Cotidianul american „The New York Times“ a publicat un reportaj despre cetățenii străini care aleg să divorțeze în Romånia. Motivul care determină această preferință: este ieftin și rapid.
„NY Times“ relatează povestea unui cuplu de italieni din Bologna, care a sosit la București cu avionul pentru a divorța. Ajunși în capitala României, cei doi s-au întâlnit cu un consultant al unei companii italiene, care i-a ajutat să-și obțină hârtiile necesare pentru a primi rezidență în București. În aceeași zi, după semnarea actelor pentru dreptul de rezidență, cuplul a revenit în peninsulă.
Cei doi au povestit ziarului american că au ales să divorțeze în România pentru ca divorțul să nu le afecteze viața și afacerile pe care le dețin la Bologna. „Un divorț obișnuit durează prea mult, în cazul în care vrei să-ți faci planuri pentru o nouă viață“, a declarat soțul cotidianului american. Cuplul bolognez a apelat pentru întreaga procedură la o companie privată, care s-a ocupat de întrega procedură, dar și de cazare și transportul cu avionul, totul în schimbul unei sume de doar 5.000 de dolari.
În Italia, un divorț durează, în mod normal, conform procedurii, câțiva ani. Cuplul bolognez speră însă să reușească să facă acest pas în doar câteva luni. Astfel, ei se așteaptă ca până în decembrie să fie deja divorțați în mod legal, întraga procedură durånd astfel doar șapte luni, scrie „The New York Times“.
Eroii reportajului nu sunt singurii cetățeni italieni care aleg o asemenea procedură. Oficialii și avocații din peninsulă specializați în divorțuri au declarat pentru ziarul american că din ce în ce mai mulți italieni aleg să divoțeze într-o altă țară membră a Uniunii Europene, pentru a evita un divorț îndelungat și scump la ei acasă. Varianta divorțului în exterior a devenit viabilă pentru italieni după ce UE a stabilit că divorțul este recunoscut în toate statele membre ale uniunii.
Procedura este simplă. Cuplul care dorește să divoțeze se deplasează într-un alt stat membru al Uniunii Europene, unde procedura este mai simplă și solicită dreptul de rezidență pe care o obțin în medie în 30 de zile de la solicitare. După primirea rezidenței, de cele mai multe ori într-un termen de șase luni, aceștia pot divorța. În acest mod italienii reușesc să ocolească prevedrile legale din peninsulă, unde un divorț durează mai bine de trei ani. Până acum cetățenii italieni divorțau cu predilecție în Franța, Spania sau Marea Britanie. Avantajele României, față de aceste state, sunt, în opinia autorităților citate de „NY Times“, că turiștii pot primi mai ușor dreptul de rezidență, dar și costurile mici și rapiditatea cu care se poate divorța la noi. Chiar dacă numărul italienilor care divorțează în străinătate este greu de apreciat, Gian Ettore Gassani, președintele Academiei Italiene a Avocaților Matrimoniali, a declarat pentru cotidianul american că există o creștere constantă în ultimii ani. El consideră că această creștere este o „înfrångere a sistemului de justiție italian“, care datorită tradiției are o lungă procedură în cazurile de divorț.
Gassani estimează că cel puțin 8000 de cupluri au divorțat în afara peninsulei în ultimii cinci ani.
Mihai Boeru