Home Actualitate Romania va adera la Uniunea Europeana dupa 2007

Romania va adera la Uniunea Europeana dupa 2007

DISTRIBUIŢI

Strategia de lupta impotriva coruptiei pentru perioada 2005-2007, ce se elaboreaza in aceste zile de catre Ministerul Justitiei, s-ar putea sa se dovedeasca a nu fi de ajuns pentru ca Romania sa -ocoleasca- clauza de salvgardare. Astfel, conform unor surse oficiale, in cursul negocierilor purtate la sfarsitul anului trecut pentru inchiderea Capitolului 24 – Justitie Afaceri Interne, fostii guvernanti s-au angajat sa ofere cazuri concrete de mari corupti, care sa dovedeasca ca Romania are capacitatea de a lupta eficient contra acestui flagel. Pana acum, aceste dovezi lipsesc, iar timpul nu trece in favoarea Romaniei.

Angajamentele asumate la data respectiva au condus la inchiderea Capitolului 24, cel mai dificil punct de negociere, dar Romaniei i-a fost impusa o clauza speciala conform careia, daca nu-si va indeplini angajamentele, aderarea va fi amanata cu un an. -Ceea ce s-a negociat atunci este foarte clar. Noi ne-am angajat sa facem tot felul de modificari legislative, sa alocam fonduri si sa incercam sa aratam ca avem un sistem de combatere a coruptiei care functioneaza. Toate aceste lucruri nu sunt insa suficiente, unul dintre angajamentele asumate fiind acela ca, in cursul anului 2005, Romania va arata exemple concrete de mari corupti, mai ales din sfera puterii, arestati si trimisi in judecata-, explica unul dintre participantii la negocieri. Conform acelorasi surse, angajamentul asumat nu presupune doar simpla arestare a unor persoane importante din cadrul sistemului politic, ci si trimiterea acestora in judecata si condamnarea lor. -Ceea ce s-a cerut de catre negociatorii europeni este cat se poate de concret. Nu este suficient sa ridicam de acasa unul-doi corupti importanti. Ei trebuie trimisi in judecata si condamnati definitiv. Explicatia este simpla si cat se poate de normala, comisarii europeni dorind sa constate ca exista un sistem judiciar care chiar functioneaza. Daca doar ii arestez si ii arat la televizor, dar o instanta ii elibereaza sau ii achita, inseamna fie ca totul a fost o inscenare, fie ca justitia este corupta, ceea ce este innaceptabil-, adauga oficialul.

Pe hartie totul e bine

Strategia elaborata de Ministerul Justitiei pentru perioada 2005-2007 prevede elaborarea mai multor legi considerate a fi esentiale in restrangerea coruptiei la nivel inalt. Astfel, va trebui elaborata legea privind atribuirea contractelor de finantare nerambursabila din fondurile publice, dar si sa se reglementeze alocarea fondurilor publice pentru publicitate. In plus, pana in decembrie 2005, Ministerul Justitiei, Parchetul National Anticoruptie (PNA), impreuna cu alte institutii, trebuie sa revizuiasca reglementarile existente privind finantarea partidelor politice, regimul reducerilor pe care furnizorii de servicii le pot oferi partidelor politice si candidatilor, precum si stimularea transparentei in administrarea fondurilor de campanie. Strategia vizeaza si revizuirea, pana in iunie 2006, a legislatiei care restrictioneaza accesul la informatiile de interes public (Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, Legea 16/1996 privind Arhivele Nationale, Legea 51/1991 privind siguranta nationala, Legea 14/1992 privind Serviciul Roman de Informatii (SRI), Legea 7/1997 privind Serviciul de Informatii Externe (SIE), Codul penal). In perioada mai 2005-decembrie 2007, trebuie introduse ghiseele unice in administratia publica, iar din decembrie 2007 este planificata revizuirea legislatiei cu privire la functionarii publici.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.