Misiunile recente de monitorizare au semnalat progresele facute in ultima perioada de Romania in sectorul fitosanitar, insa eforturile trebuie continuate, a declarat Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania la inaugurarea Laboratorului Central de Carantina Fitosanitara din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Obiectivul a fost finantat in cea mai mare parte din fonduri provenite de la Uniunea Europeana.
Investitiile in constructie si dotarea laboratorului au fost de 5,2 milioane de euro, din care 3,8 milioane de euro reprezinta sume alocate prin programul PHARE si circa 1,4 milioane de euro provin de la bugetul de stat.
Scheele a precizat ca Romania va putea sa garanteze, in momentul aderarii la UE, siguranta produselor alimentare din plante si sa protejeze starea de sanatate si calitate a culturilor din Romania si din statele UE.
-Scopul politicii comunitare in domeniul sanatatii plantelor este prevenirea introducerii si raspandirii pe teritoriul UE al organismelor daunatoare plantelor si produselor din plante. Romania dispune prin acest proiect de infrastructura si personalul necesare-, a spus Scheele.
In prezent, laboratorul desfasoara activitati de diagnostic pentru boli si daunatorii plantelor, precum si de testare si control pentru calitatea produselor de protectie a plantelor. De asemenea, pot fi efectuate analizele necesare pentru confirmarea sau depistarea unor eventuale infectii cu organisme de carantina.
Analizele necesare pentru confirmarea sau depistarea unor eventuale infectii cu organisme de carantina au loc in cadrul unei noi sere de carantina, in suprafata de 160 mp, creata tot cu fonduri europene, care a inlocuit vechea sera a laboratorului, construita in anii *70.
Laboratorul a fost creat si dotat in cadrul programului PHARE -Consolidarea capacitatii administratiei fitosanitare pentru adoptarea si implementarea acquis-ului comunitar-, derulat in perioada septembrie 2002 – aprilie 2005.
O parte din fondurile atribuite prin acest proiect PHARE au fost alocate, pe langa sumele pentru construirea laboratului, si pentru dotarea tehnica cu echipamente de laborator si IT a opt laboratoare regionale, opt inspectorate de control fitosanitar vamal si a 42 de unitati fitosanitare judetene.