Jurnalistii romani, Marie-Jeanne Ion, reporter Prima TV, Sorin Dumitru Miscoci, cameraman, si Ovidiu Ohanesian, ziarist la *-Romania libera-, au disparut, luni seara, fara urma, dintr-un cartier marginas al Bagdadului. Ultimele informatii transmise de Radio Romania Actualitati afirmau ca rapirea ziaristilor romani a fost revendicata de gruparea terorista condusa de liderul Abou Mousab al-Zarqawi, mana dreapta a lui Ussama bin Laden in Irak. De asemenea, postul arab de televiziune Al-Jazeera a dezvaluit faptul ca rapirea nu a fost nici revendicata, nici confirmata oficial. Autoritatile romane au reactionat la unison, exprimandu-si ingrijorarea, iar teoria unei rapiri politice a prins contur. Vizita presedintelui Traian Basescu in Irak si anuntul conform caruia Romania nu-si va retrage militarii, alaturi de absenta unei revendicari de ordin material au alimentat aceasta ipoteza. Au mai existat zvonuri, nici acestea confirmate, legate de o posibila rafuiala -de afaceri-, vizita de documentare a jurnalistilor fiind sprijinita financiar de un om de afaceri irakian.
La numai cateva ore dupa ce presedintele Traian Basescu a ciocnit oua rosii cu soldatii romani din Irak, dupa ce a reafirmat ca Romania nu-si va retrage trupele din Irak, trei jurnalisti romani au fost rapiti. De luni seara, Romania se afla in stare de soc, informatii contradictorii si neconfirmate oficial circuland pe toate canalele. La 28 martie 2005, ora 19.45, Marie-Jeanne Ion, redactor-sef adjunct la emisiunea -Focus- de la Prima TV, cameramanul sau Sorin Dumitru Miscoci si reporterul de investigatii Ovidiu Ohanesian, de la -Romania libera-, au fost luati ostatici intr-o suburbie a Bagdadului.
Chiar in momentul rapirii, Marie Jeanne a reusit, surprinzator, sa sune in redactie, iar colegii sai au putut auzi cum se ruga de atacatori sa ii lase in pace, pentru ca provin dintr-o tara saraca, care nu are bani de rascumparare. -Marie-Jeanne Ion a incercat sa ne transmita in acelasi timp in limba romana ca sunt rapiti si ca trebuie sa sunam Ambasada romana din Bagdad. S-a mai inteles din convorbire ca sunt intr-o masina cu care trebuiau sa ajunga in cartierul Al Hamiryah-, afirma un comunicat al postului de televiziune. Dupa cateva minute, ziarista a mai transmis un SMS in care scria: -Nu este o gluma, am fost rapiti. Ajutor!-. -Romania libera- a anuntat ca nu a mai reusit sa ia legatura cu Ovidiu Ohanesian de luni, in jurul orei 19.20, cand acesta a transmis o corespondenta despre vizita lui Traian Basescu in Irak.
Rascumparare sau retragere?
Rapirile comise in Irak, mai ales asupra jurnalistilor straini, au fost de doua feluri: pentru rascumparare si din motive politice. Teroristii care rapesc straini pentru a obtine bani fac parte din grupari mai mici, adesea dezorganizate. Ei prefera sa predea ostaticul unei grupari cu nume rasunator, pentru ca impactul sa fie mai mare. La randul ei, aceasta publica dovezi ale rapirii si formuleaza rascumpararea. Care poate consta in bani sau un scop politic, cum ar fi retragerea trupelor respectivului stat din Irak sau eliberarea musulmanilor din inchisori. Daca in primul caz ostaticii mai au, teoretic, sanse de supravietuire, in cel de-al doilea, unica sansa ramane actiunea fortelor secrete. Iar aceasta este inconjurata de cele mai multe ori de mister, iar informatiile sunt rareori confirmate oficial. Marturie in acest sens sta declaratia jurnalistului francez James Brandon, rapit anul trecut in Irak, care a subliniat ca -nationalitatea ostaticului este foarte importanta pentru rapitori-. El a declarat ieri, pentru Delta RFI, ca -prezenta trupelor romanesti in Irak ar fi mai degraba un factor negativ. Trebuie stabilit cat mai repede un contact intre guvern si rapitori-. Mai mult, jurnalistul francez a spus ca presiunea mediatica excesiva poate fi in dezavantajul ostaticilor, ea fiind benefica numai la inceput, pana cand rapitorii iau legatura cu autoritatile.