Prin caracterul apolitic, dezinteresat, asociatiile romanesti, culturale si civice din judetele Harghita si Covasna ar trebui sa fie precepute ca fiind vocea cea mai autorizata atuncii cand sunt semnalate unele situatii extrem de grave din aceasta zona despre care, chiar ministrul de interne declara ca aprope a scapat de sub controlul autoritatilor statului. In urma cu doua zile, asociatiile culturale si civice din aceasta regiune au protestat, printr-un comunicat de presa, fatt de actiunile de propaganda -antiromaneasca si antieuropeana-, organizate recent in incinta Universitatii particulare maghiare -Sapientia- din Miercurea Ciuc. Reprezentantii asociatiilor au solicitat autoritatilor sa intervina pentru stoparea acestui tip de manifestari, reamintind ca in ultimele conflicte din Kosovo au pornit de la o institutie similara de invatamant superior, in cadrul careia accentul a fost deplasat de la acceptarea multiculturalitatii la etnocentrism, separare si excludere.
Universitatea si expansiunea
Una dintre actiunile incriminate de semnatarii comunicatului se refera la proiectia documentarului realizat de reporterii Duna TV din Ungaria pe tema -Expansiunea ortodoxiei pe pamantul secuiesc-.
Reamintim autoritatilor ca sub titlul -Hagymakupolas-Honfoglalas- ( ceea ce poate insemna, intr-o traducere libera, -ocupare de patrie prin intermediul religiei-), televiziunea ungara Duna TV a difuzat, recent, un film despre o pretinsa frustrare a maghiarilor din Ardeal, care s-ar simti amenintati de expansiunea Bisericii Ortodoxe. Filmul a ajuns -cu totul intamplator- la Universitatea Maghiara Sapientia din Miercurea Ciuc, unde s-a facut o analiza la sange a situatiei -grave- in care se afla -pamantul secuiesc-.
Dupa vizionarea casetei, s-a afirmat chiar ca ar trebui organizate miscari de amploare pentru a protesta fata de romanizarea Ardealului prin intermediul Bisericii Ortodoxe, propunand ca acest lucru sa se realizeze prin intermediul preotilor. In completarea acestor idei, decanul Universitatii Sapientia, Lanyi Szabolcs, a afirmat: -Educand atatia tineri maghiari, viitorul va fi al nostru-.
Asociatiile din cele doua judete au solicitat Ministerului Educatiei si Cercetarii sa analizeze activitatea Universitatii Sapientia si sa dispuna, daca va fi cazul, retragerea avizului de functionare sau sa propuna neacreditarea institutiei.
Apel catre deputatii romani de la Adunarea Parlamentara a CE
Comunicatul solicita, pe de alta parte, sprijinul deputatilor romani care fac parte din delegatia la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, care ar trebui sa sesizeze forurile europene cu privire la pericolul pe care il constituie aceste practici pentru stabilitatea pe termen lung a zonei.
Protestatarii au reclamat, ca prima actiune, conferinta cu tema -tinutul Secuiesc-, care a beneficiat de participarea unor lectori din sapte orase din Ungaria, concluzia finala fiind aceea ca judetele Harghita si Covasna -au toate calitatile necesare pentru transformarea intr-o regiune europeana independenta-.
Scenariul, preluat de televiziunea ungara, a fost dezvoltat la Miercurea Ciuc, unde aceeasi Universitate -Sapientia- a gazduit o conferinta privind rolul regiunilor in cadrul dezvoltarii locale. Participantii s-au pus de acord ca Harghita – Covasna au toate calitatile necesare pentru a se transforma intr-o regiune europeana independenta.
Ministerul Educatiei: -Este inadmisibil!-
Presedintele Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica, prof. dr. Ioan Mihailescu, ne-a precizat ca -in cazul in care actul educational are de suferit de pe urma unor astfel de conferinte, CNEAA poate interveni in remedierea problemelor, in virtutea prerogativelor pe cale i le acorda Legea invatamantului, 84/1995, si Legea acreditarii, 88/1993.-
In ceea ce priveste pozitia Ministerului Educatiei si Cercetarii, secretarul de stat responsabil cu invatamantul superior, Radu Mircea Damian, ne-a declarat ca -asemenea discutii sunt inadmisibile, in situatia in care ecourile lor se regasesc in planurile de invatamant. -Daca universitatea respectiva este doar locul in care se poarta asemenea discutii este una, dar daca ele devin subiectul orelor de curs, este alta! Intr-un seminar, in principiu, se poate exprima orice. Dar, sigur, exista niste limite-, opineaza Mircea Damian. -In situatia in care se confirma, sigur ca ministerul va lua masuri. Prima dintre ele va fi o discutie cu conducerea acelei universitati-, a adaugat secretarul de stat de la MEC.
Precizam ca nimeni din conducerea acestui minister nu primise vreo invitatie la conferinta organizata la Universitatea Sapientia.