Home Actualitate Românii plătesc pentru incompetența ASF aproximativ 600 milioane EURO

Românii plătesc pentru incompetența ASF aproximativ 600 milioane EURO

DISTRIBUIŢI
De prea multe ori, cetățenii sunt nevoiți să suporte consecințele unui sistem care eșuează în a-i proteja. În numele acestora, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a luat atitudine și a cerut răspunsuri. Mai mult, amintim că în luna martie a acestui an, FACIAS a depus o plângere penală împotriva Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). În centrul acestei acțiuni se află modul dezolant în care ASF a gestionat sistemul de asigurări RCA, lăsând societăți precum Euroins, City Insurance și Astra să falimenteze una după alta, cu impact devastator pentru români.

Fiecare faliment a însemnat o creștere a costurilor pentru cetățeni. Prețul polițelor RCA s-a triplat după prăbușirea City Insurance, iar acum, după falimentul Euroins, a fost nevoie de intervenția statului ca prețurile să nu explodeze iar. Însă pe lângă consecințele directe prin care conducătorii auto sunt nevoiți să plătească prețuri triple pentru RCA, românii sunt nevoiți să plătească și pentru cererile de despăgubire pe care companiile de asigurări nu le-au mai putut onora. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a răspuns solicitărilor FACIAS și ne-a comunicat că până la finalul lunii martie 2023 au fost înregistrate peste 250.000 de cereri de plată din partea păgubiților. Dintre acestea, DOAR 82.000 de cereri au fost avizate, iar suma pe care trebuie să o plătească este de peste 150 milioane de EURO. Dacă proporția se păstrează, după soluționarea tuturor cererilor, statul român va trebui să plătească aproximativ 500 milioane de EURO păgubiților City Insurance, o sumă uriașă plătită din banii contribuabililor. Și totuși, liderii ASF rămân neclintiți în pozițiile lor, insistând că au gestionat situația așa cum se cuvenea.

70.000 români păgubiți și de Euroins

Fondul de garantare informează că a primit și aproximativ 70.000 de cereri de plată și din partea păgubiților Euroins, după falimentul companiei din luna martie a acestui an, cereri a căror valoarea de plată este aproximată în jurul a 100 milioane de EURO. Mai mult, peste 11.000 de români au făcut cereri pentru restituirea primei de asigurare pe care deja o plătiseră către Euroins.

FACIAS monitorizează în continuare activitatea ASF și solicită un control riguros și o revizuire a modului în care autoritatea de supraveghere își exercită atribuțiile. Este necesară o reglementare mai strictă și o supraveghere mai atentă pentru a preveni repetarea acestor situații și a asigura stabilitatea pieței de asigurări din România.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.