Organizatia Transparency International a facut, ieri, public clasamentul mondial, realizat anual, in functie de Indexul de Perceptie a Coruptiei (CPI) – un studiu care evalueaza perceptia afaceristilor si a analistilor asupra coruptiei din sectorul public. Conform clasamentului privind perceptia coruptiei din 2006, care a cuprins 163 de state de pe mapamond, Romania se situeaza la mijlocul clasamentului, pe locul 84 (CPI – 3,1), fiind situata pe aceeasi treapta a -podiumului- cu state precum Algeria, Madagascar, Mauritania, Panama si Sri Lanka.
Desi va adera peste mai putin de doua luni la Uniunea Europeana, Romania se afla pe ultimul loc al statelor din UE si din Europa de Est (n.r. – cu exceptia Albaniei, clasata pe locul 111; CPI – 2,6), fiind devansata de Republica Moldova (locul 79; CPI – 3,2), Bulgaria (locul 57; CPI – 4), Cehia (locul 46; CPI – 4,8) sau Ungaria (locul 41; CPI – 5,2).
Comparativ cu statele africane, Romania a fost devansata de Trinidad Tobago, Leshoto si Burkina Faso (clasate pe locul 79; CPI 3,2), Senegal si Ghana (locul 70 – CPI – 3,3), Namibia (locul 55; CPI – 4,1) sau Bostwana (locul 37; CPI – 5,6).
In fruntea clasamentului – care noteaza pe o scara de la 0 (state foarte corupte) la 10 (state deloc corupte) (n.r. – CPI este considerat un indice complex care integreaza 12 cercetari facute de 9 institute sau organizatii internationale) – se afla Finlanda, Islanda, Noua Zeelanda – state cotate cu un CPI de 9,6. De partea cealalta, intre codasele clasamentului din acest an se numara Cambogia si Uzbekistan (locul 151; CPI – 2,1), Banglades, Ciad si Congo (locul 156; CPI – 2), Guinea, Irak si Myanmar (locul 160; CPI 1,9) si Haiti (locul 163; CPI – 1,8).
Desi a facut evolutii in ceea ce priveste perceptia populatiei asupra coruptiei din sectorul public (CPI – 2,8 in 2003 si 3 in 2005), Romania se afla totusi cu mult sub media statelor vechi membre (CPI – 7,71).
Dovedind ca mai are multe de facut pentru a imbunatati perceptia populatiei in ceea ce priveste coruptia din sectorul public, scorul obtinut de Romania (3,1) se situeaza undeva sub 50% din media obtinuta de toate statele membre ale Uniunii Europene (CPI – 6,74).
Conform Transparecy International, faptul ca Romania a obtinut cel mai mic CPI intre statele care vor adera la UE demonstreaza ca reformele anticoruptie nu au produs efecte reale, dar si faptul ca -facilitatorii coruptiei continua sa asiste elitele politice sa legalizeze, sa pastreze si sa profite de averile dobandite injust, care includ deseori averi parduite ale statului-. -Prezenta intermediarilor doritori – care sunt deseori invatati cum sa opereze de la principalele economii – incurajeaza coruptia; acest lucru se traduce prin aceea ca persoana corupta stie ca un bancher, contabil, avocat sau alt specialist este gata sa ajute, sa genereze, sa mute sau sa pastreze venitul ilicit-, subliniaza Transparency International.
Coruptia – fenomen endemic in 71 de state
Reflectand o stransa legatura intre coruptie si saracie, studiul scoate in evidenta ca 71 de state din clasamentul intocmit de Transparecncy International au fost notate cu un CPI sub 3, ceea ce indica faptul ca fenomenul coruptiei este perceput ca fiind endemic. Printre statele care in acest an au inregistrat o inrautatire a CPI se numara Brazilia (locul 70; CPI 3,3), Cuba (locul 66; CPI – 3,5), Israel (locul locul 34; CPI – 5,9) si SUA (locul 20; CPI – 7,3, punctaj egal cu cel obtinut de Chile). De cealalta parte, printre statele in care care s-a imbunatatit perceptia populatiei in ceea ce priveste coruptia din sectorul public se numara Turkmenistan (locul 142; CPI – 2,2), Letonia (locul 49; CPI – 4,7) si India (locul 70; CPI – 3,3).
Pentru a oferi o imagine in privinta amplorii fenomenului coruptiei, raportul Transparecy International a scos in evidenta faptul ca locuitorii Keniei platesc anual o mita de aproximativ un miliard de dolari pe an, in conditiile in care peste 50% dintre acestia castiga zilnic mai putin de doi dolari.