Home Actualitate Romanii consuma pe credit si -uita- sa plateasca

Romanii consuma pe credit si -uita- sa plateasca

DISTRIBUIŢI

Numărul clienţilor care iau credite şi uită să plătească este în creştere de la an la an. Avand în vedere faptul că atat numărul cat şi volumul restanţelor este foarte mare la împrumuturile mici, inferioare pragului de 1.000 de lei, este foarte clar că stăm rău la recuperarea creditelor de consum. Şi nu trebuie să uităm faptul că 80% din împrumuturile din Romania sunt de acest tip, faţă de doar 25% în suratele din UE. Sigur, în Vest dobanzile la creditele de consum sunt cu mult peste cele imobiliare, ceea ce le face mai greu accesibile.

În urma ultimelor statistici, rezultă că numărul romanilor restanţieri la bănci a crescut cu peste 70% în luna iunie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Majoritatea împrumuturilor restante sunt de valori mici, care nu necesită prezentarea unei garanţii.

Numărul romanilor care aveau în luna iunie restanţe la două bănci a crescut cu 72%. Astfel, faţă de numai 29.514 restanţieri în a şasea lună a anului trecut, în aceeaşi perioadă a acestui an, numărul celor care aveau restanţe la două bănci s-a apropiat de 51.000 de mii, potrivit datelor prezentate de Biroul de Credit. Un procent de 69% din totalul restanţelor îl reprezintă grupa creditelor în valoare mai mică de 1.000 de lei, iar 29% sunt credite între 1.000 şi 10.000 de lei. Numai 2% din totalul restanţelor sunt credite de peste 10.000 de lei. Din această situaţie nu rezultă neapărat că romanii care iau credite mari au şi bani să le restituie. Faptul este mai degrabă generat de acordarea în proporţie de 80% a împrumuturilor pentru nevoi personale, din totalul creditelor alocate de băncile din Romania. După cum ne-am obişnuit, situaţia în Uniunea Europeană este alta, mai bine zis opusă: 75% dintre credite sunt ipotecare, cele de consum avand evident o rată mult mai mică. Cauzele pot fi multiple, cea mai probabilă fiind aceea că romanii nu pot obţine credite cu valori mari din vina salariilor mici.

Potrivit Biroului de Credit, 23,3% din restanţele curente sunt ale bucureştenilor, iar 61,2% sunt înregistrate de bărbaţi. Portretul-robot al restanţierului român este – bărbat de 35-39 de ani, din Bucureşti, posesor al unui credit de consum de valoare mică. La Biroul de Credit raportează 25 de bănci (cu o cotă de piaţă de 97 la sută), şase societăţi de credite de consum, o societate de asigurări şi una de leasing.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.