Cu două săptămăni înainte de începerea pledoariilor orale, adică ultima fază a procesului dintre România și Ucraina, de la Haga, Bogdan Aurescu, Agentul României la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), a acordat un interviu ziarului "Curentul". Astfel am aflat cine vor fi cei care vor susține pledoariile orale în fața judecătorilor CIJ, cât ne-a costat până acum procesul și faptul că măsurile diperate ale ucrainenilor pentru a demonstra că Insula Șerpilor poate fi locuită sunt inutile. Miza acestui proces este extrem de importantă pentru România, întrucât o decizie favorabilă țării noastre în delimitarea platoului continental al Mării Negre ne-ar putea aduce 18 ani de independență energetică, având în vedere rezervele minerale din această zonă.
Reporter – Cine va susține pledoariile orale în favoarea României la CEDO?
Bogdan Aurescu – O echipă mixtă de experți în dreptul internațional. Echipa este coordonată de mine, iar co-agentul echipei este Cosmin Dinescu, directorul general pentru afaceri juridice din Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, mai există un număr de cinci diplomați juriști români care sunt implicați în pregătirea pledoariilor. Totodată, din echipă mai face parte și un consilier juridic în Ambasada României la Haga, care asigură legătura României cu Curtea. Acești diplomați juriști sunt foarte bine pregătiți, iar media de vârstă a componentei românești a echipei este undeva la 32 de ani. Ei au mai fost implicați în negocierile anterioare cu Ucraina, dar și în alte acorduri sau tratate privind regimul frontierei cu state vecine. Componenta străină este formată din trei profesori de drept internațional – James Crawford de la Cambridge, Alain Pellet de la Universitatea Nanterre-La Defense, Vaughan Lowe de la Oxford. Ei au pledat în ultimii 20 de ani practic în aproape toate procesele care s-au desfășurat la Haga, inclusiv în procese de delimitări maritime. Au fost selectați în funcție de reputația lor, primii doi acordând asistență României încă din perioada negocierilor cu Ucraina, mai exact din 1999, deci cunosc foarte bine dosarul.
Reporter – Cine este judecătorul ad-hoc și cum a fost ales?
Bogdan Aurescu – Judecătorul ad-hoc Jean-Pierre Cot este președintele Societății Franceze de Drept Internațional și judecător la Tribunalul Internațional pentru Drepturile Mării, de la Hamburg. A participat la multe cazuri de delimitări maritime. A fost selecționat pe baza CV-ului care l-a recomandat a fi un profesionist. Această selecție a echipei a fost făcută de Agent, dar toate aceste numiri au fost aprobate de nivelurile de competență pe care le cere ierarhia diplomatică.
Reporter – Cât ne-a costat până acum procesul de la Haga?
Bogdan Aurescu – România a cheltuit până în momentul de față aproximativ 240.000 de euro cu acest proces, ceea ce reprezintă o sumă foarte mică raportat la beneficiile pe care le-ar putea aduce acest proces, adică la cantitatea de hidrocarburi care ne-ar putea reveni. Aceasta este o sumă provizorie deoarece urmează faza pledoariilor, faza orală, care de asemenea va presupune alte cheltuieli, mai ales de ordin logistic, dar vom face publică cifra totală a acestor cheltuieli la finalul procesului. În cadrul procedurilor de la CIJ, cheltuielile care țin de plata judecătorilor, de traduceri etc. se asigură din bugetul Curții, o parte a bugetului ONU la care contribuie toate statele membre ONU.
Reporter – Cât de important e pentru proces demonstrarea faptului că Insula Șerpilor poate fi locuită?
Bogdan Aurescu – Toată această discuție privind Insula Șerpilor este o dezbatere în plan secundar, față de alte elemente pe care Curtea le ia în considerare atunci când își aplică metoda pe care a creat-o de-a lungul celor 60 de ani de existență. Este o metodă în cea mai mare parte cu caracter matematic, care pleacă de la contextul geografic al zonei unde are loc delimitarea și presupune, într-o primă fază, trasarea unor linii geometrice de echidistanță și mediană între țărmurile statelor părți la proces.
Pledoariile durează 17 zile și vor fi în două runde
Conform procedurilor, etapa pledoariilor orale, desfășurată timp de 17 zile, în luna septembrie, constă în prezentarea publică a acestora în fața judecătorilor CIJ. Fiecare stat are dreptul să intervină asupra celor susținute de partea adversă, procedurile orale desfășurându-se în două runde. În perioada 2-5 septembrie 2008 este programată prima rundă de pledoarii ale României, în calitate de reclamant, iar în perioada 9-12 septembrie 2008, prima rundă de pledoarii ale Ucrainei, în calitate de pârât. Cea de a două rundă de pledoarii și concluzii ale României se va desfășura în perioada 15-16 septembrie 2008, succedată de cea a Ucrainei, în perioada 18-19 septembrie 2008. Pledoariile sunt publice, ele fiind deschise participării, cu respectarea regulilor stabilite de CIJ în acest sens.