Nori negri planează peste Palatul Victoria, ocupat vremelnic de locatari mult prea preocupați să demonstreze poporului nerecunoscător cât bine i-au făcut. Ceva mai la vest, Comisia Europeană, pragmatică, mai deschide o procedură de infrigement pe numărul de urgență 112 și trece la etapa a doua în privința taxei de primă înmatriculare, discriminatorie. Concret, dacă în două luni nu îndeplinim condițiile impuse în noua foaie de parcurs, ne vedem la Strasbourg. Miniștrii noștri tac mâlc, însă nu pot rămâne indiferenți în perspectiva pierderii a 225 de milioane de euro, atât de necesari acoperirii pomenilor electorale.
Ocupat cu alegerile și propaganda electorală de tip ieftin, actualul Executiv a "uitat" să-și mai facă lecțiile dictate de la Bruxelles.
Numai că, chiar dacă premierul și miniștrii săi nu prea pricep, Comisia Europeană nu toacă de două ori pentru niște babe surde (a se citi oficiali nepricepuți ca să nu spunem rău intenționați). Așa că ieri ne-am trezit cu o nouă procedură de infigement pe numărul de urgență 112 dar și cu intrarea în etapa a doua pe discriminatoarea taxei de primă înmatriculare.
Conform metodologiei și normativelor comunitare, Comisia Europeană acorda un termen de două luni pentru schimbarea legislației înainte de a da în judecată statul român la Curtea Europeană de Justiție. Timp în care autoritățile de la București vor trebui să purceadă la treabă și să facă exact ce va fi scris în foaia de parcurs ce ne va fi înmânată de la Bruxelles.
Decizia luată miercuri în ședința Colegiului Comisarilor este motivată de faptul că răspunsul autorităților române la scrisoarea de notificare formală trimisă în martie a fost considerat nesatisfăcător. Bruxelles-ul a primit foarte multe scrisori de la cetățenii români nemulțumiți de faptul că trebuie să plătească o astfel de taxă, la nivelul la care este ea calculată în prezent în România. Prin urmare, Comisia a emis avizul motivat (reasoned opinion), cerând formal României să pună capăt încălcării tratatului.
Trecerea în faza a doua nu pare să mai surprindă pe nimeni dintre oficiali. Sigur vor fi căutate motive și se va încerca diluarea importanței noii măsuri așa cum s-a făcut de fiecare dată. De altfel, oficialii europeni nu făceau un secret din faptul că sunt deranjați de pasivitatea partenerilor de dialog. Pasivitate perfect motivată de faptul că avem un premier "vânzător" de mașini noi, favorizate de acest mediu legislativ, dar și de faptul că la buget s-au strâns în zece luni din acest bir circa 225 milioane de euro!
Probabil miniștrii și premierul vor fi ceva mai sensibilizați de noul fapt de drept și vor încerca să remedieze pe ultima sută de metri problema. Nu din zel și grijă pentru cetățeni, ci pur și simplu pentru faptul că dacă ajungem la CEDO vor trebuie să restituie din sutele de milioane de euro încasate în mod discreționar. Finanțele declaraseră deja că vor elabora anul viitor un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea taxei auto în acord cu cerințele Comisiei Europene, actul urmând să fie aprobat de guvern în februarie-martie și să intre în vigoare de la 1 iulie 2008. Numai că, după cum se vede, CE nu crede în vorbe, ci în înscrisuri angajante.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane