Nebunia comunistilor si nepasarea celor care le-au urmat la putere, care au preferat sa-si imparta vile aruncand povara despagubirii proprietarilor pe umerii populatiei, au facut ca aplicarea prevederilor Legii nr. 10/2001, referitoare la retrocedarea in natura sau despagubirea fostilor proprietari deposedati in mod abuziv de bunurile imobile si industriale, sa coste statul roman aproximativ opt miliarde de dolari. Suma totala reprezinta peste 18% din produsul intern brut al Romaniei pentru anul 2002 si echivaleaza cu bugetul alocat Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) pe mai mult de 10 ani. Evaluarea valorii despagubirilor ce vor trebui platite a fost facuta de specialistii din cadrul MAI si prezentata, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de catre presedintele Autoritatii pentru Urmarirea Aplicarii Unitare a Legii 10/2001, Adrian Marasoiu. Din suma totala, 5,3 miliarde de dolari sunt destinate exclusiv platii despagubirilor catre persoanele catre care nu se pot retroceda in natura imobilele sau bunurile industriale confiscate de regimul comunist, iar alte trei miliarde de dolari – echivalentul actiunilor ce vor fi oferite drept compensatii. Cifrele vehiculate sunt simple evaluari, suma finala urmand a fi stabilita pana la sfarsitul lui 2004, cand ar mai putea cereste un pic.
Potrivit lui Marasoiu, incepand, cel mai probabil, de anul viitor, va fi constituit un fond special din care vor fi platiti acesti bani. Fondul va fi alimentat prin acordarea unei cote din bugetul de stat si, eventual, prin virarea unor sume rezultate in urma privatizarii unor obiective economice. -Ideea de baza este sa avem crestere economica, pentru ca daca nu vom avea mai multi bani la buget, nu vom putea plati acesti bani. Este o suma imensa, pe care nu o poti acoperi daca nu exista crestere economica-, a declarat Marasoiu. Data fiind valoarea foarte mare a despagubirilor, suma nu va fi achitata integral, ci in transe. -Nimeni nu se putea astepta sa avem cinci miliarde de dolari ca sa dam toti banii o data, asa ca aceasta a fost impartita in transe si esalonata pe 10 ani. Si in acest calcul am avut la baza ideea unei cresteri economice din ce in ce mai mari, astfel incat prima rata va fi de doar 250 milioane de dolari, iar ultima – de 700 milioane. In plus, chiar daca am presupune, prin absurd, ca am fi avut acesti bani, tot nu am fi platit totul o data. Am vorbit si cu expertii germani, care ne-au sfatuit de la bun inceput sa nu facem asa ceva, pentru ca ar fi imposibil, din punct de vedere economic, sa aruncam pe piata, o data, cinci miliarde de dolari. Asa, lucrurile se vor face gradual-, explica presedintele Autoritatii pentru Urmarirea Aplicarii Unitare a Legii 10/2001. Prima transa, de 250 milioane de dolari, va fi platita la inceputul lui 2005, data pana la care va trebui finalizata retrocedarea in natura, iar ultima, de 700 milioane de dolari, in 2015.
Pana la incheirerea termenului legal de depunere a cererilor de retrocedare, 1 iunie 2003, autoritatile au primit 210.000 de notificari. Specialistii din cadrul MAI au reusit sa solutioneze doar aproximativ 30% dintre acestea. Astfel, din totalul notificarilor depuse, in 15.000 s-a dispus restituirea bunului, in 20.000 s-a dispus aplicarea unor masuri compensatorii (pachete de actiuni, terenuri in echivalent), iar in 35.000 de cazuri s-a aprobat plata unor daune. Alte 25.000 de solicitari inaintate au fost respinse din cauza lipsei actelor deoveditoare. Potrivit lui Marasoiu, statul a inapoiat cultelor religioase 10% din totalul celor 2.500 de imobile, pentru care s-au facut cereri de retrocedare. -Au fost retrocedate aproximativ 200 de imobile cultelor religioase. In aceste cladiri functioneaza spitale, scoli generale sau licee, urmand ca ele sa poata fi folosite de proprietari in urmatorii cinci ani-, a adaugat presedintele Autoritatii pentru Urmarirea Aplicarii Unitare a Legii 10/2001.