Ministrul Rodica Stanoiu s-a gandit, in sfarsit, sa -normalizeze- relatia cu presa. Nu prin mai multa deschidere, asa cum ar fi normal, ci amenintand jurnalistii ca, atunci cand va fi nemultumita de un anumit articol, va telefona directorului publicatiei respective, incercand sa obtina sanctionarea autorului, sau autorilor. -Atunci cand sesizez ca jurnalistul in cauza nu s-a documentat, asa cum este indicat, il sun pe directorul publicatiei si ii aduc la cunostinta ceea ce s-a intamplat. De asta va sfatuiesc, pe cei care sunteti de buna credinta, sa nu cadeti in capcana informatorilor pentru ca atunci este in deserviciul dumneavoastra-, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Rodica Stanoiu.
Convinsa ca ziaristii au inteles mesajul, doamna Stanoiu a profitat de ocazie pentru a ridica in slavi activitatea PNA, explicand ca institutia in cauza nu si-a inceput activitatea in forta, datorita exigentei cu care sunt selectati candidatii. Potrivit doamnei Stanoiu, pana acum au fost ocupate numai 12 dintre cele 75 de posturi de procuror, multe dintre cererile de transfer venind din partea femeilor. Ceea ce omite insa sa spuna Rodica Stanoiu este ca respectivele doamne au vrut sa fie mai aproape de sotii lor deja transferati la Bucuresti. In plus, primele 40 de dosare grele care justifica infiintarea PNA au intrat in portofoliul acestei institutii cu tot cu procurorii care instrumentau cauzele.
Preocuparea pentru imagine a actualului Guvern nu mai este un secret pentru nimeni. Invatand din -greselile trecutului-, actualii guvernanti au ajuns la concluzia ca mass-media romaneasca trebuie sa fie un pic mai -cuminte- si, in consecinta, sa prezinte mai multe stiri -pozitive-. Pentru a atinge acest deziderat, subalternii lui Nastase au elaborat diverse strategii de piata. Ioan Mircea Pascu a mers chiar mai departe, elaborand chiar o lege care sa puna presa cu botul pe labe. Adepta a -relatiei directe-, Rodica Stanoiu, ministrul justitiei, a optat insa pentru o metoda mult mai -personala-.
Para la superiori
Abuzand de functia pe care o detine in structura Guvernului, Rodica Stanoiu s-a gandit sa normalizeze relatia cu presa, amenintand jurnalistii ca, atunci cand va fi nemultumita de un anumit articol, va telefona directorului publicatiei respective, incercand sa obtina sanctionarea autorului sau autorilor.
-Stimati jurnalisti, eu pentru lucrurile inexacte care se spun fie cu privire la Justitie, fie cu privire la mine personal actionez in mai multe feluri. Unele informatii le ignor, iar pentru altele formulam drepturi la replica. Mai exista insa o categorie. Atunci cand sesizez ca jurnalistul in cauza nu s-a documentat, asa cum este indicat, atunci il sun pe directorul publicatiei si ii aduc la cunostinta ceea ce s-a intamplat si cat de profesionist este ziaristul in cauza. Deci nu dam in judecata, dar acest lucru il fac si vreau sa va spun ca, din acest punct de vedere, la directorii de ziare am gasit intotdeauna o intelegere perfecta. De asta va sfatuiesc, pe cei care sunteti de buna credinta, sa nu cadeti in capcana unor informatori, pentru ca atunci este in deserviciul dumneavoastra general-, a declarat Rodica Stanoiu.
Filosofia de lucru cu presa a doamnei Stanoiu este un model de -corectitudine- si de -impartialitate-, mai ales ca expunerea s-a facut in cadrul unei conferinte de presa la care fusesera invitati ziaristii acreditati pe langa Ministerul Justitiei si nu directorii publicatiilor. In plus, intimidarea directa este mult mai eficienta decat orice lege.
Functionarea PNA, salvata de femei
Dupa ce a lamurit problema presei, Rodica Stanoiu a trecut la prezentarea realizarilor ministerului pe care-l conduce. La acest capitol au fost incluse -ruperea relatiei intime dintre corupator si corupt- si cresterea numarului de femei care vor functiona in cadrul Parchetului National Anticoruptie. In acest context, Rodica Stanoiu a anuntat ca din cele 75 de posturi pentru procurorii PNA doar 12 au fost ocupate, iar din acestea -o mare parte de femei- . -N-o sa avem un PNA feminin, dar vom avea multe personalitati feminine-, a spus ministrul Rodica Stanoiu.
Incercand sa contracareze criticile privind incetineala cu care se misca PNA, ministrul justitiei a explicat ca data de 1 septembrie, stabilita pentru debutul activitatii Parchetului National Anticoruptie, -nu reprezinta automat si data la care procesul de edificare a structurilor de personal ale PNA este integral finalizat-.
Dosare livrate cu tot cu procurori
-Explicatia pentru care, in mod obiectiv, acest proces va mai dura o perioada este foarte simpla: tinand seama de setul de criterii pe care l-am stabilit, pe baza carora sunt selectati cei ce intrunesc toate calitatile profesionale si morale care ii pot recomanda sa lucreze in cadrul PNA, nu dorim sa facem nici cea mai mica derogare de la standardul calitativ care defineste procesul de alegere a personalului, astfel incat sa existe garantia unei functionari eficiente, mai presus de orice suspiciune-, a spus Stanoiu. Ceea ce omite insa sa spuna doamna Stanoiu este ca primele 40 de dosare grele care justifica pana acum infiintarea PNA au intrat in portofoliul acestei institutii cu tot cu procurorii care instrumentau cauzele.
In rest, la Ministerul Justitiei toate merg bine, iar cei care nu sunt de acord cu acest punct de vedere inseamna ca sunt fie rau intentionati, fie neprofesionisti.