
Echipa României, formata din covăsneanul Radu Cotarcea si clujeanul Octavian Buta, reprezentând Universitatea Babes-Bolyai, a obținut titlul de vicecampioana mondiala la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, organizat in India, informează Mediafax. Radu Cotarcea a mai obținut si locul al VI-lea din lume la vorbitori la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, de la Chennai, India.
Potrivit coordonatorului organizației Saint George Debate Club, din Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, la Chennai (India) a fost organizat Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, concurs la care au participat sute de echipe din întreaga lume, care s-au confruntat cu argumente, pe moțiuni extrem de controversate, finala campionatului având loc vineri.
Guruianu a menționat ca România a participat cu trei echipe si a reușit o performanta "rara", având una dintre ele in finala, Radu Cotarcea si Octavian Buta, alta echipa care s-a oprit in semifinale, formata din Ioana Stupariu si Calin Muresanu, o a treia echipa, formata din debutanții Flaviu Miron si Bogdan Gliga, oprindu-se in grupe, aceștia din urma fiind câștigătorii din acest an de la Saint George City of Debate.
Conducătorul delegației României a fost arbitrul clujean Adi Ghite, președintele executiv al altei organizații de profil, Ardor Transilvania, cu sediul la Cluj, iar cei cinci tineri clujeni, împreună cu covăsneanul Radu Cotarcea, au reprezentat Universitatea Babeș Bolyai.
Coordonatorul Saint George Debate Club a menționat ca titlul de vicecampioni mondiali obținut de Radu Cotarcea si Octavian Buta pentru România vine după ce tot ei reușiseră o performanta similara la Europenele din acest an.
"Ambele reușite au venit după o așteptare de sase ani, atunci când clujenii Dan Cristea si Nicoleta Lupea reușeau marea si greu de egalat performanta de a obține si titlul mondial, si cel european in 2009", a mai spus Guruianu.
El a precizat ca Radu Cotarcea a obtinut si locul al VI-lea din lume la vorbitori, la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, de la Chennai, India.
"Participant pentru a treia oara la aceasta competiție, tânărul Radu Cotarcea, din Sfântu Gheorghe, a confirmat statutul de cel mai bun debater al momentului din România, titlu obținut in decembrie la Turneul Campionilor din București, atât la individual, cat si pe echipe. Suntem convinși ca datorita unor asemenea performeri atat România, cat si Sfântu Gheorghe se pot si trebuie sa se mândrească, ei fiind modelele autentice de promovat pentru tânăra generație", a subliniat Guruianu.
Campionatul Mondial de Dezbateri Academice este cea mai mare competiție de dezbateri din lume, ediția precedenta desfășurându-se la Cape Town, in Africa de Sud.
La actuala ediție a Campionatului Mondial de Dezbateri Academice, care s-a desfășurat in perioada 26 decembrie 2013 – 4 ianuarie 2014, au fost peste 350 de echipe participante.
Debate Club Sfântu Gheorghe (Saint George Debate Club) face parte din Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR), o organizație neguvernamentala, non-profit, înființata in anul 1998. Din 2002, ARDOR are o structura descentralizata, fiind compusa din sase organizații regionale: ARDOR Banat, ARDOR Transilvania, ARDOR Muntenia, Asociatia Transilvana Disputa -in limba maghiara, Asociația de Educatie Sociala si Clubul de Dezbateri Academice Iasi, care au aceeași misiune: susținerea educației prin dezbateri, promovând dialogul argumentat si gândirea critica.
In cei peste 12 ani de la înființare, mii de studenți si profesori din cele câteva zeci de cluburi de debate din licee si universități compun comunitatea ARDOR la nivel regional, național si internațional.
Debate Club Sfantu Gheorghe a organizat, in primăvara anului trecut, cea de-a șaptea ediție a concursului național "Saint George, City of Debate", la care au participat peste 300 de concurenți.
Debate – ul este o forma structurata de dezbatere educationala, compusa formal din echipe cu un numar egal de membri. Acestia sunt pusi in situatia de a pune in valoare "pro" si "contra" argumente diferite pentru ambele fatete ale unor chestiuni asupra carora oamenii, desi bine intentionati, pot fi in dezacord.