu var. Un locatar ne spune ca, dimineata, cand cei aproximativ 120 de oameni se pregatesc de plecarea spre serviciu, se creeaza adevarate -ambuteiaje- pe drumul spre toalete. Ar mai exista un grup sanitar in capatul culoarului celuilalt, dar aceleasi defectiuni iremediabile l-au transformat intr-un depozit pentru diverse materiale, drept pentru care administratorul i-a aplicat un lacat de mari dimensiuni.
Incaperile au pana in 10 mp si in ele se inghesuie, in unele cazuri, familii compuse din patru-cinci membri, care iarna sufera de frig, iar vara – de caldura.
Administrator acuzat de escrocherie
Cele peste 200 de persoane care locuiesc in blocul de pe Str. Pajurei nr. 6 accepta aceste conditiile mizere pentru ca nu au unde pleca, dar s-au adresat ziarului nostru pentru a reclama anumite ilegalitati care ar fi fost comise de administratorul Florian Nedelcu. Potrivit declaratiilor olografe date in fata noastra de cativa -curajosi-, Nedelcu ar fi conditionat acordarea unui spatiu de locuit in blocul respectiv de primirea din partea fiecarei familii a unei mite de un milion de lei. Iar acuzatiile locatarilor nu se opresc aici… Ei afirma (si -dau in scris-!) ca desi platesc pentru cazare si intretinere sume care ajung la 3.500.000 lei, chitantele pe care le primesc de la administrator reprezinta sume mai mici cu aproximativ un milion de lei. Diferenta – daca ea exista – se topeste pe drumul spre casieria SC ACC SA.
Cand, in vara anului trecut, Florian Nedelcu a afisat un anunt prin care chiriasii erau obligati sa-si monteze contoare electrice, acestia au interpretat initiativa ca pe o incercare de a reduce cheltuielile generale si cei care au avut bani au acceptat. Ciudat este ca sumele incasate pentru aparatele respective variau, de la om la om, intre 500.000si 1.200.000 de lei, iar montarea lor, intre 250.000 si 400.000 de lei. Oamenii nu au comentat decat o luna mai tarziu, cand, chemat sa -citeasca- indicele de consum, administratorul a refuzat, pe motiv ca aparatele nu mai sunt valabile.
-Aduceti-mi probe concrete, un flagrant…-
Atat din dorinta de a-i ajuta pe acesti oameni necajiti, cat si pentru a afla adevarul referitor la acuzatiile aduse administratorului blocului de pe Str. Pajurei nr. 6, ne-am deplasat la sediul conducerii SC ACC SA, unde am avut ca interlocutor pe Eleonora Berca, directorul economic al institutiei. Ni s-au aratat acte prin care era comunicat tariful de cazare pentru fiecare -grup social-, cum sunt numite blocurile cu regim hotelier pe care societatea le are in proprietate, iar referitor la conditiile oferite chiriasilor, ni s-a raspuns, cu seninatate, ca -dansii le cunosteau in momentul mutarii- si -nimeni nu i-a obligat sa le accepte.- Referitor la acuzatiile de escrocherie aduse de chiriasi administratorului, Eleonora Berca ne-a spus ca -atata vreme cat nu i se probeaza cu acte ilegalitatile, nu se organizeaza un flagrant de luare de mita-, ea il considera pe Nedelcu un om corect. Argumentul suprem, care ar fi anulat toate invinuirile la adresa lui Florian Nedelcu, este ca -in 15-16 aprilie, a fost efectuat un control la blocul respectiv si nu au fost constatate nici un fel de neconcordante in actele contabile.-
-Pot sa vina aici, la sediu, si o suta de persoane si le voi asculta, dar trebuie sa-mi aduca dovezi materiale, pentru ca eu judec pe acte, nu pe vorbe-, a incheiat Eleonora Berca.