Home Actualitate Romania nu este chiar asa de corupta

Romania nu este chiar asa de corupta

DISTRIBUIŢI

La inceputul saptamanii, Transparency International (TI) a dat publicitatii ultimul clasament al indicelui perceptiei coruptiei la nivel mondial, statistica in care Romania ocupa locul al 84-lea, in timp ce Bulgaria se claseaza a 57-a. Clasarea tarii noastre la mijlocul clasamentului a fost considerata de multi analisti un posibil semnal de alarma in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Cu toate acestea, in cadrul unui interviu realizat de jurnalistul Laurentiu Diaconu Colintinean si difuzat, ieri, de Radio -Deutsche Welle-, Miklos Marschall (foto) – directorul regional pentru Europa de Est si Asia Centrala al TI a explica faptul ca Romania -este mai putin corupta decat este perceputa- pentru ca indicele nu ia in considerare ultimele reforme.

-A afirma ca indicele Transparency e mereu un pic in urma tendintelor prezente este absolut corect si e rezultatul unor actiuni constiente din partea noastra. Nu dorim sa supraestimam o serie de schimbari foarte recente. Luand in considerare ultimii doi ani si cunoscand regiunea destul de bine, indraznesc sa afirm ca situatia coruptiei din Romania e ceva mai buna decat o arata indicele de perceptie. Cred ca a facut progrese semnificative in combaterea coruptiei. Progresele macroeconomice, cresterea gradului de atractivitate pentru investitori, cota unica de impozitare care a redus birocratia in sistemul fiscal, toate acestea au contribuit la diminuarea ponderii economiei subterane-, a declarat Miklos Marschall. Ascultand ultima sa afirmatie, Marschall a fost rugat sa comenteze respingerea de catre parlament a proiectului infiintarii Agentiei Nationale pentru Integritate, sprijinit de TI. -Sunt foarte dezamagit de decizia parlamentului. Cred ca ANI ar putea reprezenta un instrument independent foarte important in lupta impotriva coruptiei. Respingerea proiectului este o veste proasta, dar ne putem intreba, pe buna dreptate, daca nu cumva este mai bine ca Romania sa inceapa de la zero cu o noua initiativa decat sa se infiinteze o Agentie fara nici un fel de competente sau putere decizionala-, a spus oficialul TI. Intrebat daca nu cumva scandalul din jurul ANI ofera impresia ca politicienii romani duc o campanie anticoruptie de fatada, Marschall a declarat sec: -Daca vorbim de politicieni, cred ca fiecare dintre noi este constient ca au un discurs ambivalent. Coruptia nu se poate eradica de sus in jos, ci procesul trebuie sa aiba loc de jos in sus. Daca societatea civila nu le forteaza mana politicienilor, acestia nu vor face niciodata ceea ce trebuie, pentru ca este impotriva intereselor lor pe termen scurt.-

Romania in lumina reflectoarelor

La Bruxelles, atunci cand se vorbeste despre coruptie, temerile se concentreaza in jurul pericolului ca subventiile acordate noilor membri sa ajunga in buzunarul unor oficiali. In acest sens, Marschall declarase in urma cu cateva zile ca scorul Romaniei in clasamentul indicelui de perceptie a coruptiei e devastator pentru o tara care urmeaza sa adere in scurt timp. Ce spune acum oficialul TI? -Am spus ca scorul Romaniei e un semnal de alarma, dar acelasi lucru l-am spus si la adresa Poloniei, de departe cea mai mare economie dintre cele 10 noi state membre. In spiritul corectitudinii, nu este drept sa subliniem numai cazul Romaniei, ci si al Italiei sau Greciei. Daca ne place sau nu, tarile candidate sunt supravegheate mai intens decat celelalte, sunt in lumina reflectoarelor si putem afirma ca viata nu este intotdeauna corecta cu ele-.

Studiind raportul TI, in special metodologia de cercetare, s-a observat ca Romania si Rusia au fost singurele tari unde s-au utilizat opt surse pentru elaborarea indicelui final, in timp ce celelalte state din regiune aveau maxim 7 surse statistice. Este acesta un semnal pozitiv sau negativ? -Noi folosim cat mai multe surse independente, mai exact toate care sunt disponibile. Cu cat exista mai multe surse, cu atat mai exact va fi indicele perceptiei, deci cu atat mai elocvent. Numarul surselor disponibile este intr-un fel reflectia interesului comunitatii internationale de afaceri pentru tara respectiva. Asadar, este un semnal pozitiv pentru Romania, pentru ca multe agentii internationale si institutii au fost foarte interesate de evaluarea sa-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.