Hackerii nu se mai încurcă cu lucruri mărunte, ci atacă bazele de date confidențiale pentru a obține câștiguri consistente. În ultimul semestru din 2007, cele mai multe atacuri online au venit din partea hackerilor români, care au reușit să-i surclaseze pe infractorii online din Europa.
La nivel mondial, cele mai multe atacuri "fishing" (modalitate de fraudare prin e-mail ce constă în transmiterea de mesaje către utilizatori de căsuțe poștale electronice prin care li se solicită acestora date personale de identificare) au fost inițiate de hackeri din Statele Unite și China. Infractorii online din România se clasează, după numărul de atacuri, pe locul trei la nivel mondial și pe locul întâi în spațiul european. Atacurile de "fishing" inițiate din țara noastră au reprezentat 5% din cele întreprinse în Europa în ultimele șase luni din 2007, potrivit unui studiu realizat de o companie care activează în sectorul soluțiilor de securitate, citat de Mediafax. Potrivit studiului, infractorii online caută cu precădere date confidențiale ale clienților instituțiilor financiare, pentru ca apoi să le utilizeze pentru câștiguri ilicite. Hackerii devin din ce în ce mai interesați de paginile de internet ale instituțiilor sociale, 98% dintre atacurile online la nivel mondial fiind direcționate în semestrul al doilea din 2007 spre acestea. Instituțiile guvernamentale și de educație sunt țintele preferate ale atacurilor informatice.
În România, numărul atacurilor de "fishing" îndreptate împotriva clienților băncilor s-au înmulțit, ultimii vizați fiind clienții Băncii Transilvania. Hackerii află adresele de poștă electronică, apoi trimit mesaje prin care anunță că un serviciu al băncii va fi obligatoriu pentru posesorii unui anumit tip de card, operațiune pentru care este necesară dezvăluirea codului PIN. Atacuri similare au fost îndreptate și împotriva clienților Raiffeisen, Bancpost și BCR.
Băncile nu cer niciodată informații cum ar fi parola, numărul cardului, codul PIN și sfătuiesc clienții să nu dezvăluie astfel de date.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane