Guvernul priveste cu seriozitate problema adoptiilor internationale si va lua in calcul recomandarile externe si sfaturile organizatiilor neguvernamentale, dar decizia in acest sens apartine in exclusivitate autoritatilor romane, a declarat, ieri, premierul Adrian Nastase, in cadrul reuniunii pe probleme de protectie a copilului de la Snagov. Premierul a declarat ca -solutiile pentru copiii din Romania trebuie gasite tot in Romania-, motiv pentru care strategia privind protectia copilului incurajeaza infierea catre familii de romani a copiilor institutionalizati. Adoptia internationala este doar o solutie temporara, afirma premierul, adaugand ca trebuie sprijinita adoptia nationala, in raport cu cresterea nivelului de trai. In acelasi timp, premierul considera ca trebuie clarificata intentia organizatiilor neguvernamentale implicate in realizarea adoptiilor in raport cu interesul copilului. -Nu stim daca nu cumva unele adoptii internationale nu reprezinta o forma de trafic de fiinte umane, pe care nu putem sa o acceptam-, a mai spus Adrian Nastase.
Copiii institutionalizati strica imaginea Romaniei
Guvernul Romaniei trebuie sa rezolve problema copiilor institutionalizti cu sau fara sprijin extern. -Nu cred ca altii, in alta parte, pot simti sau cunoaste nevoile noastre. Poate ca uneori nu stim foarte bine cum sa rezolvam unele probleme, dar nu as vrea ca acest aspect sa devina un fel de balon politic in diferite incinte politice din strainatate-, a spus Nastase. -Exista voci din afara tarii care au exprimat critici fata de sistemul actual, din cauza lipsei de transparenta, a coruptiei, a cazurilor de abuzuri la adresa copiilor, precum si din cauza asistentei primite, suficient de mare pentru a fi atractiva pentru unele persoane care nu ezita sa o transforme in sursa de profit-, a tinut sa precizeze premierul. El a aratat ca aceste cazuri, chiar si izolate, trebuie monitorizate cu atentie si ca raspunsurile autoritatilor la unele critici trebuie sa fie credibile si bazate pe actiuni reale.
-Nu intereseaza interesele unor mijlocitori, a celor care vor sa sifoneze bani prin intermediul unei probleme sensibile, a celor care se joaca cu imaginea Romaniei in acest domeniu din interese personale, ci soarta copiilor-, a adaugat Nastase. Premierul a mai amintit deficientele din sistem, precum ineficienta in managementul resurselor umane si financiare, in respectarea prevederilor legale, in aplicarea strategiilor locale in domeniu.
Parlamentarii PDSR vor avea copii in grija
Se pare ca actuala guvernare acorda intr-adevar o atentie deosebita problemei copiilor institutionalizati. In acest sens, premierul a declarat ca protectia copiilor reprezinta o prioritate a programului de guvernare, si asta nu doar din ratiuni de ordin extern care tin de procesul integrarii, ci din dorinta de a schimba realitatea unor drame umane. El a subliniat, de asemeanea, rolul partenerilor externi, al Bisericii Ortodoxe Romane si al organizatiilor neguvernamentale in aceasta problema. Mai mult decat atat, Nastase a precizat ca a cerut fiecarui parlamentar PDSR -sa ia in ingrijire- cate o institutie publica de protectie a copilului din judetul pe care il reprezinta.
Cu o floare nu se face primavara
Zial Alahdad, reprezentantul Bancii Mondiale, a fost destul de transant in discursul sau, referindu-se mai ales la perioada imediata de dupa 1990, in care s-a facut o institutionalizare masiva a copiilor abandonati, fara a se incerca reintegrarea acestora in propriile familii. In legatura cu declaratiile antevorbitorilor, referitoare la evolutia pozitiva a sistemului de protectie a copilului, Ziad Alahdad a tinut sa precizeze ca -atat timp cat va fi vazut chiar si un singur copil abandonat, este clar ca mai exista multi altii- si, deci, cu o floare nu se face primavara. Se pare ca acesta este motivul pentru care Banca Mondiala s-a implicat efectiv abia in 1997 in actiunile demarate de Protectia Copilului din Romania. Tim Schafter, coordonator proiecte UNICEF, a declarat ca institutia sa este foarte multumita de noua strategie a Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie (ANPCA), dar acestei strategii trebuie sa-i urmeze si altele la nivel local, si care nu pot fi realizate in absenta unui personal calificat. -Din pacate, nu exista nici un indiciu care sa arate o scadere a numarului de abandonuri-, afirma Tim Schafter. Senatorii care au luat cuvantul au subliniat atat probleme locale – amplasamente si constructii deficitare ale institutiilor ANPCA, lipsa de pregatire si interes a personalului care activeaza in ele, cat si probleme generale – un exemplu fiind drogul copiilor strazii, aurolacul, produs halucinogen uzitat de peste 20% dintre consumatorii de droguri, si care este comercializat oricui si oricum.
O soarta mai buna pentru copiii institutionalizati?
Autoritatile statului isi propun, prin strategia de reforma a sistemului de protectie a copilului, scaderea cu 10.000 a numarului de minori din institutiile de ocrotire, pana la sfarsitul anului, a spus Brandusa Predescu, seful ANPCA. Pana la sfarsitul anului 2004, numarul minorilor institutionalizati ar urma sa scada cu aproape 25.000, in jur de 40 de institutii de ocrotire de tip rezidential fiind restructurate. Numarul copiilor care vor beneficia de serviciile unor asistenti maternali profesionisti va ajunge la 8.000, la sfarsitul anului 2004, fata de aproximativ 5.400 in prezent. De asemenea, primariile vor angaja 1.400 de lucratori sociali pentru a lucra in domeniul protectiei copilului, in timp ce numarul serviciilor comunitare din domeniu va creste, cu sprijinul autoritatilor locale. Strategia nationala privind protectia copilului vizeaza reducerea numarului de copii din institutii, prin integrarea lor in familii ori prin plasarea lor in grija unor servicii alternative care sa le asigure un mediu cat mai apropiat de cel familial. In paralel, se incearca stoparea altor intrari de copii in sistem, prin prevenirea abandonului familial si prin sustinerea materiala a familiilor foarte sarace si cu multi copii.