Generalul Marian Ureche si-a prezentat ieri-dimineata demisia la cabinetul ministrului justitiei, motivul oficial fiind acela ca nu doreste ca razboiul declansat impotriva sa sa afecteze activitatea Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie. In aceeasi zi, Ureche ar fi trebuit sa se prezinte pentru a fi audiat de catre CNSAS, audiere ce ar fi putut sa lamureasca opinia publica asupra trecutului generalului. Cum acesta a refuzat se se prezinte, speculatiile continua, fiind accentuate si de declaratia presedintelui Colegiului CNSAS, Gheorghe Onisoru. -Noi avem multe dosare din care reiese ca o persoana cu numele Marian Ureche a fost ofiter de securitate si a facut politie politica. De aceea, i-am cerut sefului SIPA sa vina pentru a ne lamuri daca dansul e acea persoana, insa a refuzat-, declara Onisoru.
Trecutul lui Marian Ureche a umplut pagini de ziar, dar niciodata acesta nu a comentat aparitiile respective. Acuzele ce i s-au adus sunt deosebit de grave, mergand de la implicare in afaceri ilegale cu alcool si pana la asasinarea unor disidenti. Dupa 1989, fostul sef al SIPA s-a implicat si in afaceri, o parte a acestora nefiind tocmai curate, motiv pentru care numele generalului Ureche a aparut, din nou, prin ziare. De aceasta data, se vorbea de implicarea sa in afaceri cu petrol desfasurate prin societatea -General Trade and Investment Co- SA, care s-a ocupat, printre altele, si cu derularea unor contracte ce vizau importul de produse petroliere, dar si exportul de petrol in Iugoslavia pe perioada embargoului. In plus, firma GTI a beneficiat si de creditele Bancorex, de la care a ridicat peste 22.000.000 de dolari, pe care nu i-a mai returnat.
Activitatea SIPA a fost, inca de la infiintarea sa, in 1997, un mare mister. Niciodata in cei aproape sapte ani de functionare acest serviciu secret nu a prezentat rapoarte de activitate. Lipsa acestora a atras, in sfarsit, atentia unor parlamentari, care au solicitat, in urma cu doua saptamani, ca Marian Ureche sa vina si sa explice cam cu ce se ocupa SIPA. Invitatia a ramas neonorata, Ministerul Justitiei fiind obligat sa-si ceara scuze. Dupa toate probabilitatile, locul sau va fi luat de Ovidiu Grecea, fostul sef al Corpului de Control al primului-ministru, retras ambasador dupa un scandal cu seful UM 0962, generalul Virgil Ardelean. Plecarea lui Ureche da satisfactie celor care cer inlaturarea fostilor securisti, iar venirea lui Grecea va aduce si un plus de imagine.
Iesirea din scena a celui care a fost acuzat, in repetate randuri, de implicare in activitati de -politie politica-, precum si in afaceri nu tocmai curate nu se datoreaza insa unei -spalari- a SIPA, ci este o incercare disperata a ministrului Stanoiu de a arata ca face totusi ceva… orice.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane