Home Actualitate Romanii s-au calcat in picioare ca sa-si schimbe pasapoartele

Romanii s-au calcat in picioare ca sa-si schimbe pasapoartele

DISTRIBUIŢI

Mirajul calatoriei fara vize i-a facut pe romani sa se gandeasca si la noile documente de calatorie. Asa se face ca, inca din prima zi lucratoare a lui 2002, ofiterii Directiei de Evidenta Informatizata a Persoanei din intreaga tara au fost asaltati de sute de oameni, care fie au dorit sa-si schimbe vechiul pasaport, expirat, fie sa obtina noul tip de pasaport.

Nu mica le-a fost insa surpriza cand au aflat ca noul tip de pasaport nu a fost pus in circulatie, desi Ministerul de Interne a inceput, deja, sa incaseze, prin intermediul CEC, contravaloarea acestuia. De fapt, aceasta constatare a declansat o adevarata isterie printre solicitantii de pasapoarte. Dupa ce s-au grabit sa verse in contul Politiei 800.000 de lei, reprezentand contravaloarea noului tip de pasaport, acestia au aflat ca nu pot primi nici macar vechiul tip de pasaport, care costa 540.000 de lei, pe motiv ca MI nu poate accepta chitante cu valori mai mari.

Directia Informatizata a Persoanei ne asigura, insa, ca noul tip de pasaport va fi pus in circulatie pana la sfarsitul lunii, dupa ce va fi aprobata schimbarea indicativului de tara.

Inca din prima zi lucratoare a lui 2002, ofiterii Directiei de Evidenta Informatizata a Persoanei din intreaga tara au fost asaltati de sute de amatori de excursii, care fie au dorit sa-si schimbe vechiul pasaport, expirat, fie sa obtina noul tip de pasaport. Situatia a devenit tensionata in momentul in care cei care au platit la CEC taxa de 800.000 de lei, reprezentand contravaloarea noului tip de pasaport, au aflat ca acesta se poate elibera abia la sfarsitul lunii si au fost informatii ca trebuie sa mai plateasca inca 540.000 de lei pentru vechiul tip de pasaport, daca deplasarea nu suporta amanare.

O situatie cu totul deosebita s-a inregistrat la Botosani, unde zeci de cetateni au luat ieri cu asalt sediul Serviciului Judetean de Evidenta Informatizata a Persoanei (SJEIP) in speranta obtinerii pasaportului. Numarul mare de solicitari i-a luat prin surprindere inclusiv pe angajatii institutiei. Cu chitante in maini, cu fotografii si fugind de la un ghiseu la altul, botosanenii s-au calcat efectiv in picioare pentru a fi de fapt printre primii care vor pleca in spatiul Schengen fara viza.

-De fapt, cauza acestei aglomeratii o constituie suspendarea obtinerii vizelor consulare pentru romani in cele 15 state care constituie spatiul Schengen. In mod obisnuit, dupa sarbatorile de iarna, daca erau trei-patru cereri pe zi ori afluxul de pe 3 ianuarie ne-a luat prin surprindere-, a recunoscut lt.-col. Eugen Panzariu, seful SJEIP Botosani.

Unii se asteptau sa primeasca noul tip de pasaport

Pe holurile SJEIP, in fata ghiseelor pentru eliberarea pasapoartelor, in permanenta au fost cate cel putin 10-15 persoane. Pe langa faptul ca in ultimele zile nu a fost program de lucru cu publicul, ceea ce i-a bulversat pe botosaneni au fost si informatiile distorsionate cu privire la eliberarea pasapoartelor. Unii, crezand ca o vor lua inaintea tuturor, s-au dus direct la oficiile CEC si au achitat catre RAPPS taxele pentru noul tip de pasaport, adica vreo 800.000 de lei, fara sa se gandeasca ca SJEIP Botosani nu a trecut inca la emiterea noului document. Din acest motiv a aparut o situatie tensionata, pentru ca, in mod normal, costurile se ridicau la numai 540.000 de lei, iar SJEIP nu putea accepta chitantele cu valori mai mari de aceasta suma.

Situatia nu a putut fi lamurita pentru ca erau mai multe variante ori cei care au platit deja chitantele de 827.000 de lei sa astepte pana la sfarsitul lunii, cand va fi realizat si la Botosani noul tip de pasaport, ori sa scoata din buzunar inca 540.000 de lei, cat reprezinta adevarata contravaloare a pasaportului de tip vechi, si asta intrucat chitantele deja eliberate de CEC nu mai puteau fi anulate.

Printre cei care s-au calcat in picioare ieri, pe holurile SJEIP, au fost si cei cu probleme, adica cei care au fost repatriati dupa ce au fost prinsi cu ocaua mica in strainatate. Acestia erau disperati sa afle daca mai pot pleca sau nu peste hotare si in ce conditii.

Pentru a le veni in ajutor, cei de la ghisee i-au indrumat sa consulte -Ghidul de calatorie in spatiul Schegen-, editat de Ministerul de Interne la sfarsitul anului trecut, dar cele cateva exemplare primite la Botosani au fost total insuficiente. In aceste conditii s-a trecut la multiplicarea acestora prin toate copiatoarele aflate in sediu.

Si la sediile SJEIP din Vrancea a fost inghesuiala, 143 de persoane depunand cereri de eliberare a documentelor de calatorie. Conform informatiilor oferite de catre capitanul Maricica Olaru, seful Compartimentului de Pasapoarte, majoritatea celor care si-au depus ieri cererile au declarat ca pleaca la rude.

Pana la eliberarea noului tip de pasaport, Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei a recomandat tuturor directiilor judetene sa incerce, pe cat posibil, sa limiteze numarul de pasapoarte pe care le elibereaza. Astfel, ofiterii au fost instruiti sa le explice celor care vin sa solicite eliberarea unui nou pasaport ca in aproximativ doua saptamani vor putea sa beneficieze de noile pasapoarte, motiv pentru care nu au de ce sa se grabeasca.

Schimbarea indicativului de tara, ultimul obstacol

Eliberarea noului tip de pasaport nu a fost, inca, demarata, specialistii Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei (DGEIP) facand, in acest moment, ultimele teste ale sistemului informatic. Un alt motiv pentru care documentele de calatorie nu au fost puse in circulatie tine de schimbarea indicativului de tara. Oficialii Ministerului Afacerilor Externe asteapta sa primeasca ultimele aprobari din partea organismului specializat cu sediul la Geneva.

DGEIP ne asigura, insa, ca eliberarea noilor pasapoarte se va face pana la inceputul lunii februarie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.