Home Actualitate România – o țară blocată sub zăpadă

România – o țară blocată sub zăpadă

DISTRIBUIŢI

A fost nevoie de o ninsoare serioasă și inevitabilul s-a produs: o țară întreagă a rămas blocată sub zăpadă. În timp ce autoritățile au intervenit timid, în ciuda milioanelor de euro care au fost alocate tocmai pentru a se preveni astfel de situații, accidentele s-au ținut lanț, trenurile au avut întårzieri chiar și de 12 ore, zeci de drumuri naționale au fost închise în mai multe județe și sute de oameni și-au petrecut noaptea blocați în nămeți. Și cum zăpada se încăpățånează să cadă în continuare, coșmarul pare să nu se termine prea curånd. Constatånd dezastrul din țară, ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, i-a demis, ieri, pe directorul de întreținere a drumurilor din Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din Romånia (CNADNR), Florin Dascălu, și pe directorul regionalei de drumuri București, Mihai Nica.
„Florin Dascălu, responsabil cu întreținerea infrastructurii rutiere, și Mihai Nica, directorul Regionalei de Drumuri și Poduri București, au fost demiși, din cauza situației create în ultimele zile în legătură cu deszăpezirea drumurilor“, au declarat agenției Mediafax surse din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.
Peste 150 de persoane au rămas înzăpezite pe DN25, în zona Vameș, până ieri după-amiază, mulți dintre ei aflându-se în această situație încă marți seară, de la ora 21,00. Abia la ora 12,35 a fost trimisă o garnitură de tren de la Galați pentru a-i prelua. În județul Galați, efectivele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au mai trimis un autocamion cu 10 subofițeri și un ofițer în zonele de blocaj, pentru a le aduce oamenilor provizii și motorină, potrivit purtătorului de cuvånt al ISU Galați, Eugen Chiriță. Este vorba despre un transport de 300 de pâini, 120 de litri de apă minerală, 200 de litri de apă plată și 400 de litri de motorină. Coloana de mașini de pe DN25, în apropierea localității gălățene Vameș, unde se află aproximativ 150 de persoane, s-a creat marți seară, din cauza unui tir neechipat pentru iarnă care a derapat și a blocat drumul, îngreunând intervenția utilajelor de deszăpezire. Chiar și după-amiază, zeci de mașini au continuat să fie blocate acolo, oamenii plângându-se că autoritățile nu au intervenit pentru curățarea zăpezii. În coloană se afla și un autobuz cu 50 de pensionari care se întorceau dintr-o excursie, dar și autoturisme în care sunt copii. Mai mulți pasageri prinși în acest blocaj spuneau că au încercat pe tot parcusul nopții să ia legătura cu autoritățile, iar atunci când au reușit li s-a spus că se intervine cu utilaje pentru deblocarea drumului.
În Vaslui, 12 drumuri județene și unul național au fost blocate din cauza zăpezii și a viscolului, fără a exista autoturisme sau persoane izolate. Și în Cluj, circulația este îngreunată pe 86 de sectoare de drum, din cauza ninsorii, însă autoritățile afirmă că nu sunt artere blocate.
Și în Ialomița, 12 drumuri au fost închise din cauza zăpezii, iar pe DN2, între localitatea ialomițeană Cotorca și municipiul Buzău, câteva sute de mașini au rămas blocate în coloană de marți seara, jandarmii reușind să deblocheze ieri în jurul orei 12.00, o porțiune de pe DN2, în zona Cotorca. Potrivit șefului Inspectoratului de Jandarmi Județean Ialomița, colonel Nicolae Parepa, persoanelor blocate în mașini li s-au distribuit ceaiuri, 100 de pâini și peste 20 de kilograme de salam, cumpărate de jandarmi din fonduri proprii. „În urma dispoziției prefectului de Ialomița, în județ s-a interzis circulația autovehiculelor cu o masă totală mai mare de 7,5 tone, fiind instituite filtre ale Poliției în toate punctele de acces în județ, pentru punerea în aplicare a acestei interdicții“, a declarat inspector Daniela Salaoru, purtătorul de cuvânt al Poliției Ialomița. Până ieri la prânz, continuau să fie probleme și pe drumurile din zona Amara, iar echipe de intervenție acționează pentru deblocarea mai multor mașini rămase în zona Grivița-Miloșești.

Trenurile au avut întârzieri chiar și de 15 ore

Trenurile ajung la destinație, în toată țara, cu întârzieri între 20 și 240 de minute, campioane fiind trenurile dinspre Constanța, pentru acestea  așteptându-se chiar și până la 15 ore, a anunțat ieri CFR. „Cele mai mari întârzieri s-au înregistrat la trenurile de la Constanța, acestea ajungând la București Nord cu o întârziere de peste 900 de minute (până la 15 ore), deoarece noaptea trecută circulația feroviară a fost blocată între stațiile București și Ciulnița din cauza prăbușirii unor copaci pe linia de contact și din cauza defectării a opt locomotive care au produs deranjamente la instalațiile de alimentare cu energie electrică, iar trenurile și-au reluat traficul în această dimineață, la ora 6.45“, au declarat reprezentanții căilor ferate. CFR recomandă publicului călător ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informații despre întârzierile produse în traficul feroviar la stațiile și agențiile CFR din București și din țară sau la telefon 9521.

Oprescu își bate joc de bucureșteni

În ciuda faptului că firmele de deszăpezire din Capitală au spus că sunt pregătite să intervină în cazul unei ninsori, practica ne-a dovedit că lucrurile au stat exact invers. Arterele principale din București arătau precum cele ale unui oraș fără edili. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a făcut ce știe mai bine, adică să dea declarații pompoase, în timp ce bucureștenii au fost puși la grea încercare. Trotuarele erau pline de zăpadă, străzile la fel, iar pe arterele principale se circula grație șoferilor care și-au croit drum prin zăpadă la primele ore. Mijoacele de transport în comun circulau cu greutate, iar metroul, extrem de aglomerat, a avut de asemenea întârzieri.

Deszăpezire de 5 milioane de euro

Cei care au crezut că pot folosi cele două autostrăzi pentru a circula s-au înșelat. Autostrada Soarelui a fost închisă, iar pe autostrada București-Pitești accidentele s-au ținut lanț. Un număr de 15 autoturisme au fost implicate în accidente și tamponări ieri dimineață, pe autostrada București-Pitești, din cauza carosabilului acoperit cu zăpadă și pe alocuri cu gheață, în urma incidentelor o femeie fiind rănită și transportată la Spitalul de Urgență din Pitești. De menționat este faptul că statul a alocat cinci milioane de euro, prin Compania Națională de Autostrăzi, firmelor Argecom și Gecor tocmai pentru a fi evitate astfel de situații. Atât Argecom, cât și Gecor au mai încheiat multe contracte cu CNADNR, printre care deszăpezirea drumurilor aparținând regionalelor de drumuri și poduri București, Craiova, Iași și Teleorman, modernizarea Transfăgărășanului, precum și a altor segmente de drumuri.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.