De ani de zile, nu reușim să depășim această „emergență. Din punct de vedere al inovării, România se află abia la 32,6% din media Uniunii Europene. Dar, cel mai grav, din 2015 încoace, s-a înregistrat o scădere de 24% a resursei umane înalt calificate.
Acest raport, gestionat în comun de DG Research & Innovation și DG GROW, confirmă statistic ceea ce simțim și noi zi de zi: nu mai pleacă din România doar acele categorii de populație care caută un salariu mai bun în altă parte, ci chiar și acei români cu venituri peste medie și calificări ridicate, dar care vor să trăiască într-o societate așezată.
Guvernul se laudă că înregistrăm creștere economică și că am intrat în categoria țărilor cu venituri înalte. Doar că bunăstarea financiară nu mai este suficientă pentru a ține în țară cercetători de top, de exemplu. Și oricum, această creștere economică se duce, de prea multe ori, pe cheltuieli risipitoare, de tipul podurilor care se prăbușesc după un an sau a unor licitații trucate și supraevaluate, în loc să meargă spre direcția care ar poziționa România în prezentul tehnologic și în viitorul care aparține acelor țări care inovează.
Performanța UE în materie de inovare a crescut cu aproximativ 10% din 2015. În România, procesul e tocmai invers. Societatea este tot mai deprofesionalizată, persoanele cu abilități sunt tot mai greu de găsit. Orice antreprenor poate să depună mărturie despre eforturile uriașe pe care le face de fiecare dată când trebuie să angajeze un meseriaș.
Din România au început să plece chiar și cei peste 40 de ani, oameni care, în mod normal, ar trebui să formeze acea populație care împinge înainte o țară, pentru că are suficientă experiență și pregătire, dar și încă destulă energie pentru a se implica. Din păcate, mulți își consumă energiile în altă parte.
Și cum ar putea fi altfel când însuși ministrul Educației este prins cu un furt intelectual?
Marius BODEA
Senator USR de Iași
Cum sa fie ma tara noastra la coada in eurpoa cand vine vorba de inovare cand Romania are doctori in stiinte cu tona ,adica doctori astia nu au adus nimic nou care sa fie aplicabil in practica prin lucrarile alea de doctorat pe care le au ?
Bineinteles ca raspunsul se stie si este NU,deci domilor de la consiliul national al rectorilor din Romania ia apucativa dumneavoastra de treaba si reverificati titlurile alea de doctori pentru ca uitati ce spun statisticile despre locul Romaniei in Europa,caci nici Emilia Sercan impreune cu toata presa si postaci de pe retelele de socializare nu pot sa identifice toti hoti cu titluri de doctori din Romania,sau spuneti si voi ca procurorul ala de la D.N.A.care afirma ca el si oameni lui au muncit si au dosare care insumeaza delapidari in valoare de 4 miliarde de euro dar pentru ca sa mearga mai departe este nevoie de vointa politica,adica altfel spus in cazul D.N.A.justitia nu este independenta ci subordonata politicului,pentru ca tradus pe intelesul tuturor asta a apus procurorul de la D.N.A.cu subiect si preficat,am muncit am descoperit aproximativ 4 miliarde de euro furati de la statul Roman stim si cine a facut faptele dar ne trebuie aprobare de la partidele politice aflate la conducerea tari pentru ca sa mergem cu dosarele in instanta.