Acum, cand iesirile ilegale din tara sunt din ce in ce mai dificile, falsificatorii de acte de identitate si de documente de calatorie sunt din ce in ce mai solicitati, din astfel de activitati fiind obtinute sume imense de bani. Cel mai usor de falsificat sunt vechile buletine de identitate, de cele mai multe ori nefiind nevoie decat sa se schimbe fotografia titularului si sa se aplice un timbru sec contrafacut, pentru ca actul sa devina -autentic- pentru oricine. Nici noile carti de identitate nu ridica prea mari probleme pentru specialisti. In cele mai multe cazuri, documentele de identitate falsificate sunt folosite pentru obtinerea unor pasapoarte reale, dar care contin datele altor persoane. Asa se face ca numarul romanilor care se trezesc ca au fost condamnati in strainatate – chiar daca nu au iesit niciodata din tara – este din ce in ce mai mare.
Iesean condamnat unde nu a fost niciodata: in Italia
Cel mai recent caz de -furt de identitate- a fost reclamat de un barbat din judetul Iasi. Stefan Marinica, din comuna Lespezi, satul Bursuc-Deal, si-a dorit de mult timp sa plece in Italia, pentru a-si vizita fratele care muncea acolo. -Mi-am schimbat pasaportul, pentru ca expirase, desi nu-l folosisem niciodata. Pana in luna februarie 2002, nu am plecat din Romania, nici macar pana in Republica Moldova sau la turci-, povesteste Stefan Marinica. Dupa ce a obtinut noul pasaport, Marinica a plecat spre Italia ca membru al unei excursii organizate. -In vama la austrieci mi-au spus ca nu am voie sa intru in tara la ei, pentru ca am interdictie-. Intors in tara, Marinica a plecat la Bucuresti pentru a lamuri lucrurile la Ambasada Austriei. -Am fost la Sectia Consulara de la ambasada si am completat niste formulare, pe care le-am trimis la Ministerul Federal de Interne al Austriei. Dupa trei luni de zile, am primit, in sfarsit, un raspuns de la Bucuresti. Mi se spunea sa ma prezint personal la ambasada, pentru a primi un plic din Austria-, povesteste Stefan Marinica. Dupa o noua deplasare la Bucuresti, Marinica a aflat motivul pentru care nu a avut voie sa intre in Austria: pe numele sau era emisa o interdictie de la Roma. -Raspunsul era in germana, asa ca nu am inteles mare lucru din el. Am rugat pe cineva sa-mi traduca si mi-a spus ca sunt cercetat de politia din Roma, ca am acolo un dosar pentru ca nu aveam acte si lucram in Italia. Am scris si pe adresa sectiei de politei din Roma, am trimis copii dupa acte care confirma ca am muncit tot timpul in Romania, dar nu am primit nici un raspuns. Doar o confirmare de primire-, explica ieseanul. Prin urmare, desi nu a parasit niciodata Romania, Marinica este cercetat de catre politistii italieni si are mari sanse sa nu poata ajunge niciodata in Italia daca nu rezolva problema dosarului.
Singura solutie: angajarea unor avocati din tarile respective
Autoritatile romane ne-au confirmat faptul ca ieseanul din Lespezi nu figureaza cu nici o interdictie in registrele tarii noastre. -Din punctul nostru de vedere, Stefan Marinica este absolut curat. Nu apare nici o mentiune in dosarul sau, dovada ca a putut parasi Romania fara nici o problema-, declara inspectorul principal Sorin Gaita de la Serviciul Pasapoarte din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Iasi. -Este posibil ca un bun prieten de-al sau sa fi aflat datele sale din buletin si sa le fi declarat in Italia, cand a fost prins de politia din Roma. De asemenea, este posibil ca Stefan Marinica sa-si fi pierdut, pentru o perioada, vreun act de identitate. Sunt destui indivizi care urmaresc sa faca rost de o identitate-, explica inspectorul principal Gaita. -Problema domnului Marinica nu poate fi rezolvata in Romania. Ar trebui sa-si angajeze un avocat in Italia, care sa clarifice lucrurile la Roma-, adauga Sorin Gaita.
Galatean fara pasaport, condamnat la inchisoare in Franta
Un alt caz absolut identic a fost depistat, la sfarsitul lunii februarie, la Galati, unde un angajat al ISPAT SIDEX a primit din Franta o condamnare la inchisoare pentru intrare si sedere ilegala pe teritoriul francez si pentru utilizare de documente false, desi barbatul nu a parasit niciodata Romania si nu are nici macar pasaport. Din documentele trimise de francezi rezulta ca Daniel Zugravu ar fi intrat ilegal in Franta cu ajutorul unei carti de identitate false, el fiind judecat in lipsa si condamnat la trei luni de inchisoare. -N-am fost niciodata plecat din tara, pasaport nu am avut niciodata. In perioada respectiva eram la serviciu, se poate verifica-, a declarat Daniel Zugravu. -Practic, el aflandu-se pe teritoriul Romaniei, nu poate fi extradat, insa statul francez poate sa-l dea in urmarire internationala si, in momentul in care a parasit tara, va fi arestat pe teritoriul altui stat. Statul francez mai poate cere o situatie de recunoastere a sentintei si aceasta va aparea in cazierul persoanei-, declara Aurel Burlacu, presedintele Sectiei Penale a Tribunalului Galati.
Sute de cazuri in fiecare an
Asumarea unei identitati false este una dintre cele mai vechi practici ale romanilor depistati ilegal in strainatate. In momentul in care sunt retinuti de politie, acestia folosesc datele unei alte persoane. Nefiind familiarizati cu documentele romanesti, in special cu vechile buletine de identitate, politistii straini pot fi pacaliti relativ usor, mai ales ca nimeni nu se chinuieste sa verifice, dat fiind ca persoana respectiva va fi oricum expulzata. La sosirea in tara, toti cei expulzati sunt verificati, la fiecare -transport- fiind depistate zeci de astfel de cazuri. Mai rare sunt situatiile in care pe baza unui act de identitate falsificata se incearca obtinerea unui pasaport pe numele altei persoane. Doar in 2002, la ghiseele Directiei de Evidenta Informatizata a Persoanei au fost depistate aproape 200 de persoane care incercau sa obtina un astfel de pasaport. De asemenea, la punctele de frontiera, politistii au identificat 161 de persoane care isi insusisera alta identitate si peste 180 de pasapoarte falsificate.