81 de victime sau urmaşi ai celor care au fost răniţi, torturaţi sau ucişi la Revoluţie vor primi de la statul român peste 800 de mii de euro, pe care așteptăm ca Ministerul de finanțe să-i recupereze de la cei vinovați, principalul fiind Dan Voinea.
Judecătorii CEDO au fost de acord cu Executivul care a invocat complexitatea cazului, însă au considerat că nu este justificată o întindere atât de mare a investigaţiilor.
CEDO consideră că autorităţile române ar fi trebuit să se ocupe de dosar cu celeritate, dat fiind că trecerea timpului este de natură să dăuneze anchetei şi să compromită definitiv şansele sale de a fi dusă la bun sfârşit.
Decizia de marţi a CEDO urmează altora prin care foşti revoluţionari au fost despăgubiţi, pentru modul de desfăşurare a anchetei în „Dosarul Revoluţiei”.
Dan Voinea a fost procuror militar din anul 1982, între anii 1997 și 2000 a deținut șefia Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În decembrie 1989, a fost adus de Ion Iliescu pe post de procuror la procesul soților Ceaușescu, la acea dată având gradul de maior la Direcția Procuraturii Militare. Dan Voinea a participat la procesul Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, el întocmind „rechizitoriul“ pe baza căruia cei doi au fost condamnați la moarte și executați, în 25 decembrie 1989. Ulterior Voinea a fost cel care a instrumentat două dintre cele mai importante dosare post-decembriste, cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990 și cel al Revoluției din decembrie 1989, reușind performanța de a tergiversa și mătrăși complet cele două dosare, vreme de aproape două decenii.
CITEȘTE ȘI DAN VOINEA, PATA DE RUȘINE PE OBRAZUL JUSTIȚIEI ROMÂNE VREA SĂ AJUNGĂ DIN LA BUTOANELE DOSARELOR.