Dupa o perioada cu temperaturi relativ suportabile, canicula face ravagii in majoritatea zonelor tarii. Efectele neplacute ale caldurii excesive sunt resimtite mai ales in marile aglomerari urbane, unde si gradul de poluare este foarte ridicat. Meteorologii spun ca zilele urmatoare vor fi extrem de toride, cu temperaturi de 36-37 de grade Celsius. Din cauza caniculei, numarul apelurilor la Serviciile de Ambulanta au crescut foarte mult. Ieri, in Capitala, Salvarea a primit peste 1.000 de apeluri. Si in tara situatia este simiara. La Constanta, unde in aceasta perioada se afla foarte multi turisti, canicula a dublat numarul solicitarilor la Serviciul de Ambulanta. Tot la Constanta, un barbat de 40 de ani s-a lovit grav la cap, dupa ce a lesinat din cauza caldurii. Si la Iasi canicula a dat peste cap activitatea Spitalului de Urgenta. Numai ieri au fost internate 30 de persoane care nu s-au ferit de soare. In Bacau situatia este si mai dramatica. In numai 48 de ore, Spitalul de Urgente a tratat cel putin 180 de persoane care au avut probleme cu caldura.
Sute de bucuresteni au apelat la 961
Numarul solicitarilor primite la Serviciul de Ambulanta din Bucuresti a crescut cu 10%, apropiindu-se de 1.000 de apeluri in 24 ore. Sute de persoane au lesinat, au avut crize cardiace sau alte probleme de sanatate provocate de canicula. Pentru ca nu mai faceau fata apelurilor, medicii de la Ambulanta au pus la dispozitia bucurestenilor inca un numar de telefon (201.51.15), la care poate apela oricine doreste sfaturi medicale legate de canicula. Conducerea Serviciului de Ambulanta spune ca a luat aceasta decizie datorita faptului ca, in multe dintre cazuri, medicii de la Ambulanta au fost pusi pe drumuri degeaba, in detrimentul altor cazuri urgente.
Din concediu estival in concediu medical
In ultimele 24 de ore , medicii de la Serviciul de Ambulanta Constanta s-au deplasat la 117 cazuri, un numar dublu de solicitari fata de zilele obisnuite. Cele mai fracvente solicitari au fost pentru spasmofilii (15 cazuri), insuficienta respiratorie (12 cazuri), colici abdominali (10 cazuri), crize de hipertensiune (10 cazuri), hemoragii (cinci cazuri). Multi dintre pacienti sunt turisti care se expun prea mult la soare. Cazurile mai grave – aproximativ 15 – au ajuns la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta.
Si-a spart capul din cauza caldurii
Un barbat de 40 de ani din Constanta s-a lovit grav la cap dupa ce a lesinat din cauza caldurii. Dumitru Paun lucra la un punct termic din zona Casei de Cultura. In cursul zilei de miercuri, in jurul pranzului, barbatului i s-a facut rau din cauza temperaturilor ridicate la locul de munca, a lesinat si a cazut, lovindu-se cu capul de un cazan. Dumitru Paun a fost transportat cu ambulanta la Spitalul de Urgenta Constanta, unde a primit ingrijiri medicale. El se afla acum in afara oricarui pericol.
20 de ieseni au lesinat pe strada
Peste 30 de ieseni au ajuns la spital, in ultimele 48 de ore, din cauza caldurii, iar altor 20 de persoane li s-a facut rau acasa sau in strada si au primit ingrijiri din partea asistentilor sau medicilor de la Ambulanta. Cei mai afectati au fost batranii. Si la Bacau, Spitalul de Urgenta s-a confruntat cu numar record de solicitari. 180 de bacauani au ajuns la spital cu lipotimii, sindroame vertiginoase si accidente vasculare. 15 dintre ei erau in stare grava si au fost internati in sectiile Medicala, Cardiologie si Neurologie. Cativa dintre pacientii ajunsi la Urgente si-au pierdut cunostinta pe strada si au fost dusi la medic fie de Salvare, fie de trecatori binevoitori.
Caldura ucigasa
In fiecare an, zeci de romani mor din cauza unor afectiuni agravate de caldurile verii, care, de cativa ani, sunt excesiv de mari. De cele mai multe ori, temperaturile verii au efecte amplificate din cauza umiditatii sporite sau uscaciunii aerului. Cand aportul de caldura in corp depaseste capacitatea de racire a organismului sau cand nu pot fi compensate pierderile de lichide si saruri prin transpiratie, temperatura interna incepe sa creasca si apar afectiuni generate de caldura. In plus, arsurile generate de ultraviolete intarzie semnificativ capacitatea pielii de a disipa excesul de caldura.
Printre afectiunile care pot aparea din cauza caldurii excesive se numara insolatia, crampele de caldura, epuizarea termica si congestia cerebrala.