Romania gazduieste, astazi, o reuniune regionala consacrata traficului cu fiinte umane, cu participarea ministrilor de interne din 12 tari ale Europei Centrale si de Est, a unor responsabili ai Uniunii Europene, Interpolului si Europolului, precum si a directorului in exercitiu al Biroului Federal de Investigatii (FBI), Louis Freeh.
De ce gazduieste Romania aceasta importanta reuniune reginala, explica seful Departamentului de lupta impotriva imigratei ilegale din cadrul Ministerului de Interne, colonelul Nicolae Barbu: -Clandestinii care doresc sa ajunga in Europa Occidentala aleg tranzitul prin Romania in special din cauza frontierei sale fluviale cu Republica Moldova, in est, imposibil de controlat in totalitate-. El spune ca, in majoritatea cazurilor, Moscova reprezinta punctul de origine al retelelor de traficanti, care controleaza doua mari filiere – una via Chisinau, capitala Republicii Moldova, cealalta via Kiev. Clandestinii care folosesc aceste doua rute se aduna apoi in Romania, unde sunt preluati de calauze – romani, dar si turci sau irakieni -, care ii ghideaza pana la frontiera de vest, cu Ungaria, in schimbul unor sume cuprinse intre 3.000 si 4.000 de dolari. Pentru 10.000 de dolari, imigrantii -isi cumpara- drumul pana la destinatia finala, o tara occidentala. Cum lupta impotriva imigratiei clandestine reprezinta una dintre principalele conditii puse de UE pentru a suprima obligativitatea vizelor pentru romani, Bucurestiul si-a intarit in ultimele luni controlul la frontiere, marind fondurile si efectivele alocate acestei operatiuni. Recent, un elicopter a fost pus la dispozitia granicerilor din nord-vestul tarii pentru a supraveghea zona.
Insa, potrivit unor surse din cadrul Ministerului de Interne, calauzele -beneficiaza adesea de complicitatea fortelor de securitate-. -In numeroase cazuri, imigrantii sunt prinsi de autoritatile ungare dupa ce au trecut frontiera, apoi sunt intorsi in Romania-, declara colonelul Barbu. Din ianuarie 2000 pana la sfarsitul lui aprilie 2001, 1.058 de straini au fost inculpati in Romania pentru trecerea ilegala a frontierei. In cursul ultimelor trei saptamani, doua mari grupuri de clandestini, in total 84 de persoane, au fost retinute in apropierea granitei romano-ungare. Politia a arestat, de asemenea, mai multe calauze, dintre care una transformase gradina parintilor sai, situata la 500 de metri de frontiera, intr-un centru de adapostire a clandestinilor, aflati in asteptarea unui moment favorabil pentru -marele salt- in Ungaria. -O alta metoda din ce in ce mai des folosita de candidatii la imigrare este crearea societatilor-fantoma in Romania-, a precizat colonelul Barbu. El a spus ca legislatia romana, care permite inregistrarea unei societati dispunand de un capital modic de doua milioane de lei (70 de dolari), a favorizat un aflux de asa-zisi intreprinzatori provenind din tari asiatice si africane, al caror singur scop este de a avea posibilitatea de a veni legal intr-o tara europeana, pentru a pleca apoi ilegal in Occident. -Am primit cereri de viza din partea unor muncitori agricoli chinezi, care, fara a avea nici un fel de calificare in domeniu si fara a vorbi vreo limba straina, afirma ca vor sa deschida o societate de import-export in Romania-, a explicat colonelul Nicolae Barbu.