Telefonul la care politistii corupti pot fi -turnati- incepe sa functioneze. Numarul gratuit pus la dispozitie de Directia Generala Anticoruptie incepe sa dea roade. Printre apelurile efectuate de psihopati si oameni care se plictisesc, cazurile de coruptie isi fac aparitia din ce in ce mai des.
Numarul gratuit 0800.806.806 a devenit cunoscut. Aproape 10.000 minute de convorbiri telefonice au fost efectuate de peste 3.500 de persoane din octombrie anul trecut si pana acum. O cincime din aceste telefoane contineau informatii care sunt de competenta DGA, alte 40 de procente se refereau la fapte de competenta altor institutii. Restul de 40% reprezinta psihopati sau oameni care se plictisesc.
Anticoruptie -hot-line-
Proiectul realizat de Directia Generala Anticoruptie este primul de acest gen din Romania, iar la declansarea sa exista o multime de sceptici. Inceputul a fost greu. Comisarul sef Florin Ionescu, unul dintre cei mai buni specialisti in comunicare din MAI, a fost transferat special de la Inspectoratul General al Politiei Romane pentru a se ocupa de linia telefonica speciala a DGA.
Acest numar de telefon gratuit a fost lansat in octombrie anul trecut, odata cu momentul in care DGA a devenit operabila din toate punctele de vedere. Practic, la acest numar de telefon poate suna oricine pentru a semnala acte de coruptie ale functionarilor Ministerului Administratiei si Internelor (n.r. – DGA se ocupa atat de Interne – politie, jandarmerie, pompieri etc, cat si de administratie – secretari de primarie, functionari publici cu statut special).
10.000 de minute
In total de la lansare, serviciul de telefon pentru semnalarea faptelor de coruptie a adunat peste 3.500 de apeluri, care insumeaza peste 10.000 de minute de convorbire. Acestea au fost preluate atat de ofiterii Directiei Generale Anticoruptie, cat si de casuta postala care preia apeluri in timpul orelor in care nu se lucreaza. -Toti ofiterii DGA care au o pregatire juridica preiau astfel de apeluri si fac de serviciu aici-, explica Florin Ionescu.
O cincime din persoanele care au sunat acolo au oferit informatii despre coruptia din MAI. Interesant este faptul ca atat cetatenii simpli, cat si angajati de la Interne au apelat la -hot-line-ul- de la anticoruptie. -Politistii au inceput sa ofere informatii despre colegii lor corupti. Asa s-a intamplat in cazul de la Ilfov, unde un sef de serviciu a fost pus sub acuzare-, explica procurorul Marian Sintion (foto), seful DGA, care este incantat de rezultatele obtinute.
Psihopati si oameni care nu au ce face
Operabilizarea liniei gratuite a reprezentat o atractie si pentru persoanele care au impresia ca se afla in centrul unei conspiratii sau care pur si simplu au nevoie sa vorbeasca la telefon cu cineva. -Chiar daca sunt violenti in limbaj sau incep sa abereze, ii tratam cu respect si incercam sa ii ascultam-, spune comisarul sef Ionescu.
El povesteste cum a ajuns sa ii cunoasca pe unii dintre cei care suna de foarte multe ori. -Sunt cativa care au anumite obsesii, crime pe care pretind ca le-au vazut, spioni despre care pretind ca au informatii si alte asemenea povesti. Mai sunt si altii care sunt vulgari in limbaj, dar le facem fata-, explica Ionescu.
Campioana telefoanelor date degeaba la DGA este o femeie din Bucuresti, care suna in medie o data pe zi. Ea vorbeste cu politistii despre tot felul de scenarii fantasmagorice si a ajuns sa ii cunoasca foarte bine pe interlocutorii sai. Aproape 40% din telefoanele primite la linia verde a DGA sunt de acest gen, dar celelalte informatii pe care oamenii legii le obtin prin intermediul acestui telefon ii fac sa nu fie deranjati de aceste inconveniente.