Dupa ce Grecia si Italia au inceput trierea, uneori subiectiva, a turistilor romani la granita, autoritatile norvegiene au infiintat instante speciale, iar cele britanice cauta 300 de muncitorii clandestini cu trupele de comando.Dupa ce si SUA a conditionat intrarea romanilor in programul -America Champ- de o garantie de 5000 de dolari, iar Israelul a inceput sa-i expulzeze pe toti strainii care lucreaza ilegal, Ungaria este singura tara in care se mai poate intra si munci, dar cu legitimatie. Desi tot mai multe porti europene li se inchid in nas, romani continua sa se lase amagiti de ofertele mincinoase ale firmelor care intermediaza contracte de munca in strainatate.
Cautati cu trupele de comando
Incepind de luni, comandouri ale politiei si Serviciului de Emigranti ale guvernului britanic au inceput cautarea muncitorilor clandestini. O buna parte dintre acestia, peste 5000, sint romani, dintre care cel putin 300 clujeni, angajati in constructii de sosele si autostrade.
Pentru a eficientiza procesul de expulzare a a muncitorilor clandestini, angajatorii de muncitori clandestini isi vor pierde autorizatia de functionare.
Masuri similare cu cele ale regatului britanic vor fi luate si de alte state ca urmare a ridicarii vizelor pentru cetatenii romani.
Pentru a se apara de valul de turisti care se transforma peste noapte in muncitori clandestini sau azilanti, guvernul norvegian a infiintat azile speciale in care insante exceptionale solutioneaza fiecare cerere de azil in doua saptamini, pentru a elimina cursul birocratic care poate permite unui aspirant la titlul de azilant, sa ramina pe teritoriul norvegian pina la un an.
America a inchis supapa
Dupa ce zeci de studenti romani au parasit tara cu directia SUA, profitind de programul -America Champ-, au ramas sa munceasca pe teritoriul american incercind sa obtina cartea verde, guvernul SUA si-a luat masuri de securitate.
Astfel, studentii care doresc sa participe la programele -America Champ-, sint obligati sa garanteze cu 5.000 de dolari ca nu vor ramine pe teritoriul american dupa expirarea vizei. Astfel, cei care sperau ca vor pleca in SUA sa faca bani, sint asteptati de organizatori cu bani de acasa.
Europa -ne asteapta- in Ungaria
Dupa ce romanii au constatat ca implinirea visului reprezinta inchiderea paradisului pentru cei care vroiau sa munceasca la negru, singura sansa de a face banii in vest ramine pentru citiva privilegiatii obtinerea legitimatiei de maghiar.
Consiliul National pentru problemele muncii din Ungaria s-a reunit, ieri, ca sa stabileasca numarul limita de muncitori straini care pot sa se angajeze in aceasta tara.
Purtatorul de cuvant al guvernului ungar, Gabor Borokai a precizat ca angajatorii ar dori sa se urmeze modelul austriac, potrivit caruia numarul maxim de angajati straini in Ungaria ar putea fi de maximum 8% din numarul total al angajatilor ungari. Propunerea sindicatelor se refera la 3%, ceea ce reprezinta aproximativ 120-130 mii de muncitori.
Patronul firmei Grand Miroc, obligat sa ramburseze banii
Desi tot mai multe porti europene ni se inchid in nas, multe dintre firmele care intermediaza contracte de munca in strainatate, cu avizul Ministerului Muncii, continua sa ne amageasca cu oferte mincinoase.
Sute de persoane sint blocate, de doua nopti, la Timisoara, dupa ce au incheiat contracte cu firma Grand Miroc, care le-a promis ca le va facilita plecarea la munca, in Italia. Oamenii au platit cite 650 de marci germane. Invocind unele neintelegeri cu firma de transport, patronul firmei de intermediere le-a cerut pagubitilor un ragaz de 15 zile pentru a le returna banii.
Dupa intilnirea cu Mihailo Ivanovici, cei mai multi dintre cei blocati la Timisoara si-au exprimat convingerea ca nu acesta este principalul vinovat pentru situatia creata. Unii pagubiti nu exclud posibilitatea sa dea in judecata Ministerul Muncii ai carui reprezentanti au acreditat societatea.
Babysitter in Germania, pacalit in Romania
Daca Grand Miroc lucra, cit de cit acoperit, adica era acreditata de Ministerul Muncii, nu acelasi lucru se poate spune despre firma bistriteana S.C. MantiCore SRL. Oferta firmei putea fi gasita pe o multime de -fluturasi-, impartiti cu generozitate chiar in sediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din Bistrita. In inconstienta sa, patronul SC MantiCore SRL, Wolf Braendle, cetatean german, a lasat un -fluturas- si pe biroul directorului executiv al AJOFM Bistrita, Pop Oprea Iulia. Dupa o verificare de rutina, aceasta a descoperit ca firma nu este acreditata de ministerul de resort.
Vazand ca situatia scapa de sub control si ca reclamatiile se inmultesc, Inspectoratul Teritorial de Munca Bistrita a trimis o echipa de control la sediul firmei, unde a descoperit -contractele- incriminatoare, prin care cei amagiti isi obligau familiile sa plateasca amenda de 800 de Euro, in cazul in care nu vor putea sa-si indeplineasca sarcinile de babysitter din Germania.