Românii au devenit în ultima vreme spaima italienilor. Nu este vorba, bineînțeles, de cetățenii români care muncesc onest sau de cei care au reușit să facă afaceri și cariere de succes în peninsulă. Este vorba cel mai adesea de români de etnie rromă. Ultiumul eveniment, violarea și maltratarea soției unui ofițer de marină italian, săvârșite de Nicolae Romului Mailat, un rrom de 25 de ani, din Sibiu, a pus capacul.
"Oroarea", după cum a fost intitulat acest act de ziarele italiene, a fost comisă în contextul în care Roma a fost lovită de o serie de violențe ale căror făptași sunt în majoritate români de origine rromă. Acesta este și motivul pentru care autoritățile din peninsulă au adoptat de urgență decretul de expulzare a infractorilor români.
Consiliul italian de Miniștri a aprobat un pachet de măsuri de siguranță care includ, printre altele, o prevedere în legătură cu expulzarea cetățenilor europeni care comit infracțiuni pe teritoriul Italiei. "Nu acționăm la mânie, dar suntem hotărâți să menținem un nivel de siguranță corect și ridicat pentru cetățenii noștri", a declarat premierul Prodi după ședința de Guvern. El a afirmat că este în deplin acord cu președintele în ceea ce privește decretul pentru înlăturarea cetățenilor comunitari.
Trebuie adoptat urgent un plan de acțiune împotriva infracționalității
De asemenea, premierul italian a avut și o discuție prin telefon cu prim-ministrul român, Călin Popescu Tăriceanu în care s-a stabilit de comun acord că trebuie adoptat în cel mai scurt timp un plan de acțiune energică pentru combaterea fenomenelor infracționale care au ca autori cetățeni români, plan ce va fi urmărit de cei doi premieri și evaluat periodic sub aspectul eficacității. Totodată, Tăriceanu a decis trimiterea de urgență la Roma a unei echipe de experți care să sprijine eforturile instituțiilor italiene. În acest sens, primul-ministru a transmis imediat instrucțiuni ministrului Internelor și Reformei Administrative, Cristian David, câteva ore mai târziu la Roma fiind trimiși trei polițiști români. Reacții nu au existat numai din partea autorităților, astfel că soțul italiencei, căpitanul de navă Giovanni Gumiero, a declarat că dacă nu ar fi o persoană oficială, "și-ar face dreptate cu propriile mâini", potrivit cotidianului "La Repubblica". Presa italiană este consternată de faptele românilor din ultimele luni.
În România, "pisica moartă" este aruncată în grădina vecinului
Iar în România, vina se dă din mână-n mână, fără a se da vreun verdict. Mădălin Voicu este de părere că statul român este principalul vinovat pentru crima din Roma, iar regele țiganilor consideră că expulzarea nu este o soluție, însă nu vine cu o idee luminată pentru a opri acest val de infracțiuni comise de rromi. Ministrul Păcuraru opinează că România este prost văzută în afară datorită infracțiunilor comise de rromi, iar ministrul Internelor, Cristian David, susține că nu se poate restricționa accesul românilor infractori în UE. Concluzia ar fi că nimeni nu vine cu o soluție rapidă pentru a rezolva această situație și pentru a spăla rușinea conaționalilor cinstiți care trăiesc în Italia.
Profil de agresor
Nicolae Romulus Mailat, originar din Sibiu, a fost internat în 1997, când avea 14 ani într-o școală de muncă și reeducare. În martie 2006, el a fost condamnat, de o instanță sibiană la trei ani de închisoare pentru furt calificat, în același an fiind grațiat în condițiile Legii 543/2002. Imediat după grațiere, Mailat a plecat în Italia. Autoritățile italiene au stabilit că acesta locuia într-o tabăra improvizată și nu avea niciun loc de muncă stabil. În prezent, Mailat este reținut în penitenciarul Regina Coeli.