Despre Legea venitului minim garantat s-a spus ba ca incurajeaza munca la negru, ba ca va crea mai probleme administratiilor locale, din cauza cheltuielilor, dar nimeni nu s-a gandit ca cele 72 ore pe care beneficiarii ajutoarelor sociale ar trebui sa le presteze in folosul comunitatii ar putea ridica probleme. Paradoxal, desi sumele acordate sunt semnificativ mai mari decat ajutorul social, oamenii nu se inghesuie sa-si depuna actele pentru a intra in posesia banilor pe luna ianuarie, -de frica- ca ar putea fi aratati cu degetul ca muncesc la spatii verzi.
La Primaria sectorului 5, nici un dosar
Cele mai reprezentative exemple vin, nici nu se putea altfel, din Capitala. Pana ieri, la Primaria sectorului 5, nu se depusese nici un dosar pentru plata venitului minim garantat. Functionarii institutiei mentionate ne-au declarat insa ca aproximativ 150 de persoane au ridicat formularele pentru intocmirea dosarelor.
La Primaria sectorului 6 situatia era ceva mai buna. Aici erau depuse deja aproximativ 30 de dosare, insa lumea nu se inghesuia sa ridice formularele.
Pentru a beneficia de banii pe luna ianuarie, beneficiarii Legii venitului minim garantat trebuie sa depuna dosarele la primarii in timp util pentru a putea presta si cele 72 de ore de munca in folosul comunitatii pana la epuizarea lunii in curs.
-Oamenii vin timid-
Situatia este similara si in alte localitati din tara, unde termenul de depunere al formularelor este mai scurt decat in Bucuresti. La Alba-Iulia, spre exemplu, beneficiarii Legii venitului minim garantat mai au la dispozitie doar patru zile pentru a putea intra in posesia banilor pe luna ianuarie. -Oamenii vin timid-, spune primarul Mircea Hava. Explicatia poate consta in faptul ca si conditiile impuse sunt mai multe, iar multi dintre cei care beneficiau de ajutor social nu vor mai primi bani si in baza noii legi. Reprezentantii Serviciului Social din cadrul Primariei Alba-Iulia sunt de parere ca cea mai -greu de indeplinit- conditie este cea referitoare la munca.
Nici beneficiarii ajutorului social nu s-au -omorat-cu munca
Fuga de munca in folosul comunitatii are deja un precedent. Nici beneficiarii ajutorului social nu s-au grabit sa execute cele cinci zile de lucru in contul administratiilor locale. Anul trecut, dintr-un numar mediu de 200 de botosaneni, aproximativ 55 refuzau sa munceasca pentru oras, desi astfel nu mai primeau cei 166.000 lei. De asemenea, cu toate ca legea prevede ca si persoanele care primesc masa de la cantina de ajutor social trebuie sa presteze ore de munca in folosul comunitatii, din cei 467 de beneficiari, doar aproximativ 100 au ajuns sa munceasca la prasit sau la ingrijirea animalelor de la ferma primariei. -Pur si simplu, sunt oameni care nu vor sa munceasca, o fac pe domnii-, ne declara Melania Manolache, sef Serviciu Autoritate Tutelara si Asistenta Sociala din cadrul primariei.
Totodata, s-au inregistrtat cazuri in care beneficiarii ajutoarelor isi permiteau sa plateasca alte persoane care sa le execute orele de lucru.
Statul are posibilitatea sa faca economii
Desi se credea ca munca in folosul comunitatii va capata o noua dimensiune o data cu Legea privind plata venitului minim garantat, cel putin pana acum, situatia nu pare sa se fi schimbat, desi sumele acordate de stat sunt mult mai mari. Astfel, venitul pentru o persoana care locuieste singura se ridica la 630.000 lei, pentru familiile formate din doua persoane la 1.134.000 lei, pentru cele cu trei membri la 1.575.000, iar pentru cele formate din patru persoane la 2.331.000. In cazul familiilor formate din mai mult de cinci persoane, se mai adauga cate 157.500 lei pentru fiecare persoana in plus.
Dupa cum evolueaza lucrurile pana acum, statul ar putea face economii serioase, cel putin in luna ianuarie.