Home Actualitate Românii l-au lăsat pe Ahmadinejad fără arme

Românii l-au lăsat pe Ahmadinejad fără arme

DISTRIBUIŢI

Autoritățile române au dat semnalul care a dus la anihilarea rețelei de trafic de armament pentru Iran

În luna septembrie a anului 2008, vameșii și polițiștii de frontieră de la Otopeni aveau să descopere într-un colet 200 de lunete, fapt care a dus în 2010 la dezmembrarea unei rețele iraniene de trafic de arme care avea ramificații în mai multe state europene. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției de Frontieră, Fabian Bădilă, „coletul în cauză, care a fost reperat pe Aeroportul Otopeni, era trimis către o firmă din București, reprezentată de un cetățean italian și care avea ca obiect de activitate comunicarea și relațiile publice cu specific agricol“. Probabil tocmai specificul agricol le-a sărit în ochi autorităților române, care au decis să deschidă coletul, deoarece li s-a părut suspect. Înăuntru au găsit nu mai puțin de 200 de lunete pentru arme și 500 de suporți metalici de prindere. Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră a adăugat că, după această captură, autoritățile române le-au sesizat pe cele italiene și, ulterior, Parchetul din România și Agenția Națională de Control a Exporturilor.

„Operațiunea Sniper“

Presa din Peninsulă a relatat, ieri, că autoritățile române au colaborat cu Italia în ancheta care a vizat exportul ilegal al unor echipamente militare către Iran, prin încălcarea embargoului internațional. „Corierre della Sera“ a scris că, în cursul operațiunii „Sniper“, Garda Financiară din Italia a arestat șapte persoane – cinci italieni și doi iranieni – acuzați de export ilegal către Iran de arme și echipamente militare, prin încălcarea embargoului internațional impus acestei țări. Publicația citată dezvăluie că dintre cei cinci italieni, unii locuiesc în Elveția. Doi agenți ai serviciilor secrete iraniene au fost arestați la Torino și Roma, iar alți doi sunt dați în urmărire. Anchetatorii citați de „Corriere della Sera“ au declarat că rețeaua a reușit să transporte echipamente militare din Italia spre Iran, inclusiv prin intermediul unor persoane de legătură din țări terțe.

Arsenal pentru Teheran

Cotidianul italian mai amintește că existau planuri pentru exportul în Iran a unor proiectile-trasor, a unor substanțe explozive de fabricație est-europeană, a unui amestec pirotehnic puternic inflamabil și a unor dispozitive termochimice. Cu ajutorul unei strânse colaborări cu autoritățile din Marea Britanie, Elveția și România, polițiștii italieni au reușit să întrerupă furnizarea către Iran a aproximativ 1.000 de sisteme optice de mare precizie, fabricate în Germania, și a 120 de măști respiratorii pentru scafandri, precum și butelii de oxigen. Conform agenției italiene Adnkronos, operațiunea „Sniper“, demarată după confiscarea în România a 200 de lunete militare, a permis și blocarea negocierilor pentru vânzarea în Iran a unui elicopter militar care în prezent este staționat în Africa. Persoanele arestate sunt Alessandro Bon, proprietarul companiei Antares SRL, Arnaldo La Scala, proprietarul companiei Antares, Danila Maffei, concubina lui Bon și proprietară a firmei Stucco Venice, avocatul torinez Raffaele Patriarca Rossi, Gugliemo Savi, proprietarul companiei Sirio SRL, și doi cetățeni iranieni – Nejad Hamid Masoumi, care lucra în Italia ca jurnalist deși este suspectat de apartenență la serviciile secrete iraniene, și Ali Damirchiloo. Sunt dați în urmărire alți doi cetățeni iranieni – Bakhtiyari Homayoun și Amir Reza Hakimi. Operațiunea „Sniper“ a fost condusă de Armando Spataro, procurorul din Milano care a anchetat în 2003 răpirea și transferarea lui Abu Omar, clericul musulman suspectat de terorism, de către agenți CIA, în Milano. Spataro a mai spus că interceptarea unor convorbiri telefonice a avut un rol crucial în această investigație. Premierul Silvio Berlusconi încearcă să treacă de Parlament o lege care să restricționeze interceptarea convorbirilor telefonice în anchete.

Butoiul de pulbere iranian

Acest scandal intervine pe fondul discuțiilor tot mai aprinse prin care Occidentul cere sancțiuni ONU mai aspre pentru Iran din cauza programului său nuclear. Operațiunea de trafic cu echipament militar ar putea, de asemenea, avea legături cu posibile tentative de asasinat a unor lideri politici de la Teheran, pe fondul luptelor interne tot mai aprinse între președintele iranian Mahmud Ahmadinejad și opoziția iraniană proocidentală. Uniunea Europeană (UE) a acuzat ieri Iranul că a încălcat, prin intermediul controversatului său program nuclear, obligațiile internaționale, amenințând că va aplica sancțiuni suplimentare împotriva regimului Republicii Islamice. În cadrul unei declarații făcute în fața Consiliului Guvernatorilor din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena, președinția spaniolă a UE a calificat refuzul părții iraniene de a coopera pe deplin cu AIEA drept un „dispreț vizavi de obligațiile stipulate de Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (TNP)“. În contrapartidă, Iranul l-a acuzat marți de „fățărnicie“ pe noul director general al AIEA, Yukiya Amano, în dosarul nuclear iranian. De asemenea, Rusia și-a dat recent acordul, în urma vizitei președintelui Dmitri Medvedev la Paris, ca Iranul să fie sancționat în cadrul dosarului său nuclear.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.