Update ora 3,16 (ora veche 4,16): INCDFP a revizuit magnitudinea la 5,8 pe scara Richter, iar zona de producere în județul Buzău. Adâncimea a fost estimată la 151km.
Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de VI grad(e) Mercalli.
Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) transmite:
In ziua de 28/10/2018 la ora 03:38:06(ora Romaniei) s-a produs in Zona seismica Vrancea, judetul Covasna un cutremur cu magnitudinea 5.7 pe scara Richter, la adancimea de 200km.
Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Covasna(24km), Nehoiu(28km), Întorsura Buzăului(34km), Târgu Secuiesc(38km), Slănic-Moldova(54km) și a fost resimțit și în capitală.
Potrivit emsc-csem.org, cutremurul s-a simțit în Bulgaria, Republica Moldova și la granița cu Ucraina.
Cutremurul s-a produs înainte de schimbarea orei care la ora 4 a devenit ora 3.
ISU București-Ilfov a anunțat pe pagina sa de Facebook:
„Atenție. În urmă cu puțin timp s-a produs un cutremur. Păstrați-vă calmul, pot urma replici ale cutremurului. În acest moment efectuăm recunoașteri în teren pentru a identifica posibile pagube. Nu sunt inregistrate apeluri prin numarul unic pentru apeluri de urgenta 112.”
Nepregătirea poate produce mai multe pagube decât seismul în sine.
Pregătirea și educația preventivă în caz de cutremur contribuie semnificativ la salvarea de vieți, la reducerea panicii și dezorganizării.
Habitat for Humanity România, organizație cu experiență de zece ani în prevenție și răspuns la dezastru, propune câteva măsuri simple de amenajare a locuinței care, în eventualitatea unui cutremur de magnitudine considerabilă, pot salva vieți și evita importante pagube materiale.
Odată cu mutarea într-o casă nouă sau cu reamenajarea locuinței, aveți în vedere fixarea cât mai bună a obiectelor în casă (rafturi suspendate, televizoare, obiecte de decor, etc.) și evitați aglomerarea cu mobilier a camerei de zi, în care petreceți cele mai multe ore cu familia.
În cazul în care locuința dvs. nu a mai fost renovată de mult timp, faceți verificări și îmbunătățiri – de la structura de rezistență la reparații ale pereților, până la schimbarea instalației electrice sau a celei de gaze.
Amplasați aparatele casnice (frigider, mașină de spălat, etc.) astfel încât să nu se afle în apropierea ieșirilor din camere sau din locuință. În cazul unui seism acestea se pot deplasa și bloca accesul. Asigurați-vă și că sunt fixate bine, în cazul unei deplasări racordurile se pot rupe.
Verificați ca rafturile suspendate din bucătărie sunt foarte bine prinse în pereți. Nu puneți obiecte grele pe rafturile suspendate. În caz de cutremur ușile se pot deschide, iar obiectele grele pot provoca răni. Pentru un plus de siguranță, asigurați ușile dulapurilor cu închizători eficiente la oscilații.
Depozitați cutiile ce conțin combustibili sau chimicale în dulapuri în care nu se pot răsturna sau în camere în care nu se locuiește.
Fixarea foarte bună este valabilă și pentru televizioarele suspendate sau alte obiecte de decor, care se pot desprinde ușor în eventualitatea unui cutremur. Pentru televizor, folosiți o măsuță joasă pe care să îl instalați.
Nu amplasați rafturi și obiecte deasupra patului. Un cutremur în timpul nopții poate determina deplasarea obiectelor sau căderea rafturilor.
Alegeți lustre care se pot fixa cu ușurință.
Fixați mobilierul astfel încât acesta să nu se poată deplasa.
Este bine să aveți în casă o masă solidă, rezistentă, sub care vă puteți adăposti în caz de cutremur.
În primul rând, este necesar un plan de urgență pentru familia dumneavoastră. Fiecare membru al familiei trebuie știe ce să facă acasă, la școală sau dacă seismul are loc când membrii familiei sunt separați unul de celălalt. Stabiliți un loc de întâlnire, în care toată familia să știe să ajungă. Este indicat să vorbiți cu un prieten din afara localității să fie persoană de contact în cazul unui cutremur. Fiecare membru al familiei trebuie să memoreze numărul de telefon al persoanei de contact.
Pe de altă parte, trebuie să aveți la îndemână un kit de urgență în caz de cutremur. Acesta trebuie să fie ușor de transportat și să conțină:
Apa este esențială pentru supraviețuire. Stocați cel puțin doi litri de apă de persoană/zi. Cea mai bună este apa plată îmbuteliată în sticle mici de plastic. Acestea trebuie puse într-un loc răcoros, la întuneric. În cazul în care după cutremur veți avea acces la apă din alte surse, fierbeți apa timp de minim 10 minute și apoi după răcire se poate consuma în siguranță.
Mâncarea. Alegeți mâncare care nu trebuie păstrată în frigider, care nu trebuie gătită sau preparată: conserve de mâncare preparată: fasole fiartă, mazăre, peste, carne, fructe, vegetale, cereale, biscuiți, lapte pasteurizat, sucuri, cafea, ceai (îmbuteliate), mâncare specială pentru copii sau pentru persoane care necesită un regim special (diabetici). Includeți în pachet și un deschizător de conserve.
Dacă aveți animale de companie nu uitați să puneti deoparte mâncare și apă și pentru pentru acestea.
Atât pentru apă, cât și pentru mâncare, notați pe etichetă data cumpărării. Proviziile trebuie înlocuite la fiecare câteva luni, în funcție de data expirării produselor.
Sac/i de dormit, pulover și șosete călduroase, tricouri, pelerină de ploaie
Kit-ul de prim ajutor (medicamente: analgezice, antiseptice. Dacă în familie sunt persoane care au nevoie de medicamente speciale sau urmează un tratament, includeți medicamentele în trusă; rolă de fașă, bandaj sau pansamente la plic, prosoape și săpun.)
Fluier cu care să puteți cere ajutor
Radio și baterii de rezervă (înlocuiți bateriile de rezervă la fiecare 12 luni)
Lanterne și baterii de rezervă (1 lanternă / persoană). Păstrați-le lângă pat, în mașină și la locul de muncă (împreună cu baterii de rezervă).
Actele familiei sau copii după, depozitate în pungi de plastic care se închid ermetic.
– testamente, polițe de asigurare, contracte, acțiuni
– pașaportul, actele de identitate, carnetul de sănătate
– bani lichizi, monezi
– actele conturilor din bănci
– certificate de naștere, de căsătorie
– numere de telefon importante
Despre Habitat for Humanity România
Habitat for Humanity România este una dintre cele mai importante organizații din România în domeniul locuirii sociale. Viziunea sa este o lume în care toți oamenii au posibilitatea să locuiască decent. Din 1996 construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. Din 2005, a inițiat programul Disaster Risk Reduction and Response (DRRR), cu scopul de a reduce riscurile de dezastre în comunitate, prin analiza și combaterea riscurilor la care sunt supuse familiile din comunitățile vulnerabile.