Romanii care muncesc peste granita au trimis acasa, in 2004, doua miliarde de euro. Un cetatean care a plecat in strainatate trimite, in medie, familiei, 265 de euro in fiecare luna. Datele au fost oferite de Organizatia Internationala pentru Migratie cu ocazia vizitei in Romania a adjunctului ministrului britanic de interne, Caroline Flint.
Conform acelorasi date, in ultima perioada, numarul persoanelor din Romania care se duc in Anglia pentru a munci ilegal este in crestere, dublandu-se din 2003 pana in 2005. Conform unui sondaj al OIM, 15% din persoanele adulte din tara noastra au muncit cel putin o data in strainatate. Zece procente din acestia se afla in afara granitelor in acest moment.
In acest context, oficialul britanic a anuntat ca urmeaza sa lanseze un program pentru a descuraja migratia ilegala in Anglia. Caroline Flint a oferit deja 150.000 de euro pentru extinderea -Reflex– proiect specializat in combaterea traficului cu persoane. Cu toate acestea, oficialii englezi sustin ca nu au cum sa tina o statistica a infractorilor care activeaza in Insula. Ministrul roman al administratiei si internelor, Vasile Blaga, spune ca a stabilit legaturi ferme cu omologul sau din Marea Britanie, cei doi intalnindu-se de trei ori in ultimele luni.
Studiul prezentat de Organizatia Internationala pentru Migratie a fost facut pe un esantion de 1.348 de gospodarii si are o marja de eroare de 2,6 procente. Cea mai ingrijoratoare problema este reprezentata de cresterea cu 10 procente, din 1991 in 2003, a numarului de gospodarii care au cel putin un membru in strainatate. Dupa eliminarea vizelor pentru cetatenii romani, numarul de muncitori peste granita s-a dublat.
nteresant este faptul ca 12% din persoanele intervievate doresc sa plece din tara pentru a munci pe langa acestia, iar 4% vor sa emigreze definitiv.
Conform studiului, durata medie de sedere peste hotare este de 23 de luni. De asemenea, OIM releva faptul ca este in crestere numarul de oameni care doresc sa emigreze in Marea Britanie. Fata de acest aspect, adjunctul ministrului de interne britanic a spus ca nu are nimic impotriva celor care migreaza legal. Cu toate acestea, Caroline Flint a declarat ca cei care se duc fara acte in Anglia se expun unor riscuri enorme, care vin de cele mai multe ori din partea gruparilor crimei organizate. Ea a donat Ministerului Administratiei si Internelor din Romania 150.000 de euro pentru extinderea programului -Reflex- de combatere a traficului de carne vie. -Am avut discutii la Ministerul Justitiei, Internelor si am vizitat ofiterii care lucreaza pentru combaterea migratiei ilegale. Vrem ca Romania sa intre in Uniunea Europeana in 2007 si pentru asta trebuie ca Romania sa fie pregatita-, a declarat Flint.
La randul sau, Vasile Blaga crede ca va extinde cooperarea cu Marea Britanie. El a spus ca cele doua state fac eforturi pentru combaterea migratiei ilegale. -Aceste eforturi au loc mai ales in contextul in care o data cu integrarea vom avea de gestionat peste 2.000 kilometrii ai frontierei externe a tarii noastre,- a spus seful Ministerului Administatiei si Internelor.