Home Actualitate Romania placa turnanta a imigratiei ilegale

Romania placa turnanta a imigratiei ilegale

DISTRIBUIŢI

In scopul prevenirii migratiei ilegale, precum si a altor eventuale probleme, politistii de frontiera au interzis, in perioada ianuarie-aprilie, intrarea in tara a 16.715 cetateni straini. In aceeasi perioada, in zona fasiei verzi, Politia de Frontiera a descoperit 9.595 de persoane care incercau sa intre sau sa iasa din Romania fraudulos. Alte 519 persoane, care provin din tari cu potential migrator ridicat, au cerut azil politic in Romania. 302 dintre acestea sunt din Afganistan, 89 din Irak, 39 din India, 22 din Pakistan si 27 din Somalia. Alte 52 de persoane, carora nu li s-a permis sa intre in tara, au depus cereri pentru obtinerea statutului de refugiat, 47 dintre acestea fiind din Irak.

-Din cercetarea cazurilor de straini intrati ilegal a rezultat ca acestia utilizeaza, in prezent, trei rute principale de tranzitare a teritoriului romanesc. Doua dintre acestea sunt organizate si au ca punct de plecare Moscova, una urmand traseul Moscova – Chisinau, cu intrare in Romania peste Prut, in special in zona de frontiera Iasi – Vaslui – Galati, iar cealalta Moscova – Kiev, cu intrare peste Dunare, in zona de frontiera Tulcea, folosindu-se salupe rapide. Aceste rute sunt folosite de strainii clandestini din Sri-Lanka, India, Pakistan, Bangladesh, Afganistan-, a declarat seful DGEIP, colonelul Ionel Nicolae.

Cea de-a treia ruta, -ruta balcanica-, este utilizata de migranti din Orientul Mijlociu. Filiera, organizata in Turcia, urmareste tranzitarea Bulgariei si a Romaniei, grupurile de migranti fiind trecute prin diferite metode, de la ascunderea in mijloacele de transport pana la trecerea ilegala peste fasia verde din zona Ostrov – Vama Veche.

Retelele de trafic de persoane functioneaza ca unse

Prima veriga a retelei o constituie cei insarcinati cu recrutarea migrantilor care opereaza in tarile de origine sau de plecare. Viitorii migranti sunt racolati de catre persoane din lumea interlopa, care si-au creat relatii in randul autoritatilor din tarile respective, ce au competente in emiterea documentelor de calatorie, confectionandu-se pasapoarte sau alte documente false.

A doua veriga a retelei este constituita din translatori. Acestia insotesc migrantii pana la destinatie ori pana in tara de tranzit sau de asteptare. Translatorii sunt ajutati de calauze care provin, de regula, din tarile in care se face deplasarea, dar si de conationali cu drept de sedere in aceste sate. Migrantii sunt preluati apoi de gazduitori, care sunt recrutati din randul cetatenilor domiciliati in zona de frontiera.

-Pe teritoriul Ucrainei si al Republicii Moldova exista retele formate din calauze, oameni de legatura si transportatori, organizate si conduse de conationali ai migrantilor, care realizeaza intrarea pe teritoriul Romaniei, folosind barci cu motor pentru traversarea Prutului ori a Dunarii. Aceste retele dispun de gazde pe teritoriul nostru, fiind descoperite astfel de puncte inclusiv in Bucuresti, in special in cartierele marginase supraaglomerate, Militari, Balta Alba, Rahova, sau din comunele limitrofe Capitalei – Glina, Voluntari, Afumati-, explica colonelul Ionel Nicolae.

Filierele de trafic beneficiaza de puncte logistice si de sprijin constituite din conationali ai migrantilor, care asigura gazduirea, mijloacele de transport si materialele necesare, precum si legatura cu persoanele din afara tarii, aflate pe teritoriul statelor ce urmeaza a fi tranzitate pana la locul destinatiei.

Din datele existente rezulta ca, in tara noastra, se afla, in prezent, 70.565 de straini, care si-au stabilit resedinta pe o perioada mai mare de 120 de zile, o mare parte din acestia provenind din tari cu potential migrator ridicat.

-Acesti straini au patruns in Romania legal, avand posibilitatea sa infiinteze o societate cu un capital derizoriu. Ulterior, in virtutea calitatii de asociat la o firma, acestia au obtinut vize de intrare si de sedere. O alta modalitate pe care strainii din statele cu potential migrator o utilizeaza, frecvent, pentru obtinerea vizelor de intrare in tara, o constituie cererea de efectuare a studiilor pe teritoriul tarii noastre-, explica seful DGEIP.

UE, nemultumita de combaterea fenomenului migrationist

Una dintre conditiile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru a fi exclusa de pe lista tarilor care au nevoie de viza pentru a intra in spatiul Uniunii Europene este si stoparea fenomenului migrationist.

Retele de trafic de persoane au intrat de multi ani in atentia Politiei de Frontiera, dar rezultatele obtinute in incercarea de a diminua fenomenul nu au fost spectaculoase, ceea ce a si atras numeroase critici din partea UE.

Pentru stavilirea fenomenului, autoritatile au decis inasprirea legislatiei, prin adoptarea noii Legi privind regimul strainilor, precum si prin inmultirea actiunilor de depistare a strainilor, care nu beneficiaza de drept de sedere. In primele luni din acest an, politistii din Directia pentru Straini si Probleme de Migrari au intreprins 1.794 de actiuni de control, fiind controlati 37.621 de cetateni straini. Dintre acestia, 2.743 au fost depistati cu sedere ilegala. Deoarece nu-si mai justificau sederea pe teritoriul Romaniei, 200 de cetateni straini au fost scosi din tara cu escorta, iar la 471 li s-a acordat viza de iesire.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.