Daca pana nu demult se putea spune ca Romania este doar o tara de tranzit pentru traficantii de droguri, acum, lucrurile stau cu totul altfel. Se poate spune ca inevitabilul s-a produs: Romania a devenit unul dintre marile centre de distributie a drogurilor pentru Europa de Est. Cele 11,6 kilograme de amfetamina descoperite in Bucuresti si cele 80 de kilograme de canabis descoperite la Iasi demostreaza ca traficantii si-au format in Romania adevarate piete de desfacere. Daca ne referim numai la captura de la Bucuresti, putem spune ca in marile orase fenomenul a capatat o amploare ingrijoratoare. Prinderea in flagrant a celor doi soferi turci care aveau asupra lor amfetamina a condus la descoperirea unei intregi retele in spatele careia se afla un laboratoar clandestin, unde se producea pe banda rulanta Ecstasy. Din amfetamina descoperita asupra turcilor si din celelalte substante gasite in laboratorul din Chiajna traficantii ar fi putut fabrica cel putin 350.000 de tablete, evaluate la aproximativ doua milioane de dolari.
In timp ce politistii bucuresteni urmau firele afaceri de la Chiajna, ofiterii ieseni anuntau anihilarea unei retele de producatori si traficanti de canabis. Din nou captura- record: in casa fratilor Vulpe s-au descoperit 80 de kilograme de ierburi, in valore de aproximativ un miliard de lei.
In momentul de fata, se poate spune ca inevitabilul s-a produs: Romania a devenit unul dintre marile centre de distributie a drogurilor pentru Europa de Est. In mai putin de doua zile, politistii au descoperit, la Iasi, o retea de producatori si traficanti de canabis, iar la Bucuresti – un laborator clandestin unde se fabrica Extasy.
Politistii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate Iasi au anihilat o vasta retea de producatori, traficanti si consumatori de droguri. Capii retelei au fost retinuti, miercuri, sub acuzatia de trafic de droguri, iar alte persoane vor fi cercetate pentru complicitate. Fratii Vulpe au infiintat culturi clandestine de canabis in gradini particulare din comuna Aroneanu si Bosia, iar intr-o casa din cartierul Tatarasi au improvizat un fel de centru de comanda. Acum doua zile, in casa familiei Vulpe din Strada Spancioc au fost pregatite 1.000 de pliculete care urmau sa fie umplute cu canabis. La ora 10 seara, dupa cateva ore de filaj, politistii au descins in forta si au retinut trei membri ai familiei si un al patrulea tanar care se banuieste ca ar avea legaturi cu cultivarea si prepararea drogului. In urma unei perchezitii amanuntite la domiciliul familiei Vulpe, Politia a confiscat 80 kilograme de canabis, evaluat pe piata drogurilor la aproximativ un miliard de lei.
Captura-record pentru zona Moldovei
Politistii ieseni nu s-au confruntat pana acum cu un asemenea caz, cultura infiintata de fratii Vulpe fiind, pana in prezent, cea mai mare gasita in judetele Moldovei. Conform cercetarilor politistilor, Radu Nicolae Vulpe (26 ani), Iulian Petronel Vulpe (31 ani), Dan Constantin Vulpe (28 ani) si Alexandru Chiriac (28 ani) au reusit sa construiasca un sistem perfectionat de cultivare a canabisului. In casa din Strada Spancioc a familiei Vulpe, politistii au gasit o intreaga familie care confectiona pliculetele ce urmau a fi umplute cu canabis. Pe un teren din comuna Aroneanu, care apartine lui Laurentiu Bercu, socrul lui Petronel Vulpe, politistii au descoperit, de asemenea, 46 de fire de canepa indiana, care urmau sa fie recoltate. La mai putin de 20 de km de Iasi, in comuna Bosia, Emil Vulpe, bunicul celor trei frati, mai avea in gradina 29 de plante. Tinerii le-au spus proprietarilor ca vor sa cultive niste plante bune pentru ceaiuri. Batranii au crezut, mai ales ca habar nu aveau ce inseamna canabisul.
In cazul fratilor Vulpe si al lui Alexandru Chiriac, Politia a propus trimiterea in judecata sub acuzatia de trafic de droguri, alti membri ai familiei urmand sa fie acuzati de complicitate.
A fost descoperit primul laborator. Cate mai sunt?
In timp ce la Iasi au fost descoperite culturi intregi de canabis, la Bucuresti, politistii de la Brigada Antidrog descopereau primul laborator clandestin, prin care amfetamina era prelucrata in pastile de Extasy. In depozitul de la Chiajna, politistii au gasit 13,6 grame de substante in amestec cu amfetamina pentru tablete, 150 de kilograme de fenitilina, 20 de kilograme de stearat de magneziu, 25 de kilograme de lactoza si 10 kilograme de talc, compusi chimici care, potrivit locotenent-colonelului Marioara Marian – specialist chimist in cadrul DCCO -, folosesc, alaturi de amfetamina, la fabricarea comprimatelor cu simbolul -Captagon-. Potrivit specialistilor de la Antidrog, din cantitatea de amfetamina confiscata, cea mai mare captura de acest gen din Romania, se puteau obtine, in combinatie cu celelalte substante, aproximativ 350.000 de tablete, care valoreaza pe piata drogurilor aproximativ doua milioane de dolari. Seful Brigazii Antidrog din IGP, generalul Mihai Stoica, a precizat ca tabletele erau preparate intr-un laborator din comuna Bragadiru. Aici s-au descoperit un malaxor, un cuptor de uscare si o masina de tabletat, iar unele subansambluri si componente au fost gasite in depozitul din comuna Chiajna. Laboratorul clandestin functiona intr-un service auto proprietatea cetatenului turc Karsli Halil Ibrahim (56 de ani) si a sotiei acestuia, Maria Karsli (51 de ani). Cei doi au fost retinuti pentru complicitate la prepararea si distribuirea stupefiantelor. Potrivit generalului, Karsli si Celikoglu se ocupau in mod direct de fabricarea pastilelor de Extasy. Stoica a precizat ca pentru soferii autocarului care a transportat drogurile, respectiv Felceuk Ozturk (25 ani) si Yasar Oyanik (36 ani), ambii de nationalitate turca, Parchetul a emis mandate de arestare de 30 de zile.
Bursa drogurilor din Romaania
Referindu-se la celelalte categorii de droguri vandute pe piata romaneasca, generalul Stoica a adaugat ca aduc venituri substantiale traficantilor. Astfel, dintr-un kilogram de canabis, estimat la aproximativ 2.000 de dolari, se fabrica peste o mie de tigari, fiecare fiind vanduta intre 100.000 si 200.000. Un kilogram de heroina este cotat pe piata drogurilor intre 7.500 si 11.000 de dolari, din aceasta cantitate fiind preparate peste 10.000 de doze. De exemplu, o doza de 0,15 grame de heroina este vanduta cu 150.000 de lei. Un kilogram de cocaina (supranumita drogul bogatasilor) costa intre 30.000 si 60.000 de dolari, iar dintr-un gram se obtin zece doze, fiecare fiind vanduta cu peste 60 de dolari. Deocamdata, a adaugat generalul, pe piata romaneasca drogurile sunt vandute cu preturi mult mai mici, traficantii urmarind cresterea numarului consumatorilor.